Dolar 32,6610
%0.32
Euro 35,4440
%0.42
Altın 2.509,730
%1.72
Bist-100 10.852,00
%-0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Zorla' kentsel dönüşüme karşı isyan

"Zorla" kentsel dönüşüme karşı isyan

Karabağlar’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 540 hektarlık alanda hayata geçirilecek kentsel dönüşüm çalışmaları vatandaşları isyanın eşiğine getirdi. Limontepe ve Cennetçeşme bölgelerinde 17 bin hak sahibi ve yaklaşık 35 bin konutun yer aldığı alanda bakanlığın halkı yok saydığı ve kentsel dönüşümün oldu bittiye getirildiğini savunan halk, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği çatısı altında örgütlendi. Dernek Başkanı Halin Ecevit yaptığı açıklamada, 16 mahalleyi kapsayan dönüşüm alanında yüklenici firmanın hukuksuz biçimde tapu topladığını belirterek, tepkisini dile geti

  • Ege Postası
  • 28.10.2014 - 16:45
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” kapsamında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacağı duyurulan Karabağlar ilçesinin Limontepe ve Cennetçeşme bölgelerinde başlayan kriz giderek artıyor. 16 mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları henüz başlamadan 35 bin konut ve 17 bin hak sahibinin mağduriyeti gündeme geldi.

DÖNÜŞÜM BAŞLAMADAN MAĞDURİYET BAŞLADI

Uzundere ve Limontepe’de 540 hektarlık alanda merkezi idare tarafından yapılması planlanan ve 16 mahalleyi kapsayan dönüşüm çalışmaları ilçe halkını mağdur etti. Tepkisini dernek kurarak gösteren vatandaşlar, dönüşüme razı olmadıklarını duyurarak, bakanlığın çalışmasını ise skandal olarak niteledi.

BAKANLIĞA TEPKİ, YEREL YÖNETİMİ İSTEDİLER

Kentsel dönüşüm çalışmalarının sürgün niteliğinde olduğunu belirten yaklaşık 35 bin hak sahibi, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği’ni açarak mücadele kararı aldı. Karabağlar’da kentsel dönüşümün yerel yönetim eli ile yapılmasını isteyen vatandaşlara meslek örgütleri ve ilçe belediyesinden de destek gelirken, geçmişte dönüşüm için hazırlıklar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkileri by-pass edilerek bakanlığa devredilen alanda yaşayan halk, rant nedeniyle kötü niyetli şahısların hakkını gasp etmeye çalıştığını belirtti.

KİME DÖNÜŞÜM'

İlçede bir diğer sıkıntı ise hak sahipleri arasında yaşanıyor. İmar durumu nedeniyle kaçak yapılarda oturan vatandaşlar, başvuru yaptıkları ancak halen kaçak statüsünde bulunan konutlarının dönüşüme dahil edilmemesi nedeniyle sokakta kalacak. Alınan bilgiye göre sayısı 20 bini bulan konut yıkılacak ancak, imar durumu nedeniyle hak sahipleri dönüşüm kapsamı dışında kalacak.

YAPI REZERV ALANLARI NE OLDU'

Öte yandan, Cennetçeşme ve Limontepe’de bir diğer sıkıntı ise vatandaşların dönüşüm süresince yaşayacağı belirsizlik üzerinden yaşanıyor. Hak sahiplerine dönüşüm çalışmaları sırasında geçici ikamet hakkı verilmesi ya da satışı ile kira yardımı yapılması öngörülen yapı rezerv alanlarının geçtiğimiz içerisinde elden çıkartılması da bir başka krizin kapıya dayanmasına yol açtı. Bakanlığa ait alanların büyük kısmı elden çıkartılırken, meslek örgütleri söz konusu alanların satışıyla birlikte dönüşümün de rafa kaldırıldığını belirtmişti.

“ZORLA DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ”

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halin Ecevit, bakanlık tarafından yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarının “tepeden inme” olduğunu ve talan ile “zorla göç ettirme operasyonu” anlamına geldiğini belirterek, “Burada kirli bir süreç yaşıyoruz. Hükümet, kentsel dönüşüm için Karabağlar’da bir çivi dahi çakmadığı gibi, halkın, sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının, yerel yönetimin yapılacak çalışmalar hakkında bilgisi yok. Elimizde hiçbir bilgi yok. Halk çalışmaların kapsamı ve içeriği hakkında kesinlikle bilgilendirilmedi, bizlerden hiçbir şekilde görüş alınmadı. Her şey oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Zorla dönüşüm istemiyoruz” dedi.

“TAŞERON FİRMA TAPULARI TOPLUYOR, DEVLET ORTADA YOK”

Başkan Ecevit, bölgedeki vatandaşların yüzde 95’inin ev sahibi olduğunu hatırlatarak, “3 yıldır aynı çile ve belirsizlik yaşanıyor. Kentsel dönüşümle ilgili Karabağlar Belediyesi’ne dahi bilgi verilmemiş. Neyin ne olduğu belli değil. Bu yüzden mahkemeye dahi gidemiyoruz ve hak arayamıyoruz. Karşımızda muhatap olarak devlet yok. İşi alan taşeron inşaat firması hukuksuz şekilde vatandaşlardan tapu devri sözleşmesi için imza alarak, tapuları topluyor. Ayrıca, vatandaşlardan “Siz evlerinizi vermezseniz devlet kamulaştırma yapacak. Ya uzlaşın, ya da kamulaştırma yapılacak” şeklinde söylemlerle tehdit edildiklerine dair şikayetler alıyoruz. Biz de vatandaşlara “imza atmayın” çağrısında bulunarak onları uyarmaya çalışıyoruz” dedi.

 HALK YERİNDE VE ADALETLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEDİ

Dernek Başkanı Ecevit, bölgede imar planlarının belli olmadığını ve kentsel dönüşüm için plan ve projeler bulunmadığına da dikkat çekerek, “Bakanlık halk ile hangi konularda uzlaşaca? 100 metrekare eve 2 daire vereceklermiş. Kentsel dönüşümle ilgili başka bir kıstas yok m? Yüklenici firmaya gidip tutanak imzalayanlar haklarından imtina edemeyecekler. Keşke dönüşümü yerel yönetim yapsaydı. Keşke uzlaşma görüşmeleri olsaydı ve halk dönüşüme razı gelerek bir şeyler uygulansaydı. Dönüşümün yerinde mi olacağını, yoksa bir başka alana sürgün mü edileceğimizi bizden devlet sırrı gibi saklıyorlar ve gizli kapaklı işler dönüyor. Biz burada, hakka, adalete uygun şekilde ve yerinde dönüşüm yapılmasını ve bizlere yeterli bilgi verilmesini istiyoruz. Aksi takdirde evlerimizi terk etmeyeceğiz” adaletli ve yerinde dönüşüm istediklerini söyledi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.