Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlıktan Foça'yı karıştıran hamle

Bakanlıktan Foça'yı karıştıran hamle

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Foça'daki özel çevre koruma bölgesinde yerel idarenin yetkisini bypas ederek parsele özel imar değişikliğine gitti. Bakanlık, Büyükşehir Belediyesi'nin karşıt görüşüne rağmen turizm tesislerinin bulunduğu alanını ticaret yatırımlarına açtı. Bakanlıktan Foça'yı karıştıran hamle

  • Ege Postası
  • 16.06.2017 - 09:50

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Foça ilçesinin Yenifoça kesimindeki İsmetpaşa Mahallesi'nde Anakara'dan tartışma yaratan bir düzenleme geldi.

2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılındaki benzer kararı sonrasında korumaya alınan Yenifoça'da ilçenin kaderini yakından etkileyecek bir imar değişikliğine gidildi. Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen çalışmalarla birlikte pansiyonculuk faaliyetlerine ağırlık verilen İsmetpaşa Mahallesi'nde tartışmalı bir plan değişikliği yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Foça İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne komşu konumdaki 4 bin metrekarelik boş arsa vasfındaki taşınmazda parsele özel imar değişikliği yaptı.

BELEDİYELERİN YETKİSİ BAYPAS EDİLDİ

Koruma amaçlı nazım imar planı bulunan ve turizm tesisleriyle çevrili, İzmir'in kuzey akındaki en önemli cazibe merkezlerinden, yaz mevsiminde adeta ziyaretçi akınına uğrayan Foça'daki söz konusu alan bakanlık kararıyla birlikte ticari yatırımlara da açılmış oldu. Ona yakın maliki bulunan ve turizm tesis alanı olarak kayıtlı araziyi konut yatırımlarına açan bakanlığın değişikliği sonrasında parselde ayrıca 3 bin 261 metrekare ve 2 katlık yapılaşma izni verildi. Alanın 800 metrekarelik bölümünün de yeşil alan olarak ayrılması planlandı.

TURİZM ALANINDA PARSELE ÖZEL KONUT İZNİ

Yapılan düzenleme kapsamında en dikkat çeken nokta ise, plan değişikliğine karşı çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlığa sunduğu görüş oldu. Bölgede sürdürülen turizm faaliyetleri ve yerel kalkınma çalışmalarına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi, söz konusu düzenlemeye ihtiyaç duyulmadığının altını çizdi ve yeni bir konut alanı planlanmasına şerh koydu. Plan bütünlüğünü bozacak değişikliğin kıyı kanunu açısından ele alınmasını isteyen yerel idare ayrıca, yoğunluk, otopark ihtiyacı, trafik ve turizm istihdamı gibi açılardan olumsuz etkileri olacağına dikkat çekti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KARŞI ÇIKTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tüm karşıt görüşlerine rağmen, bakanlık tarafından yapılan bu değişiklik ile 4 bin metrekarelik alan konut ve ticari yatırıma açıldı. Diğer yandan, yapılan parsele özel imar düzenlemesiyle birlikte bölgenin bütününü kapsayan turizm ve koruma kararları da delinmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda 30 gün süreyle askıya çıkan plan değişikliği itiraz, görüş ve önerilere açıldı. Planlara itiraz gelmediği takdirde kesinlik kazanacak ve alanda inşaat faaliyetlerine başlanabilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.