Dolar 32,5136
%0.12
Euro 34,7226
%-0.03
Altın 2.500,950
%0.66
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ballı satış' krizinde meclisten flaş karar

'Ballı satış' krizinde meclisten flaş karar

Aliağa'da belediyeye ait arazi hissesinin, küçük hissedara satışının ardından, CHP ve AK Parti'nin tepkileri üzerine, arazinin Büyükşehir tarafından alınmasıyla ilgili atılan adımda da kriz çıktı. Muhalefet, arazinin artık hiç bir şekilde küçük hissedar tarafından alınmayacak şekilde düzenleme yapılarak önerinin Meclis'e getirilmesini istedi, Başkan Serkan Acar kabul etmedi. Meclis üyeleri ise "Tuzak" dediği öneriyi meclisten geçirmedi. Muhalefet 'Tuzak var' dedi, MHP'li başkan direndi

  • Ege Postası
  • 23.08.2017 - 08:24

EGEPOSTASI - Aliağa'nın Çaltılıdere Mahallesi'nde belediye arazisinin küçük hissedara satışıyla ilgili yaşanan krizde flaş gelişme yaşandı. Araziyi almak isteyen Büyükşehir Belediyesi'nin önerisi mecliste görüşüldü. Hissenin, hiç bir şekilde küçük hissedar tarafından alınmayacak şekilde düzenleme yapılarak önerinin meclise getirilmesini isteyen muhalefet, MHP'li Belediye Başkanı Serkan Acar'ın bu talebi reddetmesi üzerine,, 'Hayır' oyu kullandı. Muhalefet, "Tuzak var" diyerek öneriyi reddedince, krizde yeni bir sayfa açıldı. 

Çaltılıdere'de Aliağa Belediyesine ait 461 parseldeki belediye hissesi, aynı parseldeki küçük hissedar Murat Gülibrahimoğlu'na satılmak üzereyken, 'Ballı satış' tepkileri çoğalmış, ardından da araziye Büyükşehir Belediyesi talip olmuştu. Büyükşehirden Aliağa Belediyesine gönderilen 16.08.2017 tarihli talep doğrultusunda, arazinin Büyükşehire satışı konusu, Aliağa Belediye Meclisi'nin dünkü olağanüstü meclisinde tek gündem maddesi olarak görüşüldü.

Gündem maddesi, “İzmir Büyükşehir Belediyesinin 14.08.2017 tarih ve 970 sayılı kararı doğrultusunda; İlçemiz Çaltılıdere mahallesi 461 nolu parseldeki belediyemiz hissesinin (583.682 m2) m2 birim bedeli 25,47- TL olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine satılması, İzmir Büyükşehir Belediyesince bir ay içerisinde herhangi bir sebeple satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmemesi (maddi, hukuki vb.) durumunda parselde bulunan diğer hissedara aynı bedelle satılması hususlarının görüşülmesi" şeklinde sunuldu. 

DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENDİ

CHP'li ve AK Partili meclis üyeleri ise gündem maddesinin bu şekliyle tuzaklı olduğunu belirtti, kamu yararı doğrultusunda “Aliağa ilçesi Çaltılıdere mahallesi 461 parsel nolu toplam 597.546,00 m2’lik taşınmazda bulunan 583.682,00 m2’lik belediyemiz hissesinin, daha önce belediyemizce bu yer için belirlenen 25,47- TL/m2 bedel üzerinden, 5393 sayılı Belediye Yasasının 18/E maddesine göre İzmir Büyükşehir Belediyesine satılmasına, belediyemiz hissesinin İzmir Büyükşehir Belediyesine satışı gerçekleşmeden önce; aynı parselde bulunan şahıs mülkiyetindeki 13.864,00 m2’lik hissenin kamu yararı doğrultunda Belediyemizce şüfa hakkı kullanılarak satın alınmasına, satın alınan bu hissenin de ilgili yazıdaki talep doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesine yine 25,47- TL/m2 bedelle satılmasına.” şeklinde düzeltilmesini istedi. 

BAŞKAN ACAR KABUL ETMEDİ

AK Partili ve CHP’li Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından meclise getirilen gündem maddesinin, Büyükşehirden gelen satın alma talebinin şartlarını karşılamadığını, gündem maddesinin kamu yararı esas alınarak yeniden düzenlenmesi ve öyle görüşülmesi gerektiğini belirterek, düzeltme önergeleri verdi. Başkan Serkan Acar ise düzeltme önergelerini gündeme almadı. Önerilen şüfa hakkını ise kullanmayacağını yani küçük hisseyi satın almayacağını söyledi. Muhalefet meclis üyeleri, Aliağa Belediyesinin şüfa hakkı ile küçük hisseyi almadan, sadece kendi hissesini Büyükşehire satması durumunda, küçük hisse sahibinin yeni durumda doğacak şüfa hakkını kullanarak araziyi büyükşehirden alabileceğini belirttiler.

'BU TEKLİF TUZAKLI'

Satış kararının meclisten başkan Acar’ın getirdiği şekilde düzeltilmeden geçmesinin, arazinin en sonunda küçük hisse sahibi tarafından alınması tuzağı içerdiğini, satış maddesinin bu boşluğa yer vermeyecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini, bu haliyle alınacak kararın kamu yararına aykırı olacağını söylediler. Muhalefet meclis üyelerinin ısrarlı taleplerine rağmen Başkan Acar düzeltme önerilerini gündeme almadı, satış maddesini kendi getirdiği şekilde oylamaya sundu. Muhalefet meclis üyeleri, önerdikleri düzeltme yapılmadığı, dile getirdikleri sakınca giderilmediği sürece bu şekilde alınacak kararın, küçük hisse sahibine dolaylı devir tuzağı içerdiği gerekçesiyle,  gündem maddesinin Başkan Acar tarafından getirilen haline “hayır” deyince, madde muhalefetin oylarıyla reddedilmiş oldu.

CHP'DEN TEPKİ 

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, gelişmeler üzerine tepkisini dile getirdi. Başkan Durmaz, konunun meclis gündemine getirilme şekline bakıldığında, Aliağa Belediyesi'nin bu araziyi, Büyükşehire satıyormuş gibi görünerek, aslında küçük hissedara satışının yolunu açmaya çalıştığının anlaşıldığını belirten Durmaz, şunları söyledi: 

"Biz arazinin kamuda kalmasından ve plan amacına uygun olarak düzenlenip Aliağa halkının kullanımına verilmesinden yanayız. Bu iş, arazi Aliağa Belediyesinde kalırsa Aliağa Belediyesi tarafından yapılsın. Aliağa Belediyesi burayı satıp gelir elde etmek istiyorsa 3. şahıs yerine aynı paraya Büyükşehire satsın. Büyükşehir, burayı düzenleyip Aliağa halkının hizmetine versin istedik. Aziz başkanımız da zaten bu niyette olduklarını ve arazi büyükşehire satılırsa bu konuda derhal işe başlayacaklarını söyledi. Ancak son meclis görüşmesi Aliağa Belediyesinin araziyi Büyükşehire sasma konusunda istekli olmadığını gösteriyor. Biz bundan böyle de konunun kamu adına takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.