Dolar 32,5570
%0.03
Euro 34,8885
%0.07
Altın 2.433,150
%0.12
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
45 yılın ardından bir ilk gerçekleşti!

45 yılın ardından bir ilk gerçekleşti!

İlk olarak 1972 yılında toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), bu yıl sivil ağırlıklı yeni yapısıyla dün Başbakan Yıldırım Yıldırım başkanlığında toplandı. 10 sivil ve 4 askerin katıldığı Şura’da bir ilk gerçekleşti ve Başbakan Yıldırım’ın açış konuşması basınla paylaşıldı

  • Ege Postası
  • 03.08.2017 - 06:31

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan 4 saatlik sivil ağırlıklı Yüksek Askeri Şura’da, TSK’nın komuta kademesi sil baştan değişti. Dünkü şuraya da katılan ve iki yıllık görev süreleri dolan üç kuvvet komutanı, emekliye ayrıldı. 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın yerine de Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz getirildi. Güler, TSK teamülleri işletilirse 2019 yılında koltuğunu devredecek olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yerine bu göreve getirilecek ve yaş haddini dolduracağı 2021’e kadar bu görevde kalacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Koramiral Özbal, Oramiral Bostanoğlu’nun yanı sıra kendisinden kıdemli biri oramiral dört komutan bulunmasına karşın, bu görev için tercih edildi. Bostanoğlu’nun emekli edilmesinin yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin de emekli edilmesi dikkati çekti. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Genelkurmay Başkanvekilliği görevine getirilen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar da bu görevine bir yıl daha devam edecek.aşbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün toplanan 4 saatlik sivil ağırlıklı Yüksek Askeri Şura’da, TSK’nın komuta kademesi sil baştan değişti. Dünkü şuraya da katılan ve iki yıllık görev süreleri dolan üç kuvvet komutanı, emekliye ayrıldı.

Başbakan Yıldırım başkanlığındaki 2017 olağan Yüksek Askeri Şura toplantısı, Çankaya Köşkü’nde 4 saat sürdü. Toplantıda alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Kararların Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından ardından açıklamalar orgeneral/oramiral rütbesindeki komutanlar için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından, diğer komutanlar için ise Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinden yapıldı.

Üç komutan da emekliye ayrıldı

Dünkü toplantının 4 asker üyesinden Orgeneral Akar’ın görev süresi 2019’da dolacağından, bu göreve iki yıl boyunca devam edecek. Ancak toplantının diğer 3 asker üyesi emekliye ayrıldı. Kuvvet komutanlıkları görevinde ikişer yıllık sürelerini dolduran bu isimler, mevzuat gereği Bakan Canikli’nin teklifiyle bir yıl daha bu görevde kalabiliyordu. Ancak her üç komutan için de bu yönde bir karar alınmadı.

Çolak yerine Güler

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Çolak yerine Orgeneral Güler getirildi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini yürüten, ardından 1 yıl süreyle Jandarma Genel Komutanlığı görevine getirilen Güler, dünkü şurayla kuvvet komutanı oldu. Güler, TSK teamülleri doğrultusunda, 2019’da emekliye ayrılacak Orgeneral Akar’ın yerine Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek ve yaş haddinden emekli olacağı 2021 yılına kadar bu görevde kalacak.

Bostanoğlu yerine Özbal

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Oramiral Bostanoğlu’nun yerine Kurmay Başkan Koramiral Özbal getirildi. Deniz Kuvvetleri’nin kıdem listesinde, Bostanoğlu dışında kendisinden daha kıdemli dört komutan bulunmasına karşın Özbal’ın bu göreve getirilmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Bostanoğlu’nun yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu ve Belçika’da görevli Koramiral Serdar Dülger’in de emekliye ayrıldığı, Özbal’ın koramiral rütbesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı sürdüreceği belirtiliyor. Özbal’dan daha kıdemli olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Korlu da koramiral rütbesiyle görev yapmaya devam edecek.

Hava’nın başına Küçükakyüz

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Orgeneral Ünal’ın yerine Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Küçükakyüz getirildi. Şurada orgeneralliğe terfi eden Hava Eğitim Komutanı Atilla Gülan da Küçükakyüz’den boşalan Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı’na getirildi. Bu göreve getirilen kuvvet komutanlarının ağustos ayı içinde görevlerine başlaması bekleniyor.

Kuvvetlerde görev değişimi

Üç kuvvet komutanının görev süreleri uzatılmazken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Kora. Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Org. Hasan Küçükakyüz getirildi

Darbecilerin saldırısına uğramıştı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Orgeneral Güler, 1954 yılında Ardahan’da doğdu. Kara Harp Okulu’ndan muhabere teğmen rütbesiyle mezun olan Güler, 1986’da Kara Harp Akademisi’nden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tugay Komutanlığı, Genelkurmay MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerine atanan Güler, tümgeneralliğinde MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı yaptı. 2009’da korgeneralliğe terfi ettirilen Güler, Harita Genel Komutanlığı, 4’üncü Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2013’te Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na getirilen Güler, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı. Evli ve bir çocuk sahibi Orgeneral Güler, darbe girişimi sırasında FETÖ’cülerin saldırısına uğradı. 15 Temmuz gecesi FETÖ’cüler tarafından odasında derdest edilen Orgeneral Güler, cuntacılar tarafından Akıncı Üssü’nü götürülmüştü.

Sahil Güvenlik Komutanlığı yaptı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Koramiral Özbal, 1958’de İstanbul’da doğdu. 1980’de Deniz Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun olan Özbal, 2008’de tuğamiralliğe terfi etti. Özbal, sırasıyla Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Hücumbot Filosu Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel, Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı görevlerini yerine getirdi. 2012’de tümamiralliğe terfi eden Özbal, 2012-2013 tarihlerinde Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 2013-2014 tarihlerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlerinde bulundu. 5 Ağustos 2014’te Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı görevine atanan Özbal, 30 Ağustos 2015’te koramiralliğe terfi etti. Evli ve bir çocuk babası Koramiral Özbal, 4 Ağustos 2016’dan bu yana Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yapıyor.

2016’da orgeneral oldu

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Küçükakyüz, 1957’de Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. 1978’de Harp Okulu’nu bitirerek teğmen rütbesiyle göreve başlayan Küçükakyüz, 1987 yılında Hava Harp Akademisi, 1994 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. 2003’te tuğgeneralliğe terfi ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Daire Başkanlığı ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunan Küçükakyüz, 2008’de tümgeneralliğe terfi ettirildi. Hava Eğitim Komutanlığı Komutan Yardımcısı olarak atanan Küçükakyüz, Hava Harp Okulu Komutanı olarak görev yaptı. 2012’de korgeneralliğe terfi eden Küçükakyüz, Hava Eğitim Komutanlığı görevini yürüttü. 2016’da orgeneralliğe terfi eden Küçükakyüz, bu tarihten itibaren Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı görevini yürütüyordu. Küçükakyüz evli ve iki çocuk babası.

 ‘Tehditler henüz bitmedi’

Daha önce şûra toplantılarında başbakanlar tarafından yapılan konuşmalar basınla paylaşılmıyordu, ancak dün Yıldırım’ın değerlendirme konuşması Anadolu Ajansı aracılığıyla servis edildi.

‘Zor coğrafyadayız’

“Bu zor coğrafyada güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler söz konusudur” diyen Yıldırım, “An itibarıyla Türkiye, üç terör örgütü ile aynı anda amansız mücadele sürdürmektedir. Bunlar bölücü terör örgütü, FETÖ ve DEAŞ terör örgütüdür. Bölücü terör örgütü ile mücadele, son bir yıl içerisinde çok başarılı şekilde sürdürülmektedir. Özellikle geçen yıl ağustos başında karar verdiğimiz taarruz amaçlı mücadele stratejisi ve TSK ile diğer güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmaları, beklenen sonucu vermiş ve bölücü terör örgütü ile mücadelede çok anlamlı bir seviyeye gelinmiştir” dedi. Yıldırım, son dönemde gençlerin dağa çıkışlarının önemli ölçüde azaldığına da dikkat çekti.

Sınır güvenliği

Güney sınırlarından terör unsurlarının sızmalarının önlenmesine yönelik sınır güvenliği tedbirlerine de hız verildiğini vurgulayan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Entegre sınır güvenliği programı süratle devam etmektedir, ancak fiziki sınır güvenliği tamamen bitirilinceye kadar karadan Fırat Kalkanı Operasyonu ile güneyden bölücü terör örgütü ve DEAŞ unsurlarının sızmasını önlemeye yönelik tedbirler alınmıştır. Aynı zamanda hava ve kara harekâtları marifetiyle terör örgütü unsurları ülke sınırlarına girmeden etkisiz hale getirilmektedir. Bütün bu tedbirlere rağmen mücadele henüz bitmemiştir. Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir.”

Erdoğan, YAŞ üyeleri onuruna yemek verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı yemekte, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da hazır bulundu. Ayrıca 1 Eylül 2017 itibarıyla emekliye ayrılacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da yemeğe katılan  isimler arasında yer aldı. 

Yine Çankaya’da

Yıldırım başkanlığındaki Çankaya Köşkü’ndeki toplantıya sivil kanattan Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, askeri kanatdan Orgeneral Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

‘İstikrar adasıyız’

YAŞ öncesi üyelerle Anıtkabir’i ziyaret eden Başbakan Yıldırım Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: 

“Güçlü temeller üzerine miras bıraktığınız Cumhuriyeti, muasır medeniyetler hedefine ulaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. Daha müreffeh, daha güvenli, daha adil, daha özgür bir Türkiye en önemli hedefimizdir. Şehit kanlarıyla yoğrulan bu vatan topraklarını aynı azim ve kararlılıkla koruma, gelecek nesillere emanet etme inancımız her zamankinden daha fazladır. 15 Temmuz 2016 günü yaşanan melun darbe girişimi karşısında milletimizin gösterdiği diriliş ruhu bir kez daha kanıtlamıştır ki bu millet istiklalinden, istikbalinden asla vazgeçmeyecek, dün olduğu gibi bugün de canı pahasına bizi biz yapan değerlerini koruyacaktır. Milletimiz, 15 Temmuz’daki cesaretli ve kahraman duruşuyla tüm dünyaya asla esareti ve vesayeti kabul etmeyeceğini göstermiş ve vatanı namertlere çiğnetmemiştir. Millet iradesinin her türlü vesayetin üzerinde olduğunu bu aziz millet kanları ve canları pahasına kanıtlamıştır. 15 Temmuz, şanlı tarihimizin altın sayfalarına bir destan olarak yazılmıştır. Milli irade adeta tecessüm ederek demokrasiye ve ülkesinin bağımsızlığına sahip çıkmıştır. Krizlerle boğuşan bölgemizde milletimizin işte bu azmi ve iradesi sayesinde ülkemiz bir istikrar adası olarak varlığını sürdürmektedir.”

‘Köklü değişiklik’

Yıldırım “15 Temmuz hain darbe girişimi milletimizin cesareti, Cumhurbaşkanımızın liderliği, hükümetimizin kararlılığıyla püskürtülmüş ve ülkemiz büyük bir felaketin eşiğinden dönmüştür. Asker üniforması içerisindeki terörist caniler ne yazık ki vatansever şanlı silahlı kuvvetlerimizin silah ve mühimmatını gasp ederek ülkeyi işgale kalkışmışlar ancak bunu başaramamışlardır. Şehit ve gazilerimiz olmuş ancak bayrak inmemiş, ezanlar dinmemiştir” dedi. Yıldırım, “Bütün bu zor şartlar altında gerçekleştirdiğimiz anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişiklik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için önemli bir imkan sağlamıştır. Hedefimiz Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin daha da ilerisidir” ifadelerini kullandı. Milliyet

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.