Dolar 32,3330
%0.16
Euro 35,1734
%-0.03
Altın 2.240,510
%-0.13
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Bir gece ansızın gelebiliriz'

'Bir gece ansızın gelebiliriz'

Kuzey Irak’ta yapılan referandumun yok hükmünde olduğunu tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasi, ekonomik, ticari ve güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de şu anda Silahlı Kuvvetlerimiz boşuna gerekli adımları atmadı. Taviz yok” dedi

  • Ege Postası
  • 26.09.2017 - 07:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’a giriş-çıkışların kapatılacağını, farklı tedbirlerin de yolda olduğunu açıklayarak, “Bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye sataca? Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti... Bütün adımları atıyoruz, atacağızz” açıklamasında bulundu.

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’na katılan Erdoğan, ağırlıklı olarak Kuzey Irak’taki referandum olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın ilk eleştirisi AB’ye yönelikti. AB’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı ikircikli tutumu eleştiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Standartlarımızı yükselttik’

“Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ARTık bir tiyatro oyununa dönen bu mücadelede, havlu atan taraf biz olmayacağız. Bu konuda karar vermesi ve bunu tüm dünyaya ilan etmesi gereken taraf Avrupa Birliği’dir. Versinler kararlarını. Onlar kararını versinler biz kararı rahat veririz, merak etmesinler. Biz bu kararı duyana kadar sabırla bekleyeceğiz. İşte bakın Almanya seçimleri bir derstir. Çünkü artık insanlar her şeyi çok açık ve net görüyor. Biz birçok şeyi söyledik. Fakat ters yüz ettiler. Şimdi de gerçek ortaya çıktı. Bizim  demokrasiyle halklarla haklarla özgürlüklerle ilgili standartlar konusunda hiçbir  sıkıntımız yok. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde samimiyetle ve süratle hayata geçirdiği düzenlemeler, belki bizi tam üye yapmaya yetmedi ama demokratik standartlarımızı bir hayli yükseltti. Biz maç oynanırken kuralların değiştirilmiş olmasına itiraz ettik.

‘Yok hükmünde’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Irak’ta yapılan referanduma değinirken sert mesajlarını art arda şöyle sıraladı:

“Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin referandum kararı, ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Tavrımız açık. Referandum sonucuna bakmaksızın yok hükmünde ve gayrimeşru. Irak’ta ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Bizim Kuzey Irak’taki Kürt kardeşlerimizin de haklarına, müreffeh hayat taleplerine sonuna kadar saygımız vardır. Nitekim en sıkıntılı zamanlarında kimse onların yanında olmadığı dönemde destek vererek onları ayakta tuttuk. Ancak bizim aynı zamanda Irak’ta Arap, Türkmen, Ezidi kardeşlerimiz de var. Onların da haklarına bizim saygımız var. Kuzey Irak tüm bu halkların ortak hayat alanıdır. Sadece bir şahsın veya aşiretinin hayat alanı değildir, bunun böyle bilinmeli.

‘Göz yummamızı beklemeyin’

Bu bölgeyi sadece tek bir grubun kontrol altına almaya çalışması, orada uzun yıllar sürecek çatışmaların, yeni acıların, zulümlerin, katliamların habercisi olmaktan öte bir anlam taşımayacaktır. Kontrolleri altına aldıkları gücü ve imkanları diğer gruplarla paylaşma konusunda hiç de iyi bir imtihan vermeyen mevcut yönetime olan güvensizlik sözde bağımsızlık ilanı sonrası çok daha artacaktır. Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bir defa Irak’ın federal yapısı bunların yaptığı referandumu kabul etmiyor, Anayasa mahkemesi gerekli kararını zaten verdi. Boşu boşuna, makaram sarı bağlar, kız oynar gelin ağlar, yaptığı iş bu.

‘Budist terörünü yogayla örtmeyin’

Arakan’da Müslümanlara yönelik saldırıların soykırım boyutuna geçtiğini ve ‘Budist terörizmi’ yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletleri de insanlık dramlarına sessiz kalmakla suçladı. Erdoğan, “Burada çok açıkça bir soykırım var. Açık söylüyorum rahatsız olabilirler. Dünyaya ‘İslami terör’ diye konuşanlar, ‘Hıristiyani terör’ diyorlar mı, ‘Yahudi terörü’ diyorlar mı, ‘Budist terörü’ diyorlar m? Demiyorlar. Budistleri böyle iyiniyet elçisi gibi hep gösterirler. Şu anda Myanmar’da ‘Budist terörü’ var. Öyle yogayla mogayla bilmem neyle filan bu işi geçiştiremezsiniz” dedi.

Putin’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Kuzey Irak’taki referandum teşebbüsünü de konuşan iki liderin görüşmede, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü vurguladıkları belirtildi. Erdoğan ve Putin’in, başta bölgedeki son gelişmeler olmak üzere tüm konuları perşembe günü Ankara’da bir araya gelerek geniş biçimde ele alma konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

‘Vananı kapatırsak bu iş biter’

Siyasi, ekonomik, ticari, güvenlik noktasından bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi’de şu anda Silahlı Kuvvetlerimiz , boşuna gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Şu anda İran, aynı durumda. Hava Kuvvetlerimiz aynı durumda. Ve sınırlarda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var. Artık giriş-çıkışa da kapatılacak. Farklı tedbirlerimiz var, ayrı. Onları da devreye sokacağız. Bundan sonra Kuzey Irak Yerel Yönetimi, bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye akıtacak veya nereye sataca? Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti. Bizler duygusal kararlar almadık. 10 düşündük bir adım attık. Bunları da uluslararası diplomasiyi işleterek yaptık. Bakın İsrail dışında bu kararlarını destekleyen bir başka ülke yok. Kuzey Irak yerel yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart, olmazsa olmaz. Tabii aynı şekilde Suriye’de de bir veya birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Bunların hepsi onlar için kuru bir rüya. Biz burada böyle bir yapılanmaya asla müsaade etmeyiz. Dedim ya bir gece ansızın gelebiliriz. Bunu Fırat Kalkanı Harekatı’nda yaptık.

Selfie talebi

Erdoğan salondan ayrılırken kapıda toplanan katılımcılar akıllı telefonlarını çıkarıp Cumhurbaşkanıyla fotoğraf çektirmek istedi. İçlerinden biri “Reis selfie çektirmek istiyorum” diyerek Cumhurbaşkanını yanlarına çağırdı. Kabalalığa yaklaşan Erdoğan fotoğraf ricalarını geri çevirmedi. MİLLİYET

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.