Dolar 32,2737
%-0.64
Euro 34,6278
%-0.51
Altın 2.415,300
%-0.31
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8 Mart için miting ve yürüyüş yasağında flaş gelişme

8 Mart için miting ve yürüyüş yasağında flaş gelişme

Çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek ve kurumun yer aldığı İzmir Kadın Emeği Platformu 8 Mart şoku ile karşılaştı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bu yıl 5 Mart'ta planlanan geleneksel yürüyüşe İzmir Valiliği'nden OHAL gerekçesiyle vize çıkmadı. Gelen tepkiler üzerine kısmi izin çıktı. 8 Mart için miting ve yürüyüş yasağında flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 03.03.2017 - 11:44

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 16 Nisan'da yapılacak referandum ve devam eden OHAL süreci İzmirli kadınların yapacağı 8 Mart organizasyonuna da darbe vurdu. 

Tertip komitesinde KESK, TMMOB, DİSK, TTB'nin yer aldığı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile derneğin de destek verdiği İzmir Kadın Emeği Platformu 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü için bir yürütüş ve miting yapmaya hazırlanırken, son gün gelen haberle şoka uğradı.

İzmir Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinliklerinin yapılmasına izin vermedi. Valilik, etkinlikleri yasaklarken "Dünya Kadınlar Günü 8 Mart’ta. 5 Mart’ta etkinlik yapılamaz” gerekçesini sundu.

Valiliğin aldığı karar kadın platformu tarafından tepkiyle karşılanırken, sivil toplum kuruluşları ise durumu şaşkınlıkla karşıladı. Gelişmeler sosyal medyada da geniş yankı uyandırırken, İzmirli kadınlar ise söz konusu yasağı tanımadıklarını ve sokağa çıkarak etkinliği düzenleyeceklerini ilan etti.

KURUMLARDAN ORTAK TEPKİ: SUSMAYACAĞIZ; YILMAYACAĞIZ

Yaşananlarla ilgili olarak kurumlar adına ortak yazılı açıklamada bulunan DİSK Ege Bölge Temsilciliği ise şunları kaydetti: "Sivil toplum kuruluşları, sendika, oda ve siyasi partilerin kadın örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu "8 Mart platformunun 5 Mart'ta düzenleyeceği yürüyüş ve açık hava toplantısı İzmir Valiliği'nce OHAL gerekçesiyle iptal edilmiştir. Kendilerine kadının giyimi kuşamı üzerinden iktidar yolunu açanlar, kadınların en doğal hakki olan birlik beraberlik ve mücadele etme gününü kutlamasını engellemişlerdir. Referandum öncesi hiçbir muhalif sese tahammül edemeyenler bu sefer 'Karanlığa inat yaşam hakkımız, özgürlüğümüz ve bedenimiz için direniyoruz' diye yola çıkan kadınların gücünden korkmuştur. Hiç bir güç hak mücadelemizin günü olan  8 Mart'ı kutlamamızı engelleyemeyecektir. Ne olursa olsun, özgürlüğümüz için her alanda mücadeleye yılmadan devam edeceğimizi, sindirilmeye, susturmaya, baskıya karşı en yüksek perdeden ve hep bir ağızdan "Hayır" diyeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz."

KISMİ İZİN

Gün içinde flaş bir gelişme yaşandı. İddiaya göre, hem sivil toplum kuruluşlarının hem de sosyal paylaşım sitelerindeki tepkiler nedeniyle etkinliğe kısmi olarak izin verileceği belirtildi. DİSK Ege Bölgesi Kadın Temsilcisi Hazal Beytaş, "5 Mart'ta yürüyüş ve mitingi yapmayı planladığımızı Valiliğe başvurarak söyledik. Ancak bize kamu güvenliği ve etkinlik tarihinin 8 Mart değil de 5 Mart olması nedeniyle mitingle yürüyüşe izin verilmediği yazılı olarak söylendi. Hem sosyal medyadaki tepkiler hem de kamuoyundaki baskılar nedeniyle Valilik geri adım attı. Bizi bugün çağırdılar, kısmi olarak izin vereceklerini söylediler. Yürüyüşe değil, sadece mitinge izin verebileceklerini söylediler. Çalışan kadınları da göz önünde bulundurarak etkinliği 5 Mart pazar günü olarak yapmayı düşünmüştük. Ve kısmi de olsa kadınlar gününü kutlayacağız. Kadınların örgütlü mücadelesi ve dayanışması, kısmi de olsa İzmir Valiliği'ne bir geri adım attırmış oldu. Korku toplumu yaratmaya çalışıyorlar. Tek adam sistemine gitmeden bu süreçte bile sanki tek adam sistemi varmış gibi davranılıyor. Ama biz kadınlar korkmayacağız, sinmeyeceğiz. 8 Mart haklarımızı ve mücadelemizi haykırdığımız bir gün. Yılda 1 kez bile olsa çok coşkulu olarak kutlayacağız. Eğer izin vermeseydiler de tüm kadınlar, özellikle de işçi kadınlar olarak yine meydanlarda olacaktık" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.