Dolar 32,4516
%-0.11
Euro 34,8149
%-0.45
Altın 2.446,040
%0.4
Bist-100 9.921,00
%2.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
​'CHP’yi ciddi tehlike bekliyor'

​'CHP’yi ciddi tehlike bekliyor'

Egetürk Televizyonu’nda Mithat Umutoğulları ve Refik Pak’ın hazırlayıp sunduğu ‘Egepostası ile Gündem’ programında, İzmir'deki referandum süreci ve bir araştırma şirketinin yaptığı memnuniyet anketi sonuçları masaya yatırıldı. Egepostası ile Gündem'de flaş değerlendirme

  • Ege Postası
  • 13.03.2017 - 13:59

EGEPOSTASI – Egepostası yazarı, gazeteci Mithat Umutoğulları ile Egetürk Televizyonu Genel Koordinatörü Refik Pak, ‘Egepostası ile Gündem’ programının ilk bölümünde, geçtiğimiz hafta İzmir gündemine damga vuran belediyelerdeki memnuniyet anketini değerlendirdi, çarpıcı açıklamalar yaptı.  Mithat Umutoğulları, “CHP’yi ciddi tehlike bekliyor. Geçen dönem 15 belediye başkan adayı değişti. Gelen başkanların çoğu beklenen verimi  veremedi. Vatandaş mutsuz. Anket de bunu söylüyor” dedi.

Programda İzmir’deki referandum süreci değerlendirmesinde önemli açıklamalar dikkat çekti. Refik Pak’ın sorularını yanıtlayan Umutoğulları, CHP’de garip bir sessizliğin hakim olduğunu, buna karşılık sokakta giydirilmiş çok sayıda AK Parti aracı olduğunu belirtti. CHP açısından bakıldığında bütün yükün belediye başkanlarında olduğunu kaydeden Umutoğulları, “Örgütle çok haşır neşir olmayan belediyeler pasif kalıyor. Örneğin Karabağlar. Bayraklı, Menemen, Çiğli, Karşıyaka belediyesi, etkili referandum çalışması yapıyor. Buca’da Levent Piriştina çok hareketli. Sosyal medyayı inanılmaz kullanıyor. Bornova’da Olgun Atila’nın basın birimi ve sosyal medya ekibi iyi. Sema Pekdaş çok alana çıkmaya başladı. Referandum sürecinde çok aktif.  Hukukçular bu işi biraz daha iyi anlatıyor. İl Başkanı Asuman bey neredeyse ortada yok gibi. Gümbür gümbür yumruğunu masaya vurması lazım. Yanlış giden bir şey var. Koordinatör sistemi getirdi. Bence başına bela aldı. Birinde Okan Karlıdağ, birinde Ednan Aslan var.  O sorumlular bence o koltukları kaldıramadı. İl başkanı gibi geziyorlar. Buna karşılık Alaattin Yüksel il başkanıydı, istifa etti, alana çıktı. Mustafa Moroğlu eski vekil, alanda. Eskiler daha etkili çalışıyor. CHP’nin propagandada eksik olduğunu düşünüyorum. Hazırlanmış bir propaganda taslağını göremedim. Medya planlaması diye bir şey yok. Herkes kendi kişisel ilişkileriyle gazetelere, radyolara, televizyonlara çıkıyor. AK Parti öyle değil, başbakan, bakanlar gelip gidiyor. Milletvekilleri sokakta. Teşkilatlarda hareketlilik var. CHP açısından son bir ayda belediye başkanları alana çıkmazsa, ciddi sıkıntılar oluşabilir. Vatandaşta kendiliğinden hayır reaksiyonu oluşabilir. Yüzde 70 gibi bir hayır bekleniyor. Altında çıkarsa, CHP açısından başarısızlık olacak. Belediye başkanlarının sahaya inmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

İlçe başkanlarının etkili çalışması lazım. Planlama yok. CHP İzmirlinin reaksiyonuna güvenerek propaganda süreci götürüyor. Vatandaşa anlatmak lazım.

CHP'NİN ŞIMARIKLIĞI... 

AK Parti'nin Türkiye’de tek başarılı olamadığı il İzmir olsa gerek. Bu CHP’nin şımarıklığı insanlarda bıkkınlık yarattı. AK Parti, İzmirlinin yaşam standardı kaygısını ortadan kaldırırsa, İzmirlilerin AK Parti’ye oy vereceklerini düşünüyorum. Binali beyin adaylığı döneminde parti yüzde 38 oy aldı. Seçim sonuçlarına baktığımızda AK Parti oyunu yükseltiyor” dedi.

ANKET SONUÇLARI

Karınca Araştırma Şirketi’nin, büyükşehirden ve ilçe belediyelerden memnuniyeti ölçen anket sonuçlarının da değerlendirildiği programda önemli noktalara dikkat çekildi. Umutoğulları programın bu bölümünde şunları söyledi:

“CHP’yi ciddi tehlike bekliyor. Geçen dönem 15 belediye başkan adayı değişti. Gelen başkanların çoğu beklenen verimi  veremedi. Vatandaş mutsuz. Anket onu söylüyor. Yanlış yaptınız, başkanları değiştirdiniz diyor. Karşıyaka CHP’nin çok güçlü olduğu üç ilçeden biri. Karşıyaka’da sonuç enteresan. Yerel seçimlerde başkan yüzde 70’in üzerinde oyla seçilmişti. Ankete göre ise katılanların yüzde 37.43’ü memnun olduğunu söylemiş. Kısmen memnun olanlar yüzde 26.55. Memnun değilim diyenler yüzde 34. Karşıyaka gibi bir yerde ciddi oranlar bunlar. CHP’nin kalesi burası. Sorun samimiyet. Cevat Durak 30 yılda yapılacak yatırım yaptı. Bugünkü başkanın fiziksel yatırımı olduğunu görmedik. Genellikle sosyal etkinlikler var. Cevat Durak sokağa çıkmamakla eleştiriliyordu, şimdiki başkan hergün sokağa çıkıyor. Görüyoruz ki, siz ne yaparsanız yapın, insanların kalbine girememişseniz, vatandaş seni çok benimsemiyor. Hüseyin Mutlu Akpınar, sosyal demokrat kesime yönelik güzel projeler yaptı. Karşıyaka’nın Filizleri, ‘Sana ne’ afişleri önemliydi. Geriye dönük üç yıla baktığınızda sosyal projelerle iş yürümüyor. Çalıştırdığın personelin vatandaşla diyaloğu nasıl. Başkan işi ciddiye alıyorsa, planlamasını doğru yapıyorsa, personeliyle doğru iletişim kuruyorsa, çalışan başkanı seviyorsa, başkanın bir oyu bile gitmesin kaygısıyla hareket eder. Başkanı sevmezse vatandaşı bıktırır. Gittiğin her yerde çalışanını sana şikayet ederler.

Aliağa İzmir’in tek MHP’li belediyesi. Halkın yüzde 48.19 belediyeden memnun. Vatandaş senin partine bakmıyor, vatandaşın gönlüne girebiliyor musun, ona bakıyor. Önemli olan kendini marka yapabilmek.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ilginç bir isim. 4 yada 5 dönemdir başkan. Deniz Baykal, kendisine muhalif olduğunu bile bile onu Menemen’de yeniden aday göstermişti. Halkın yüzde 38.81’i belediyeden memnun. Y üzde 23.88’i kısmen memnun. Yüzde 34 memnun değil. Kararsızlara baktığımızda yüzde memnuniyeti 50-55 gibi düşünmek lazım.

Balçova Çalkaya’dan yüzde 37 oranında memnun.  Uzun süre başkanlıkların dezavantajı da olabilir. Partiyi güzel temsil ediyor. Balçova’ya çok uygun bir isim.

Bayındır da çok enteresan. CHP’de iç çekişmenin yoğun yaşandığı bir yer. Geçen dönemin kaybedilmesinin sebebi CHP’de birbirinin aleyhine çalışılmasıdır.

Menderes yüzde 50.53. AK Partili Bülent Soylu genç, enteresan bir isim. Duygularıyla hareket ediyor. Sosyal medyadan ilginç çıkışları vardır. İkiyüzlülüğü, arkadan iş çevirmesi yoktur. CHP orada yanlış yaptı. Vatandaşın oy vermediği adama örgütü teslim etti. Başarılı olur m? Bence yüzde Soylu’ya çıkan 50.53 bence az bile.

Bayraklı’da belediyenin kendi yaptırdığı anket var. Yüzde 49 civarında memnuniyet çıkmıştı. Bu anketle ikisi örtüşüyor. Bayraklı enteresan bir yer. 2009’da Hasan Karabağ aday olduğunda kendi partilileri dahi inanmıyordu seçimi kazanacağına. AK Parti çok güçlüydü. Başkan seçimi kazandı. 2014’te AK Partili bir milletvekili Bayraklı’da seçimi kazanma şansları olmadığını söylemişti. ‘Çünkü başkan her mahallede bir belediye açmış’ demişti. Semt evlerinden söz ediyordu. CHP penceresine döndüğümüzde onlar ise ‘Bu dönem başkan atanmaz, atansa dahi seçimi kaybeder’ diyorlardı. İkinci dönem de başkan seçimi kazandı. Bayraklı’daki insanlar başkana alıştı. Başkan insanları  Bayraklı’yı çok iyi tanıyor. Bu çok önemli. İnsanların birinci derece ihtiyaçlarını biliyor. İnsanlarla başkanın diyaloğu on numara. Belediyelerde asıl hikaye şu, her bölgede 100-150 profesyonel siyaset yapan insan vardır. Onlar zaman zaman çıkar bir algı yaratmaya çalışır. Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünürler. Bir de gerçek var. 2014 yerel seçimlerinde Hasan Karabağ torbaya girdiğinde tek adaydı. Ne beşli komisyonda, ne MYK’da  ne PM’de.  Eski İl Başkanı Ali Engin ile konuştuğumda, ‘Bayraklı’da tek adayımız var, o da Hasan Karabağ. Çünkü biz seçimi onunla kazanırız” demişti.  Başkan utandırmadı ona güvenenleri ve kazandı. Hasan Karabağ’ın varlığının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

BELEDİYE-İLÇE UYUMU

Bayraklı’da çok enteresan bir durum var. Başkan seçildiği zaman CHP kongresi vardı, kendisine muhalif olan, bunun içinde, Aziz Kocaoğlu, Alaattin Yüksel, milletvekili Selçuk Ayhan, Cevat Durak , Hüseyin Çalışkan gibi isimlerin desteklediği başka adayı vardı. İlçe onlarda. Onlara rağmen Levent Ölçerle seçim kazandı başkan. O zamandan beri ilçe ve belediye arasında müthiş bir uyum var.

Karşıyaka’da, Menemen’de bu uyum var. Buca’da bu dönem yakalandı. Problemli olan ilçelerde belediye başkan işini bırakıyor, örgütle uğraşıyor. Çünkü parti içinde rekabet edebileceği biri var. Konak’ta Sema Pekdaş ile Şakir Başak örneğini verebiliriz.

Bornova’da Olgun Atila ile Nevzat Kavalar arasında rekabet var. Uyumun olduğu yerde başarı olur. Bergama Belediye Başkanı örgütüyle sorun yaşayan bir başkan. Vatandaşın yüzde 20’si memnun. Yüzde 16’sı kısmen demiş. İlçe başkanın ya da ilçe yöneticilerin senin başarılı olmanı istemiyor ki. Başarılı olmaman için her şeyi yapıyor. Sokakta dedikodu var. Sade vatandaş başkanından nefret ediyor.

Beydağ’da  yüzde 47.17 memnuniyet var. Yüzde 35 memnuniyetsizlik var.”

KOCAOĞLU VETO YEDİ

Anketin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeniden aday olsun mu başlıklı bölümü de programda ele alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu CHP Genel Başkanı’nın,İzmir’e her geldiğinde, hakkında övgüyle bahsettiği belediye başkanı olduğunu beliren Umutoğulları, “Büyükşehir koltuğu zor bir koltuk. Aziz Kocaoğlu da zor bir süreçten geçti. Üç dönem partisinin burada bayrağını dalgalandırdı. Fena da oy almadı” dedi.

Anket sonuçlarına göre, yüzde 54.47 oranında ‘aday olmasın’, yüzde 33.07 ‘olsun’, sonucu çıktığını belirten Umutoğulları, şu değerlendirmede bulundu:

“Aziz Kocaoğlu’nun son dönemler parti içi yarışa bu kadar meyilli olması, içine girmesi, bu kadar çok siyaset yapma isteği, ekibini orada tutma isteği, örgüt tarafından veto yedi. Seçime bak, Kocaoğlunun aday gösterdiği milletvekii adaylarına bak, hiç biri sıralamaya girememiş. Hepsi gerilerde kalmış. Kongrede gösterdiği aday CHP’de 2.5 dönem il başkanlığı, PM üyeliği, iki dönem milletvekilliği yapmış.CHP’nin en kıdemli ismini getirmiş. Bütün kartlarını ortaya koymuş. 22 belediye başkanı, 27 ilçe başkanını yanına almış. Karşı tarafta bir belediye başkanı, üç ilçe başkanı var. Aradaki fark 5 oy. Örgüt yeter, bırak demiş. Ben hangi koşullarda, şartlarda o 5 oyla nasıl seçim kazanıldığını da biliyorum. Kaybederken kazanırsın, öyle bir kongre oldu. Aziz Bey, örgüt içinde popülerliğini kaybediyor. Sayın başkan kendisi de artık yeter diyor ama zaman zaman çıkışları da var. Zaman kazanıyor. Jübile yaptım, daha 6 ay var gibi sözlerle zaman da kazanıyor. Kurnazlık yaptığını da düşünüyorum. Rakiplerinin kim olacağını görmek istedi. Onlar da patır patır döküldü. Açıkçası Aziz Kocaoğlu’nun bir dönem başkanlık yapacak enerjisinin olduğunu düşünmüyorum.

BÜYÜKŞEHİR MEMNUNİYETİ

CHP’li değil de AK Partili belediyelerin olduğu ilçelerde büyükşehirden memnuniyeti daha yüksek. Kınık’ta yüzde 60.94. Kiraz, Menderes’te de yüksek oranlar var. CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde zayıf. Bornova’yı, Karabağlar’ı kendisi getirdi. Karabağlar’da büyükşehirden memnuniyet yüzde 17. Çok enteresan. CHP’yi bir büyük tehlike de yerel seçimlerde bekliyor. Bu şekilde giderse, büyükşehir belediye başkanlığı tehlikeye giriyor. CHP o kadar rahat değil.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.