Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,0775
%-0.13
Altın 2.309,620
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Halep'te 800 kişi rehin alındı' iddiası

'Halep'te 800 kişi rehin alındı' iddiası

Suriye'nin Halep kentinde rejim güçlerinin kuşatması altındaki bölgede sıkışan sivil ve muhaliflerin tahliyesine yönelik operasyonun askıya alındığı bildirildi.

  • Ege Postası
  • 16.12.2016 - 13:08

Uluslararası haber ajansları, alınan kararı, son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Anadolu Ajansı'nın haberinde, rejime bağlı grupların, Halep'teki tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldığı iddia edildi.

AFP ve Reuters haber ajansları, dünden beri devam eden tahliye işlemlerinin az önce durdurulduğunu bildirdi.

Reuters, Doğu Halep'te tahliyede kullanılan otobüslerin bulunduğu bölgede en az dört patlama sesi duyulduğunu aktardı.

Şİİ MİLİSLER ATEŞ AÇTI

Reuters'ın haberine göre, bir muhalif yetkili, İran destekli Şii milislerin, Halep'ten ayrılan otobüslere ateş açtığını söyledi.

Anadolu Ajansı haberinde, "Rejim yanlısı terörist gruplar, Halep'teki tahliye konvoyuna ateş açtı. Yol üzerinde toplanan rejim yanlısı bir kalabalık da araçların geçişine engel oluyor" denildi.

AA: 800 KİŞİ REHİN ALINDI

AA'nın haberinde ayrıca, "rejim yanlısı terörist grupların", Halep'teki tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldığı iddia edildi.

Reuters, yolu kapatan rejim yanlılarının, İdlib kentinde muhaliflerin kuşatması altında olan iki Şii köyü Keferya ve Foa’nın tahliyesini istediğini bildirdi.

AFP'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, tahliye operasyonunun, muhaliflerin anlaşmanın şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle askıya alındığını öne sürdü. Suriye devlet televizyonu, muhaliflerin tahliye sırasında ellerindeki "rehineleri" ve ağır silahları da yanlarına almaya çalışarak, anlaşmayı bozduğunu iddia etti.

TÜRKİYE'DEN YAPILAN AÇIKLAMALAR

Türkiye, Halep'te rejim kuşatması altındaki bölgede bulunan sivil ve muhalif güçlerin tahliye işlemlerinde gelinen son noktaya ilişkin açıklamada bulunmuştu.

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Doğu Halep'ten gerçekleştirilen tahliyeler kapsamında Halep'ten altıncı konvoyun yola çıktığını söyledi. İsmi açıklanmayan Türk yetkili, tahliye edilenlerin sayısının 8 bine yaklaştığını belirtti.

Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Şu ana kadar Doğu Halep'ten yola çıkan beş konvoyla birlikte 7 binin üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Reuters'ın haberine göre, Türk yetkililer ayrıca tahliye işlemleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

- Halep'ten daha hızlı tahliye için otobüs sayısının artırılması ve işlemin kısa sürede tamamlanması için çalışılıyor.

- Halep'ten tahliye edilenler için Suriye tarafında kamp için iki nokta belirlendi. Bunlardan birine yapılacak. Türkiye sınırına 3.5 km mesafede.

- Suriye tarafında 80 bin kişiyi barındıracak kamp için hazırlıklar yapılıyor.

- Kamplara gelecek kişi 30 bin-35 bin kişi civarında olabilir. Halep'ten çıkacakların sayısı 50 bin civarında.

- Şu andaki düşünce Türkiye'de bir kamp olmaması yönünde. Türkiye'ye yaralı ve hastalar kabul edilecek. Şu ana kadar 40'a yakın yaralı geldi.

- Halep'ten çıkan konvoylara yeni saldırı olmadı. Yol güvenliğini Ruslar sağlıyor.

RUSYA'DAN 'HALEP' AÇIKLAMASI

Rusya sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Halep'in doğusunda rejim kuşatması altındaki bölgeden son 24 saatte 6 bin 400'den fazla insanın tahliye edildiğini duyurmuştu.

Reuters'ın RIA ajansını kaynak göstererek geçtiği habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Halep'ten ayrılan 6 bin 400 kişiden 3 bininin muhalif savaşçı olduğunu belirtmişti.

Halep'te rejim ve muhalifler arasında varılan ateşkes anlaşması kapsamındaki tahliye işlemlerinde, kentin kuşatma altındaki doğu mahallelerindeki binlerce kişi şehirden dışarı çıkarıldı. Otobüs ve ambulanslardan oluşan kovnoylarla Halep'in doğusundan tahliye edilen kişiler arasında; siviller, muhalif savaşçılar ve aileleri bulunuyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden yapılan son açıklamada, tahliye işlemlerinin günlerce sürebileceği ifade edildi.

BM: HALEN 50 BİN KİŞİ KUŞATMA ALTINDA

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Halep'in doğusunda hâlâ yaklaşık 50 bin kişinin kuşatma altında olduğunu söyledi. Mistura, bu kişilerden 40 bininin sivil olduğunu belirtti.

BM'YE KAN DONDURAN 'RUSYA' MEKTUBU

Öte yandan Esad rejiminin büyük oranda kontrolü sağladığı Halep'te, kentin doğusundaki sivil ve muhaliflerin tahliyesi sürerken; BM'nin 'Suriye' komisyonuna şok bir belge ulaştı.

Suriye'de faaliyet gösteren ve gönüllülerden oluşan Beyaz Baretliler sivil toplum kuruluşunun BM müfettişlerine gönderdiği mektupta, Halep'te "çok büyük ihtimalle" Rusya tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında bin 207 sivilin öldüğü belirtildi.

39 sayfalık belgede, büyük bölümü Temmuz-Aralık aylarında düzenlenen 304 saldırıda hayatını kaybeden siviller arasında 380 de çocuk bulunduğu bildirildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.