Dolar 32,5773
%0.32
Euro 34,7956
%0.18
Altın 2.506,360
%0.88
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Uyanık' seçmen SEÇSİS'ten kaçamadı

'Uyanık' seçmen SEÇSİS'ten kaçamadı

Almanya Frankfurt’ta önceki gün Nizamettin Uyanık adlı seçmenin Sandık Kurulu üyelerinin ‘oy kullandı’ kaydını düşmediğini fark ederek bir dakika içinde yandaki sandıkta da oy kullanmasını, YSK Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) yakaladı.

  • Ege Postası
  • 02.04.2017 - 08:53

Seçim mevzuatı gereği, 16 Nisan’da oylar Ankara ATO’ya geldikten sonra Nizamettin Uyanık’ın oyunu kullandığı Frankfurt Başkonsolosluğu’nun (4E) numaralı sandığından rastgele bir zarf Sayım Kurulu’nca çekilip açılmadan yakılarak imha edilecek.

DIŞİŞLERİ YSK İNCELEDİ
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) CHP temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun, medyaya yansıyan konuyu iletmesinin ardından hem Dışişleri hem YSK devreye girdi. YSK, Dışişleri ve CHP’nin BİTEM merkezince yapılan inceleme sonucu SEÇSİS’ten kaynaklanan bir sorun olmadığı, durumun vatandaşın 1-2 dakikalık gecikmeden faydalanıp ikinci kez oy kullandığı ve sisteme takıldığı ortaya çıktı.

‘ÇOK ACELE’ BİLDİRİLDİ
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü’nce, ‘çok acele’ kaydıyla YSK Yurt Dışi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderilen 1 Nisan tarihli yazısına göre, 31 Mart’ta Nizamettin Uyanık adlı vatandaş, saat 09.49’da Frankfurt Başkonsolosluğu’ndaki 3E No’lu sandığa gitti. Burada kimlik numarası kontrol edildi ve oyunu kullandı. Daha sonra yanındaki 4E No’lu sandığa geçen Uyanık, burada da aynı kimliği gösterdi. SEÇSİS’te bilgileri sorgulandı ve bu sandıkta da oy kullanabileceği bilgisine dayanılarak ikinci kez oy kullandı. Ancak kayıt aşamasında, 1-2 dakika geçince bu kez 4E No’lu sandık görevlilerinin SEÇSİS ekranına Nizamettin Uyanık için “3E numaralı sandıkta oy kullandı” uyarısı düştü. Bunun vatandaşın 3E numaralı sandıkta oy kullandıktan sonra sandık görevlilerinin işlemlerle uğraşırken ‘oy kullandı’ kaydını düşmekte 1-2 dakika gecikmelerinden kaynaklandığı anlaşıldı. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü’nce, bu durum tutanak altına alındı ve YSK’ya Nizamettin Uyanık’ın nüfus kayıt örneğiyle birlikte gönderildi.
CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu olayı Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “Biz yurtdışında çifte vatandaşlarımız sıkıntı yaşamasın diye seçmen listesi kullanmıyoruz. Elektronik ortamda SEÇSİS üzerinden kontrol yapılıp, ‘oy kullandı’ kaydı giriliyor. Bunu girildiği için de mükerrer oy kullanılması mümkün değil. Bu vatandaşımız birkaç dakikalık gecikmeden yararlanmış. SEÇSİS de anında alarm vermiş. 

BİR ZARF YAKILACAK
Son üç seçimde hata yok. SEÇSİS tespit etti ve ikinci kez oy kullanmaya kalkan bu vatandaşı suçüstü yakaladı. BİTEM merkezimiz de inceledi. Onlar da bir hata tespiti yapmadı. Bu zarfı bulma şansı yok. O yüzden 16 Nisan günü saat 17.00’den sonra ATO’da bu sandığın oyları sayılmadan önce Sayım Kurulu rastgele bir zarf çekecek ve bu zarf herkesin huzurunda açılmadan yakılarak yok edilecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.