Dolar 32,5308
%-0.03
Euro 34,9822
%0.44
Altın 2.431,570
%0.35
Bist-100 9.809,00
%0.89

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
2017 kamu yatırımları planı belli oldu: İzmir'e bu senede para yok!

2017 kamu yatırımları planı belli oldu: İzmir'e bu senede para yok!

Anadolu'da raylı sistem yatırımları ile mega projelere ağırlık veren Ulaştırma Bakanlığı bu yıl da İzmir'i es geçti. Bakanlık temel hizmetler haricinde kente sınırlı miktarda kaynak ayırırken, İzmirlilerin merakla beklediği projeler ise başka bahara kaldı. 2017 kamu yatırımları planı belli oldu

  • Ege Postası
  • 31.01.2017 - 11:14

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başbakanlık tarafından açıklanan ve kentlerde yapılması planlanan projelere yol haritası olması beklenen 2017 yılı yatırım programının detayları belli oldu. Bakanlar Kurulu kararının ardından ilan edilen programa göre Türkiye'nin üçüncü büyük ili İzmir yine birçok kentin gerisinde kaldı. Vergi sıralamasında liderliğe oynayan kentin hükümet yatırımlarından aldığı pay bu yıl da küçülürken, yaşanan durum bir kez daha "Dağ fare doğurdu" dedirtti.  

ULAŞIM YATIRIMLARI ZİRVEDE

2017 yılı yatırım planı dahilinde İzmir'de hükümetin genel bütçesiyle hayata geçirilecek projeler ve ayrılacak maddi kaynağın detayları da belli oldu. Merkezi bütçeden aslan payını alan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu sene toplam 469 proje ve 308 milyar TL'lik harcama rakamıyla yine liderliğe oynadı. Ancak, çok sayıda otoyol, köprü, tünel ve raylı sistem yatırımı ile Anadolu'nun birçok kentine proje yağdıran bakanlık, İzmir'i yine es geçti. Yaşanan bu durum kentte ve ekonomi camiasında yine hayal kırıklığı yaratırken, son seçimlerden önce vaat edilen çok sayıda mega proje de bir başka bahara kaldı.

ANADOLU'YA KEPÇEYLE, İZMİR'E KAŞIKLA

Ulaştırma Bakanlığı'nın 308 milyar 39 milyon 630 bin lira tutarındaki yatırımları arasında bu sene Ankara ve İstanbul kentinde yapılacak yeni metro hatları ile Türkiye'nin dört bir yanında planlanan mega köprü ve otoyol projeleri önemli yer teşkil etti. İzmir'de ise kentin ve ekonomi camiasının merakla beklediği "Körfezin iki yakası birleşiyor" sloganı ile hayata geçirilecek "Körfez Geçiş Projesi" ve inşa edilecek yapay ada için ise sadece 3 milyon liralık kaynak ayrıldı.

KÖRFEZ GEÇİŞİNE BU YIL PARA YOK

Açıklanan yatırım planını dahilinde, Bakanlığın İzmir'e yönelik diğer yatırımları arasındaki Doğanbey Balıkçı Barınağı'nın proje giderleri için bu yıl 3 milyon TL, Yeni Foça Yat Limanı için 7 milyon lira, Torbalı-Tire Demiryolu hattı bakım ve iyileştirilmesi için 10 milyon 700 bin TL harcanması öngörüldü. Yine TCDD Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen Tepeköy-Selçuk İZBAN hattının sinyalizasyon yapımı için 65 milyon liralık bütçe ayrılırken, yarım kalan ve 12 yıldır çürümeye terk edilen 10 kilometrelik Nemrut Körfezi Demiryolu bağlantısı için bu sene de 3 milyon liralık kaynak ayrıldı.

BERGAMA İZBAN TESELLİ OLDU

Bakanlık yatırımları arasında İzmirlileri sevindiren asıl proje ise Bergama'ya yönelik yatırım bütçesi oldu. Yaklaşık 40 kilometrelik yeni hat inşa edilerek İZBAN'ın Bergama'ya uzatılması ve Çandarlı Limanı ile demiryolu bağlantısı sağlanması için 2017 içerisinde 77 milyon 164 bin lira harcanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürütülecek projenin 2019 yılında bitirilerek hizmet açılması öngörülüyor. 2011 yılında açıklanan 35 proje arasında yer alan Kemalpaşa Lojistik Merkezi'ne 45 milyon lira ayıran bakanlık, yine Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi demiryolu hattı için 45 milyon lira ayırdı.

HALKAPINAR-OTOGAR METROSU'NDAN YİNE ÜMİT YOK

İzmir'de merakla beklenen ve yıllardır yapımına başlanması planlanan 4,5 kilometrelik yüksek hızlı tren hattı olarak projelendirilen Halkapınar-Otogar Metrosu için bu sene de müjdeli haber gelmedi. Yapımı için 3 milyon lira proje bedeli ayrılması planlanan yatırıma bu yıl da başlanması beklenmiyor.

MEGA PROJELER BAŞKA BAHARA

Bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüteceği ve yaklaşık maliyeti 800 milyon lira olarak duyurulan "Yüzülebilir Körfez Projesi" için ise Ankara'dan bu yıl sadece 4 bin lira kaynak gelecek. İzmir'deki deniz yatırımlarının kalan bölümü bakım, onarım ve tadilat gibi rutin hizmetlerle sınırlı kalırken, havayolu yatırımları da aynı kaderi paylaştı. Bu yıl mevcut Adnan Menderes Havalimanı'ndaki altyapı iyileştirmelerine sınırlı bütçe ayrılırken, daha önceden duyurulan ve Çiğli ile Alaçatı ilçesinde yapılacağı duyurulan İzmir'in 2'inci havalimanı için herhangi bir kaynak ya da proje bedeli ayrılmadı.

ALAÇATI HAVALİMANI 2017'DEN SONRAYA

Bakanlık tarafından açıklanan yatırım planlarına göre kara yollarında ise, Torbalı-Belevi Devlet Yolu, devam eden Aliağa yolu, Kemalpaşa-Torbalı Yolu gibi projeler yer aldı. Söz konusu projeler için yaklaşık 3 milyon liralık harcama yapacak olan Bakanlık, 8'inci yıla merdiven dayayan ve geçen sene yüklenici firmanın iflas etmesi sonucu borçlarını da devraldığı Sabuncubeli Tüneli için 2 milyon 300 bin lira daha harcayacak.  

İZMİR'İN HAKKI 300'DE BİR!

Açıklanan 2017 planları dahilinde İzmir'de yerel yönetim eliyle hayata geçirilecek ulaşım yatırımlarının detayları da belli oldu. Buna göre, İzmir'e bakanlıktan daha fazla para harcayacak olan Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımı için yaklaşık 1 milyar lira ayırdı. Devam eden projelerden olan tam adaptif trafik sistemi 13 milyon 312 bin lira harcanarak tamamlanacak. Belediye tarafından 2017 yılında, deniz ulaşımını geliştirmek amacıyla satın alınan 15 teni vapur, 5 adet yeni feribot ve yeni iskele yapımlarına 91 milyon lira, 400 adet yeni elektrikli otobüs filosu kurmak için 245 milyon lira, raylı sistem (İZBAN ve İzmir Metro) için 85 adet yeni vagon alımına 200 milyon lira daha harcanacak. Bunun dışında, uzun süre bakanlık ile belediye arasında gidip gelen ve bakanlığın "Biz yapacağız" sözüne karşılık ortada kalan 7,2 kilometrelik Narlıdere Metrosu'nun yapımına bu sene başlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, proje için 250 milyon lira harcayacak. 2017 yatırım planı dahilinde açıklanan rakamlara göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi toplam bütçesinin yaklaşık 5'te 1'ini kent ulaşımına ayırırken, Ulaştırma Bakanlığı ise İzmir'deki projeler için toplam yatırım bütçesinin yaklaşık 300'de 1'i oranında yatırım yapacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.