Dolar 32,5688
%0.29
Euro 34,7538
%0.06
Altın 2.491,290
%0.27
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Babalar grubu' davasında söz tanıklarda

'Babalar grubu' davasında söz tanıklarda

İzmir'de  FETÖ/PDY soruşturmasında örgüte finans desteği sağladıkları öne sürülen tutuklu işadamları Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Şeref Sipahi ile tutuksuz sanık Metehan Kavuk'un 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davanın ikinci gününde tanıklar dinleniyor. FETÖ'nün 'babalar grubu' davasında tanıklar konuştu

  • Ege Postası
  • 13.04.2017 - 14:58

İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, tanık olarak dinlenen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, sanıklar Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk, Şeref Sipahi ve Metehan Kavuk'un FETÖ/PDY ile bağlantıları olup olmadığı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi. Tanıklardan esnaf Bekir Gençer ise "Cemaatin mütevelli heyetindeki sohbetlerde Abdullah Kavuk ve Ahmet Küçükbay 'cemaatin büyük abileri' olarak bizlere tanıtılırdı. Cemaatte 'abi' ve 'büyük abiler' vardı. Himmeti daha çok verene 'büyük abi' denirdi. Cemaatin büyüklüğünü ifade etmek için mütevelli heyeti cemaati tanıtırken bizlere, 'Bunlar bizim esnaf abilerimiz' denilirdi" dedi. 

İşadamı Küçükbay'dan mahkemede çarpıcı ifadeler

Tanık işadamı Murat Balta da "Ahmet Küçükbay'ın hayır işleri için yapılan sohbete katıldığını gördüm. Ahmet Küçükbay'ın fabrikasındaki sohbete katıldım. Hayır işi için, Allah rızası için, din iman için para toplanıyordu. Ben Yamanlar Koleji'nde Abdullah Bey ile Ahmet bey ile kesinlikle bir toplantıya katılmadım. Abdullah Bey'le de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sosyal tesislerde ekonominin konuşulduğu işadamları toplantısına katıldım" diye konuştu. 

Tanıklardan Ukbe Akdoğan, "Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay'ın FETÖ'nün amaçları doğrultusunda bir ilişkilerinin olduğunu biliyorum. Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay'ın cemaate yakın işadamları ile toplantılarda bulunduklarını biliyorum" dedi. 

Ahmet Küçükbay

Tanıklık yapan mali müşavir Yılmaz Serdaroğlu da şunları söyledi: 

"Ben İzmir'de mali müşavirlik yapıyorum. Abdullah Kavuk ile Ahmet Küçükbay'ın cemaate yakın kişiler olduklarını, hizmete yakın kişiler olduklarını ve cemaate maddi destek sağladıklarını biliyorum. Cemaat toplantılarına dönem dönem katıldım. Yusuf Pekmezci'nin (FETÖ'den aranıyor) ağzından Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk'un cemaate yakın olduklarını ve maddi kaynak sağladıklarını duydum. Kanal 35'in kuruluşundaki paraların aslında cemaatten geldiğini Ahmet Küçükbay'ın mali müşaviri ve kanalın kurucu ortağı, meslektaşım Nazmi Kalyoncu'dan duydum. Halil Mezit de, cuma sohbetlerinde Kanal 35'in kuruluşunun parasının cemaatten geldiğini söylerdi." 

Abdullah Kavuk'u çalıştığı hastaneden tanıdığını belirten Ümit Özyıldırım da ifadesinde, şunları söyledi: 

"Şifa Hastanesi'ne gelip gidiyordu. Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk hastanenin mütevelli heyetindeydi. Hastane yöneticileri onlara saygı ve hürmet göstermemizi isterlerdi. Zafer Dokan'ın (yöneticilerden), 'Bunlar bizim ağabeylerimiz. Şifa'nın kurucularındandır' dediğini bizzat duydum. Geldiklerinde herkes saygıda kusur etmezdi. Ben de önümü iliklerdim." 

Tanık olarak dinlenen Jale Söz de "AK Parti Bornova eski İlçe Başkanı Hüseyin Özkan daha önce yanımda mühendislik şirketinde çalışıyordu. Bir süre sonra yanımdan ayrıldı ve siyasete atıldı. Bir gün yanına gittim ve 'Oğlum sen çalışmıyorsun bütün gün partidesin. Nasıl geçiniyorsun' diye sordum. Bana, 'Benim eşim Kavuklardan maaş alıyor, öyle geçiniyorum' dedi. Nasıl olur dedi? 'Devlet millet meselesi' diye yanıt verdi" dedi. 

İŞADAMI VE ESKİ REKTÖR DİNLENDİ
İzmir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgüte finans desteği sağladıkları öne sürülen tutuklu işadamları Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Şeref Sipahi ile tutuksuz sanık Metehan Kavuk'un 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davanın ikinci gününde öğleden sonra yapılan oturumda, işadamı Sahip Selim Gökdemir ve kapatılan Gediz Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik dinlendi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Gediz Üniversitesi'nin eski Rektörü Seyfullah Çevik, "Ben üniversiteye geldiğimde bu 4 sanığın hiçbirini tanımıyordum. Babam rahatsız olduğu için İstanbul'da çalışıyordum. Teklif geldi ve rektör olarak geldim" dedi. O dönemki üniversitenin yapısı ile ilgili bilgi sahibi olmadığını kaydeden Seyfullah Çevik, ifadesini şöyle sürdürdü:

"FETÖ ya da cemaat ile işbirliği içinde olduklarını bilmiyordum. Üniversitedeki vakfı hiç bilmiyordum. Üniversite mütevelli heyet başkanı olarak bizim tanıdığımız kişi Abdullah Kavuk'tu. Sipahi Eğitim Sağlık ve Spor Vakfı'nı da Şeref Sipahi sayesinde tanıdım. Üniversite mütevelli heyeti bütün yetkileri Abdullah Kavuk'a verdi. Her kurumda olduğu gibi üniversitemizde de cemaatten insanlar vardı. FETÖ terör örgütü olarak anılmadan önce bu üniversite aracılığı ile bu ülkeye, tüm dünyaya iyi bir hizmet ediyoruz diye canla başla çalıştık. Maalesef üniversitemize gelen kilit elemanlardan Adnan Yeşildal var. Kendisini Bekir Baz getirdi. Bu 7 yıl önceki bir olay. Burada Abdullah Kavuk, Ahmet Küçükbay da vardı. Adnan Yeşildal için genel sekreter olsun dediler. Üniversite içerisindeki en kilit yapılanmayı sağlayan Adnan Yeşildal'dır. Teknik olarak üniversitedeki yapılanmanın başıydı. Ben üniversitede rektörüm ama benim istediğim kadroları kurma, yaşatma şansım yok. Bu yapılanmada Adnan Yeşildal 'Bu eleman çok iyi, çok başarılı' diye getiriyor. Mütevelli heyet başkanının da oluru ile biz bunları alıyoruz. Biz söz konusu kişilerin cemaatin elemanı olduğunu operasyonlardan sonra öğrendik. Üniversite içerisinde bu kişilerin detaylı yapılanma içine girdiklerini daha sonra öğrendik. O dönemlerde devlet bize derse ki bu arkadaşlarla ilgili atabilirsiniz, ben bu çabayı göstermeye hazırdım ama biz bunu yapamadık. Mütevelli heyetinde değişimler oldu. Bahar havası geldi, ancak bize söylenen mütevelli heyetinin değil, vakıf üyelerinin değişmesi gerektiğiydi. Üniversitemize iki defa, cemaat yapılanmasından kurtulması için fırsat geldi ama biz bunları değerlendiremedik. Abdullah beye 'Ne olur bu üniversite bu yapılanmadan kurtulsun' dedik ama gerçekleştiremedik."

Seyfullah Çevik, mali işlerden yetkili olarak Murat Akbıçak diye birinin geleceğinin söylendiğini, kendisinin dışarıdan iki üç eleman almasına izin verilmediğini belirterek ifadesini şöyle sürdürdü:

"Abdullah Bey bana 'Bu eleman alınacak' dediğinde almak zorundayım. Vakıf üniversitelerinde ben bu kişi ile çalışmıyorum deme lüksünüz yok. Abdullah beyin bana direkt empoze ettiği insan sayısı çok sınırlıdır. Adnan Yeşildal aracılığı ile hem bana hem Abdullah beye söylenmişti. Abdullah bey direkt bana bütün elemanları al demedi ama eleman alımında katkısı var. İdari personel alımında siz çok müdahil olmayın diye bana ilk toplantıda söylendi. Tam net hatırlamıyorum ama üniversitenin yönetiminde etkin kişiler bana bunu söylediler. Akademik kadroya kimin alınacağını Adnan Yeşildal öneriyordu. O dönem cemaat yapılanmasını devleti tehdit eden bir terör örgütü olarak değerlendirmemiştik. 'Üniversitenin kamuoyuna bu yapı ile ilişkisi olmadığını anlatmamız lazım' dedim. Ama maalesef bu bildirgemizde de bazı mütevelli üyeleri beni eleştirdiler. Beni isterseniz görevden alabilirsiniz dedim. Abdullah Kavuk, 'Bu senatonun görevi değil, böyle bir şey yaparsa mütevelli heyeti yapar' dedi."

"FETÖ İLE BAĞLANTISI VAR"
Tanık olarak dinlenen sanık Ahmet Küçükbay'ın eski ortağı işadamı Sahip Selim Gökdemir ise ifadesinde, "Ahmet Küçükbay ile 7 yıl ortaklığımız oldu o dönem gözlemlerim oldu. Küçükübay'ın cemaat ile ilgili maddi desteklerinin olduğunu gözlemledim. Ben bu örgüte mensup olmadım. Ahmet Küçükbay ile yaptığım sohbetlerde de kabul etmişti. Ahmet Küçükbay'ın talebi üzerine 4 Kasım tarihinde bir araya geldik. Kendisini çok rahat gördüm. Küçükbay'a, 'Çok rahat görüyorum sizi. FETÖ'nün Ege Bölgesi'nin en önemli finansörü değil misin' dedim. O da başını sallayarak 'evet' dedi. Ahmet Küçükbay cemaat tarafından itibar görüyordu. Ben cemaat toplantılarına katılmadığım için detaylarını bilmiyorum" dedi. 

Ahmet Küçükbay ile ortaklığının 7 yıl boyunca iyi olduğunu, 2009'da sorunlar yaşamaya başladıklarını dile getiren Gökdemir, "Ahmet Küçükbay'ın FETÖ'nün gücü ile birlikte olması ben rahatsız etti. Ben de bunun böyle gitmeyeceğini belirttim, ortaklığı sonlandırdık. 1 Kasım seçimlerine müteakip yaptığımız bir konuşma var Ahmet Küçükbay ile. Ben devletin gücünden bahsettim. Devletin her şeyi bileceğinden söz edip, 'Senin FETÖ ile alakan var mı' diye sordum. 'En son Fethullah Gülen'i ne zaman ziyaret ettin' dedim. Bana verdiği cevap da 7 Haziran seçimlerinden sonraki Temmuz ayında ziyaret ettiğini söyledi. Bende bu ziyaretin uygun olmadığını söyledim. Ahmet Küçükbay'ın avukatı, savcı oldu, daha sonra FETÖ soruşturmasında savcılıktan atıldı" diye konuştu. 

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.