Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İnciraltı Seddi' meclis gündemine taşındı

'İnciraltı Seddi' meclis gündemine taşındı

Şubat aynın ilk toplantısını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan tartışmaları güne damgasını vurdu. Kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açan ve “Kaçak Duvar” benzetmesi yapılan İnciraltı’ndaki tel örgülerle ilgili açıklama yapan Kocaoğlu, Kültürpark’a dair de önemli mesajlar verdi Doğan'dan eleştiri yağmuru, Kocaoğlu'ndan sert yanıt

  • Ege Postası
  • 13.02.2017 - 20:54

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşen meclis oturumunda muhalefetin eleştirileri sonrasında gergin dakikalar yaşandı. Toplantıda AK Parti Grubu Kültürpark, Mithatpaşa Altgeçidi Projesi, Suzuzdede Parkı’nda yürütülen yenileme faaliyetleri ve İnciraltı Kent Ormanı’nda inşa edilen duvarla ilgili belediyeyi eleştiri yağmuruna tuttu.

Meclis toplantısında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediyenin icraatleriyle ilgili eleştiri yağmurunda bulundu.


DOĞAN’DAN FLAŞ İNCİRALTI ÇIKIŞI

Konuşmasında belediyenin Park ve Bahçeler birimini “Bütçe canavarı” olarak niteleyen ve kaynakların boşa harcandığını dile getiren AK Parti’li Doğan, İnciraltı’nda sürdürülen ve kamuoyunda “Kaçak duvar” eleştirilerini de beraberinde getiren inşaat çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti: “İnciraltı’nda yürütülen bu çalışmaların ne amaçla yapıldığına bir türlü anlam veremedik.

Deniz kıyısına beton döküp sahile tel örgü çekmek dünyanın neresinde görülmüştü? Hangi akla hizmet halkın denize erişimi engelleniyo? Yapılan bu iş, ortaya çıkan bu manzara kabul edilir gibi değildir. Bu işin gerekçesi nedi? 1'inci derece doğal SİT alanında çivi dahi çakılamazken, İzmir Büyükşehir Belediyesi neye dayanarak sahile iş makinelerini sokmuş ve kıyıya beton dökmektedi? Burada ördüğünüz Çin Seddi misali bu duvar için izin alınmış mıdı? Yürürlükteki mevzuatlara, yasa ve yönetmeliklere, kamu yararına kesinlikle aykırı yapılan bu işin hesabını kim verecekti? Telafisi mümkün olmayan bu zararın sorumlusu kim olacaktı? Bu projeye imza atanlar hesabını nasıl verece? Ortaya çıkan manzara kesinlikle İzmir'e yakışmamaktadır. Bu kentin dokusuna, doğal kimliğine, çevreye ters, mevzuatla bağdaşmayan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini aynı hataların tekrar edilmemesini temenni ediyoruz.”

KÜLTÜRPARK BETONPARK OLMASIN!

Doğan, İnciraltı’na benzer şekilde Susuzdede Parkı’nda yürütülen çalışmalar esnasında da yeşil alanların yerine beton döküldüğünü söyledi ve “Aynı hataların Susuzdede Parkı'nda da tekrarlandığını ve buradaki çalışmaların da hüsranla sonuçlandığını görüyoruz. SİT statüsüne sahip bu alanda park içinde ve yeşil alandaki ağaçların yerlerinden sökülerek yerine beton döküldüğünü ve inşaat yapıldığını görüyoruz. Yeşil alan içerisinde beton ucubeler yaratılmakta, parkın doğal dokusu ve yeşil kimliği bozulmaktadır. "Daha yeşil bir İzmir için çalışıyoruz" yazılı demir panoların ardında yapılan bu çalışmalar kamu yararına aykırı değil m? Doğayı, çevreyi böyle mi koruyacaksını? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil anlayışı bu m? Burada yapılan iş aldığınız kurul izinleri ve park için hazırlanan orjinal projeye uygun mudu? Umarız kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Kültürpark'taki çalışmalarınızın kaderi de buradakine benzemez ve Kültürpark da "Betonpark" olmaz” diye konuştu.

 

“KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARDINIZ!”

AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, Büyükşehir Belediyesi’nin Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı, Mithatpaşa Altgeçidi ve Pasaport'taki seyir terasları gibi projelerinin de kaçak olduğunu vurgulayarak, “Bir devlet kurumu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi acaba devlet tarafından koyulan kuralları tanımamakta, yasaları tanımamakta mıdı? Yoksa kim takar kuralları, biz işimizi yapalım geçelim mantığı mı hakimdi? Bu iş bilmezlik, kamu kaynaklarının israfı, kural tanımazlık, ben yaptım oldu mantığı daha ne kadar devam edecekti? Belediyenin bütün işleri hüsranla mı sonuçlanacaktı? Bunun adı kaş yapayım derken göz çıkartmaktır... İzmir'i Türkiye'ye örnek gösterenlerin ve "Çevre dostuyuz, örnek belediyeyiz" diye propaganda yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin acilen kendisine gelmesini ve bu hatalarından bir an önce ders almasını diliyoruz” dedi.

BAŞKAN KOCAOĞLU’NDAN SİT ÇIKIŞI VE İNCİRALTI AÇIKLAMASI

Doğan’ın sözleri sonrasında İnciraltı ve Susuzdede Parkı’nda devam eden faaliyetler hakkında detaylı açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  eleştirileri “Çalışma yapmayayım mı'” diyerek yanıtladı ve şunları söyledi: “Park ve Bahçeler birimimiz son derece verimli ve ekonomik biçimde çalışıyor. İzmir’de yeşili arttırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kent içimiz çeşitli sebeplerden ötürü beton görünümünde ve yeşil alanı azdır. Biz de yeşillendirme hamlesine başladık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tel örgü diktiğimiz alanda vatandaşlarımız piknik yapıyor. Bunu engellemek için tel örgü yapılmıştır. Bu memlekette SİT’i kim kaldırdıysa, kim SİT derecelerini 1’den 3’e düşürdüyse ona soracaksın... Yakında da SİT hak getire olacak… O zaman SİT konusu da ortaya çıkmaz. Oraya dikilen ağaçlarla hiçbir ilimizde olmayan bir değer yarattık. Bin 255 dönüm… Deniz kıyısında mangal yapıyorlar. Ona engel olmak için yapılan 150-200 metrelik duvarı abartmayı da İzmir kamuoyuna dikkatine sunuyorum. Susuzdede Parkı kurallara uygun olarak rehabilite edilmektedir. Kurulun denetiminde ve onaylanan projeye göre yapılmakta. Bu tür laflara cevap versek çalışmak için bize vakit kalmaz. Aslı astarı olmayan bu ve benzeri konulara yanıt vermiyoruz.”

“KÜLTÜRPARK’I ENGELLEYENLER KENTE KÖTÜLÜK EDİYOR”

Doğan’ın Kültürpkark ile ilgili sözlerine de sert çıkan Kocaoğlu projeye karşı çıkan meslek odaları ve sivil toplum örgütlerine ise şu mesajı verdi: “Kültürpark’ta yeşili arttırmak, betonu azaltmak üzere yapılan bir projemiz var. Yeşili ne kadar arttırdığımız, beton yoğunluğunu nasıl azalttığımızı tek tek anlatmıştık. İsterdim ki AK Parti grubu da Kültürpark’taki projemize İzmir’in geleceği için destek versin. Doğrusu budur. İEF bu kentin en önemli markalarından bir tanesidir. Ağzına mikrofonu alan konuşuyor. Kültürpark’ın iki tane işlevi vardır. Birincisi kültür, diğeri ise fuardır. Geri kalan kısmı ise park ve yeşil alandır, orada bir kültür mekanına ihtiyaç vardır. Orada Açıkhava Tiyatrosu, İzmir Sanat, İsmet İnönü Kültür Merkezi, pavyonlar, holler ve Celal Atik Spor Salonu var. Bunları yıkıp yerine kültür sanat etkinlikleri de yapılabilen sergi holleri görevini yerine getirecek bir tek bina yapacağız. Yıktıklarımız belli, yapacağımız belli… Kültürpark’ı her bakımdan yeniden dizayn edeceğiz. Halkımızın nefes alacağı yeni bir mekan haline getireceğiz. Proje kurulda bekliyor. Beklemesinin bir anlamı da yok… Doğal SİT daha ağırdır.  Bizim yaptığımız proje doğrudur, samimidir, Kültürpark’ın önünü açacaktır. Bugün engelleyenler, aleyhinde konuşanlar, kim olursa olsun bu kente kötülük yapmaktadır.”

PASAPORT İÇİN SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ: YIKMAYACAĞIM

Başkan Kocaoğlu Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile ilgili eleştirilere ise “Plan yapılmadan müdahale edilmiş ve yol açılmıştır. Beklemeden bu yolun açılması yasalara uygundur. Acı olan, bu projenin bakanlığa verilmesine rağmen yıllarca onaylanmamasıdır. İzin vermeyen yetkilileri eleştirmek gereklidir” şeklinde yanıt verdi. Kocaoğlu konuşmasında yine bir diğer tartışma konusu olan ve Sayıştay raporlarına yansıyan kıyı alanların kullanım izninin belediyeye devredilmemesine de tepki göstererek “Tüm Kordonboyu’nda “Sen yap izin benden” denilmesi gerekmektedir. Yeşili diken, ağacı diken biziz. Her şeye hayır, yetki bende denir m? Her yerde yetki devredildi İzmir’de neden devredilmed? Amacınız n? Biz bu terasları yıkmayacağız. Can güvenliğini sağlamak üzere tadilat yapıyoruz. Kim yetkiliyse yıkar, parasını da gelir Aziz Kocaoğlu’ndan alır. O terasları ben yıkmayacağım” dedi ve tartışmaya yol açan Pasaport’taki seyir teraslarıyla ilgili son detayları aktardı.

MİTHATPAŞA ALTGEÇİDİYLE İLİGLİ AÇIKLAMA YAPTI

Meclis toplantısında sular altında kalan Mithatpaşa Altgeçit inşaatı ile ilgili de açıklamada bulunan Kocaoğlu sözlerinin sonunda şunları kaydetti: “Orada sadece suyu kesmek için kazıklar çaktık. Üç kilometreden fazla iki taraflı olarak karşılıklı kazıklar çakarak denizden gelen suyu kesmeye çalıştık. Ancak birkaç tanesinden sızıntı oluştu. Kazıkların arasından su çıktı. Su kesilecek çalışma devam edilecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.