Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediyelerden mega projeye kırık not!

Belediyelerden mega projeye kırık not!

Hükümetin İzmir'de hayata geçireceği ve "Çılgın proje" olarak da adlandırılan Körfez Geçiş Projesi'ne meslek odalarının ardından yerel yönetimden de olumsuz görüş geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya'dan jet tepki geldi: "Mega projeye 'hayır' diyenleri hemşehrilerimiz affetmeyecek" Belediyelerden mega projeye kırık not!

  • Ege Postası
  • 10.02.2017 - 10:21

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Hükümetin İzmir'deki en önemli yatırımları arasında yer alan ve kentin iki yakasını bağlayacak Körfez Geçiş Projesi’nde kritik ÇED sürecinde adım adım sona geliniyor. Projeye dair itirazlarını sunan meslek odalarının ardından Karşıyaka, Balçova, Çiğli ve Narlıdere Belediyeleri de bakanlığa olumsuz görüş sundu.

Kaya: 'Mega projeye 'hayır' diyenleri hemşehrilerimiz affetmeyecek'

BELEDİYELERDEN VİZE ÇIKMADI

Ulaştırma Bakanlığı’nın 3,5 milyar lira harcamayı planladığı Körfez Geçiş Projesi'ni veto eden TMMOB'un ardından mega projeye İzmir'de yerel yönetimden de vize çıkmadı. Proje için kritik öneme sahip olan ve geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen İDK (İnceleme Değerlendirme Kurulu) toplantısına katılan 4 ilçe belediyesi projeye kırık not verdi, yatırıma dair olumsuz görüş sundu. Toplantıya katılan Karşıyaka, Balçova, Çiğli ve Narlıdere Belediyesi temsilcileri meslek odalarının "Kamu zararı" olarak yorumladığı, kent içi ulaşıma faydasının sınırlı kalacağı ve doğal SİT alanları ile körfeze zarar vereceği gibi gerekçelerle karşı çıktığı projeye dair Ulaştırma Bakanlığı'na benzer doğrultuda görüş ve öneriler sundu.

KÖRFEZ VE SİT ALANLARI TARTIŞMA KONUSU OLDU

Körfezin iki yakasını bağlayacak tüp geçit ve körfezde kurulacak yapay adayla ilgili önerilerini paylaşan belediye temsilcileri toplantıda yatırımla birlikte doğacak risklere özellikle dikkat çekti. Çiğli Belediyesi, ulaşım projesinin ilçeye bağlanan bölgedeki SİT alanlarına dikkat edilmesini isterken, inşa edilecek köprünün körfezdeki su sirkülasyonununa olumsuz etkileri olacağının da altını çizdi. Ayrıca projenin hayata geçirileceği alanda dair herhangi bir imar düzenlemesi yapılmadığını da hatırlatan Çiğli Belediyesi yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilçede faaliyet gösteren Çiğli 2'inci Ana Jet Üssü’nün projeye olası etkilerinin de değerlendirilmesini istedi.

BALÇOVA'DAN İMAR UYARISI

20'ye yakın kurumun katıldığı İDK zirvesinde İnciraltı bölgesindeki doğal SİT alanlarıyla ilgili kaygılarını paylaşan Balçova Belediyesi ise, kısıtlı yapılaşma izni verilen söz konusu bölgede korunması gereken alanları kurulun dikkatine sundu. Geçtiğimiz yıl mahkemenin verdiği iptal kararı sonrasında plansız kalan alanla ilgili olarak sosyal, çevresel etkilerinin iyi ve kapsamlı biçimde değerlendirilmesi istendi. İlçe belediyesi bunlara ek olarak güzergahın karaya bağlanan ayağındaki yerleşim alanları ve turizm alanlarına da dikkat çekti.

BÜTÇE TÜP GEÇİDE DEĞİL, KENT İÇİ ULAŞIMA AYRILSIN

Projenin etkileneceği en önemli ilçelerden Karşıyaka'nın ilçe belediyesi yetkilileri ise yatırımın olası çevresel ve kültürel etkileri üzerinde durdu. İlçenin kültürel mirası için kaygılarını dile getiren Karşıyaka Belediyesi yetkilileri, projenin sosyo-ekonomik etkileriyle ilgili değerlendirmelerini paylaştı, tarım alanlarına olası riskleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Projenin ilçeye bağlanan kısmındaki tarım arazileri, doğal SİT alanları, su kaynakları, sulak alanlar, yaban hayatını koruma bölgeleri ile ekosisteme etkileri ve olası zararlarıyla ilgili görüş ve önerilerini sunan ilçe belediyesi hazırladığı raporda ayrıca, projeye ayrılacak bütçeyle İzmir’in ve Karşıyaka'nın diğer ulaşım sorunlarının çözülebileceğini de hatırlattı.

PROJEYE 3,5 MİLYAR LİRA HARCANACAK

Yaklaşık on yıldır gündemde olan ve hükümetin 2017'de 3 milyon liralık kaynak ayırdığı mega projeye dair ÇED süreci ilk olarak geçtiğimiz yıl yapılan halkın katılım toplantısıyla start almıştı. İzmir'in ekonomi camiasından sınırlı destek gören ve verimlik ile rantabl gibi gerekçelerle sıkça tartışmalara yol açan projeye başta meslek odaları olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetim karşı çıkarak yatırımın doğru şekilde ele alınması istemişti. Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. Çiğli'de 2'inci Ana Jet Üsttü Mevkii'nden start alacak yeni proje kapsamında Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, yine İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak. Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası Marmaray benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak. Proje dahilinde 2693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısında iki adet yapay ada kurulacak. İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavieşehir-Üçkuyular raylı sistem hattına yer verilmesi planlanıyor. Projeye göre, toplam 4,2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. Ayrıca mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.