Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ben yerli Frida'yım'

'Ben yerli Frida'yım'

İzmir'de 12 kez ameliyat geçiren ve kendi döneminde fallot hastalığına yakalanan 7 kişiden sadece kendisinin hayatta kaldığını belirten Soğukpınar, "Ben resimle hayata tutunuyorum. Yerli Frida'yım. Belki Frida benim kadar acı çekmemiştir" dedi.

  • Ege Postası
  • 23.05.2017 - 11:35

Fallot tetralojisi olarak bilinen kalp hastalığına sahip ressam Atike Soğukpınar, resim aşkıyla hayata tutundu. Resim ile sağlık problemlerinin üstesinden gelerek dünyaca ünlü ressam Frida Kahlo'yu anımsatan Soğukpınar, Bayraklı Belediyesine bağlı olarak 850 kursiyere resim öğretmenliği yapıyor. Kalp damarlarında darlık, kulakçıklarında sekiz delik olan ve fallot tetralojisi hastalığına sahip Soğukpınar, kendi döneminde bu hastalığa yakalanan diğer 6 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bugüne dek 12 ameliyat geçiren Soğukpınar, 4 gün komada kaldığını ancak yine de hayata tutunduğunu ifade ederek, "Çok sıkıntılar yaşadım. Resimle tedavi oldum. Şimdi benim gibi resimle hayata tutunacak insanlara resim öğretmenliği yapıyorum. O insanlarla birlikte hayata tutunuyoruz. Ben Yerli Frida'yım. Belki Frida benim kadar acı çekmemiştir" diye konuştu.

4 GÜN KOMADA KALDI
Soğukpınar, hikayesini şöyle anlattı: 
"Tıp ilerledi ve şu anda fallot hastaları ölmüyor ancak benim dönemimde hayatta kalan tek fallotum. '9 yaşında kadar yaşayamaz' dedikleri ben, hala yaşıyorum. Doktorlar beni akşam makineye bağlıyor. Sonra iki doktor bir hemşire beni makineden alıp şok veriyorlar ve sabaha karşı kalbim çalışıyor. Küçük beyinciğimdeki hücrelerin tamamı öldü. 4 gün komada kaldım. İki yıl öncesine kadar acil akciğer nakli olmam gerekiyordu ama birkaç ay önce muayene olduğumda doğuştan dar olan damarımın 4 milimetre genişlediği ortaya çıktı. Nakil ihtiyacı ortadan kalktı. Ameliyatla olmayan şey resimle oldu. 26-27 yaşındaydım, cep telefonu almaya özeniyordum. Ritm bozukluğum vardı. Kalbime pil takılırsa cep telefonundan yararlanamayacaktım. Bana holter cihazı takıldı. Holteri 24 saat taşıdıktan sonra onun sonucuna göre pil takılacaktı. Atölyeye kapandım. Hayatımda ilk kez bir günde sanatsal bir tablo bitirdim. Ertesi gün holteri teslim ettim. Sonuç negatif çıktı. Hayata resimle tutunuyorum. Bu terapi değil, bir tedavi. Hayata tutunmak isteyenleri resim yapmaya davet ediyorum." 

ÖĞRENCİLERİ SERGİ AÇTI
850 öğrencisine resim öğretmenliği yapan Soğukpınar, öğrencilerinin eserlerinden oluşan bir de resim sergisi açtı. 60 yetişkin öğrencisinin 19 Mayıs nedeniyle Atatürk resimlerinden oluşan sergi açtığını belirten Soğukpınar, "Öğrencilerim 'Cumhuriyet Işığında Sanat' adı altında 140 eserlik resim sergisini İzmir Park'ta açtı. Onlarla aile olduk. Haftanın 6 günü çalışıyoruz. Bence herkes resim yapmalı. 'Resim yapamıyoruz' diye endişe etmesinler. Herkes resim yapabilir. Biraz istek ve çaba ile istediklerini başarabilirler" ifadelerini kullandı.

Soğukpınar, zihinsel engelli ve suça eğilimli çocukları da resimle rehabilite ediyor. (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.