Dolar 32,5135
%-0.1
Euro 34,7838
%-0.24
Altın 2.427,060
%-0.13
Bist-100 9.713,00
%0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
200 bin esnafa müjde

200 bin esnafa müjde

Konfeksiyondan gıdaya tüm esnafı etkileyecek yapılandırma müjdesi geldi. 31 Temmuz 2017’den önce kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlar yeniden yapılandırılacak

  • Ege Postası
  • 15.08.2017 - 07:02

Esnaf borçları için yapılandırma müjdesi geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin açıkladığı düzenlemeye göre, 31 Temmuz 2017’den önce kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlar yeniden yapılandırılacak. Yaklaşık 800 milyon TL hacimdeki yapılandırma, konfeksiyondan ayakkabıcıya kadar bütün sektörleri etkileyecek. Düzenlemeyle esnafın vergi ve sosyal sigortaborçlarını da daha kolay ödemesi bekleniyor.

Tüfenkci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) alacaklarıyla ilgili düzenleme hazırladıklarını bildirerek, “TESKOMB’a bağlı kredi kefalet kooperatiflerine  borçları bulunan esnaf ve sanatkarımızın bu borçları yapılandırılsın, esnafımız  2017 yılına, yeni bir moral ve enerjiyle devam etsin istedik. 8  Ağustos itibarıyla TESKOMB’a bağlı kooperatiflerce uygulamaya başlanacak bu  düzenlemeye göre, 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine  intikal eden esnaf ve sanatkarlar, 29 Eylül 2017’ye kadar başvurmaları halinde  yeniden yapılandırmadan faydalanacak” dedi.

200 bin kişi var

Tüfenkci, ana parayı bir kerede ödeyenlerden faiz alınmayacağını belirterek, “Borcun 12 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl  alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 8 faiz oranı üzerinden 12 aylık  basit faiz hesaplanacak.

Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplamı 12’ye bölünerek ilk taksit peşin tahsil  edilecek. Borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl  alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 12 faiz oranı üzerinden 24  aylık basit faiz hesaplanacak. Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı  toplamı 24’e bölünerek ilk taksit peşin tahsil  edilecek” dedi. Uygulamadan 200 bin 919 esnaf ve sanatkarın  yararlanabileceğini belirten Tüfenkci, böylece kooperatif ortağı esnaf ve  sanatkarların 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılacağını kaydetti.

Şehitler unutulmadı 

Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişimi  sırasında şehit ve gazi olanlarımız ile 1 ve 2’nci derece yakınlarına da yapılandırma imkanı tanınacağını belirtti.

Ana para tutarı 800 milyon TL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken Milliyet’e yaptığı açıklamada, kararın çok olumlu olduğunu belirterek, “TESKOMB’a borçlu esnafın ana para tutarı yaklaşık 800 milyon TL. Bu tutar yeniden yapılandırılacak” dedi. Palandöken, 240 milyon liralık temerrütün de silineceğini söyledi. 

Sıra kredi kartlarında

Düzenlemeyle devletin de kazanacağını dile getiren Palandöken, esnafın vergi ve sosyal sigorta borçlarının bu şekilde ödeneceğini dile getirdi. Palandöken, konfeksiyon, gıda ve ayakkabı başta olmak üzere bütün esnafın düzenlemeden yararlanacağını vurgulayarak, “Esnafa özgüven gelir. Borcunu yapılandıran kredi alabilir” dedi. 

Bundan sonraki adımı bankalardan beklediklerini dile getiren Palandöken, esnafın bankalara ödeyemediği kredi ve kredi kartı borçları olduğunu ifade ederek, “Bu borçlar da en kısa sürede yeniden yapılandırılmalı. 2010’deki küresel ekonomik kriz nedeniyle esnafın birçok bankaya olan kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılmıştı. Bu da o dönemde ekonominin yeniden büyümesine ve canlanmasına büyük katkı sağlamıştı. Aynı uygulama yapılırsa etkisi çok büyük olur” dedi. Kredi kartlarında rahatlamaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Palandöken, kartlarda bir kereye mahsus yapılandırma yapılabileceğini ifade etti. Palandöken, “TESKOMB’un yaptığını bankalar da uygulayabilir. Bankalar da elini taşın altına sokmalı” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.