Dolar 32,5213
%0.23
Euro 34,7346
%0.04
Altın 2.493,890
%1.28
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Baskın seçim formülü tutmadı'

'Baskın seçim formülü tutmadı'

Türkiye genelinde TOBB’a bağlı odalar ve borsalarda seçimleri Nisan 2018’e ertelendi. İzmir’de yapılması planlanan İzmir Ticaret Odası seçimleri de önümüzdeki yıla kaldı.İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan adayı Zeki Yöndem, erteleme kararı ile İTO’da daha sağlıklı ve rekabetçi bir seçim yarışının ortaya çıkacağını öne sürdü. Odalarda 'sandık' ertelemesine ilk tepki

  • Ege Postası
  • 24.09.2017 - 03:49

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı tüm odalarda 2017 Ekim Kasım aylarında yapılması planlanan seçimler, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018 Nisan ayına ertelendi.

Bakanlar Kurulu’nda TOBB’a bağlı organlarda yapılacak yönetim seçimlerinin tarihi de görüşüldü. 2017 yılı Ekim ve Kasım aylarında yapılması gereken seçimler Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018 yılının Nisan ayına ertelendi. Alınan karar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. İlgili Bakanlar Kurulu Kararında, “Oda ve borsaların, 2017 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken organ seçimlerinin ertelenmesi hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 19/9/2017 tarihli ve 28017702 sayılı yazısı üzerine, 5174 sayılı Kanunun 81. Maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/9/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Karar öncesinde İzmir’deki TOBB’a bağlı organlarda yönetim kurulu seçimlerinin,  İzmir Ticaret Borsası’nda 6 Ekim 2017, İzmir Ticaret Odası’nda 12 Ekim 2017, Deniz Ticaret Odası’nda 17 Ekim 2017, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda ise 18 Ekim 2017 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştı. Yayınlanan Bakanlar Kurulu Karanının ardından seçim tarihlerinin yeniden kararlaştırılarak açıklanması bekleniyor.

YÖNDEM: İTO’DA BASKIN SEÇİM FORMÜLÜ TUTMADI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsalarda seçimlerin altı ay ertelenmesinin ardından açıklama yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan adayı Zeki Yöndem, erteleme kararı ile İTO’da daha sağlıklı ve rekabetçi bir seçim yarışının ortaya çıkacağını öne sürdü ve şunları söyledi:

"İTO’da yangından mal kaçırır gibi 5 Ekim tarihinde seçim kararı alınmıştı. Yönetim ‘baskın seçim’ formülü ile rakiplerinin önünü kesmeyi  ve İTO’da meslek komitesi ve meclis üyesi olmak isteyenlere seçim için yeterli çalışma imkanı vermemeyi amaçlıyordu Hüktmetimizin aldığı bu karar daha katılımcı ve demokratik bir seçim ortamının oluşması için çok isabetli olmuştur. Sesimizi duyarak bu kararı alan  Hükümetimize teşekkür ediyorum. Ortak aklı önemsemeyen, ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile bir yere varılamayacağının artık görülmesi gerekiyor. Bütün üyeleri dikkate alan, her alanda eşit şartların yaratılması için çalışan yönetim anlayışına ihtiyacımız var."

NEDENİ ANLAŞMAZLIK

Öte yandan başta İstanbul Ticaret Odası (İTO) olmak üzere bazı odalarda aday olmak isteyen kesimler arasında anlaşmazlık yaşandığı ve anlaşmazlık yaşanan tarafların konuyu hükümete taşıdığı ifade ediliyor. Hükümetin de talebi olumlu bulmasının ardından seçimlere 6 aylık erteleme geldi.

FİTİLİ İTO YAKTI

Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesiyle ilgili tartışmaların İTO’yla başladığı belirtiliyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, ağustos ayındaki meclis toplantısında gelişmelerden rahatsızlığını dile getirmiş ve “Bir seçimi onurunuzla kazanabilirsiniz, onurunuzla kaybedebilirsiniz de. İkisi arasında yüksek değerlilik açısından bana göre hiçbir fark yoktur. Bir seçimi arkadan dolanarak, türlü kurnazlıklarla, dava arkadaşlarına kumpas kurarak da kazanabilirsiniz. Kirli oyunlarla girdiğiniz seçimi kaybedebilirsiniz de. Bu ikisi arasında da bana göre değersizlik açısından hiçbir fark yoktur” demişti.

TEMAYÜL YOKLAMASI

Koltuk derdine düşüp kendisi hakkında yalan haber yayanların hesabını bu dünyada da öbür dünyada da vereceğini ifade eden Çağlar, “MÜSİAD’ın temiz, ilkeli, dürüst üyelerinin çirkin bir oyuna çekilmelerine benim gönlüm asla razı olmaz, olamaz. Bu değerli Meclis önünde ifade ediyorum ki, mertlikle gelmeyen hiçbir makam varsın gelmesin” diye konuşmuştu. Daha sonrasında da, İTO seçimlerinde belirleyici gruplardan olan MÜSİAD’da İTO için temayül yoklaması yapıldığı haberleri çıkmıştı. Haberlerde “İTO’da kimi başkan görmek istersiniz” sorusuna yanıt arandığı ve İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ve MÜSİAD’ın eski başkanlarından Ömer Bolat’ın adının öne çıktığı belirtilmişti.

DİĞER ODALARDA DURUM

Aday tartışmalarının sadece İTO’da   olmadığı belirtilirken, bazı büyük odalarda ve doğudaki illerdeki oda ve borsalarda da anlaşmazlık yaşayan kesimlerin, hükümete erteleme talebini ilettiği vurgulanıyor. Seçimler normalde 1 Ekim tarihi itibarıyla resmi olarak başlayacağı için, hükümet zaman kaybetmeksizin kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımladı. Buna göre Ekim-Kasım döneminde yapılması gereken seçimlerde yeni takvim Nisan 2018 olacak. 

ATO SEÇİMLERİ ERTELENDİ

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) seçimleri de, geçtiğimiz hafta ertelenmişti. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, pazartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Kararın gerekçesi ise, ATO’yla ilgili ortaya atılan iddiaların incelenmesi ve odanın seçimlerinde herhangi bir şüpheli duruma izin vermemek olarak belirtilmişti.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.