Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
3. Dünya Savaşı nerede başlayacak'

3. Dünya Savaşı nerede başlayacak'

ABD'de bir düşünce kuruluşu, 3. Dünya Savaşı'nın Doğu Avrupa'daki Baltık devletlerinden birinde çıkabileceğini öne sürdü.

  • Ege Postası
  • 18.11.2016 - 07:07

ABD'de Donald Trump'ın Rusya ile "yakın" ilişkiler kurması beklenirken, ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Foreign Policy'den Paul D. Miller'ın makalesine göre, Donald Trump'ın ilk ve büyük sınavı Baltık devletlerinde yaşanacak.

Bazı realist yorumcuların, Rusya'nın NATO genişlemesine karşı savunmada olduğunu söylediğini aktaran yazar, bunun "anlamsız" olduğunu söyleyerek, Putin'in Rusya'nın ulusal ve tarihsel kaderi anlayışıyla hareket ettiğini ileri sürdü.

Putin ve çevresindeki dar halkanın yalnızca Rus milliyetçiliği ile değil, mesyanik ve dinsel bir tür Rus milliyetçiliği ile hareket ettiğini savunan yazar, bu nedenle Putin'in NATO'yu patçalamaya çalıştığını yazdı.

"Gerçekten rasyonel bir Rusya, NATO ve AB'nin genişlemesini tehdit olarak görmez, çünkü liberal düzen açık ve katılımcıdır ve gerçekte Rusya'nın güvenliğini ve refahını artırır" gibi tuhaf bir cümle kuran Miller, Putin'in bu zamana kadar NATO üyesi olmayan (Gürcistan ve Ukrayna) ülkelere müdahale ettiğini, ancak bundan sonra NATO üyesi Baltık ülkelerine yöneleceğini ileri sürdü.

Baltık ülkelerine askeri yığınak yaparak bölgeyi kızıştıran NATO'yken, yazara göre, Rusya Baltık ülkelerinde gizli operasyonlarla askeri unsurlar kullanacak ve vekalet savaşı başlatacak.

Yazara göre, Rusça konuşan Estonyalılar ve Letonyalılar, ülkelerinde isyan başlatıp "uluslararası koruma" isteyecekler.

Bu ülkelerde Rus destekli silahlı bir iç savaş başlayacağını iddia eden yazar, Polonya'nın bu durumda NATO'nun 5. maddesini (kolektif savunma) işleterek Rusya'nın NATO ülkelerini işgal ettiğini açıklayacağını, Almanya ile Fransa'nın buna itiraz edeceğini ve tüm gözlerin ABD'ye çevrileceğini yazdı.

Yazara göre 5. madde işletilmezse, NATO'nun kolektif güvenlik anlayışı anlamsız hâle gelecek. Yok, eğer bu madde işletilirse, Batı Rusya'ya savaş ilân etmiş olacak.

Bu durumda, yazara göre ABD Başkanı Donald Trump'ın, Letonya'nın savunulmasının 3. Dünya Savaşı'nın başlamasına değip değmeyeceğine karar vermesi gerekecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.