Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belediyeye dava açtı, başına gelmeyen kalmadı!

Belediyeye dava açtı, başına gelmeyen kalmadı!

2005 yılından bu yana devam eden Üçyol-Üçkuyular metro yapım çalışmaları nedeni ile İnönü Caddesi üzerindeki esnafın çilesi bitmek bilmiyor. Metro inşaatı nedeniyle yaklaşık 5 sene boyunca trafiğe kapalı kalan Poligon'daki bir benzin istasyonunun sahibi 6 trilyonu bulan zararının karşılanması için belediyeye dava açtı. Ancak iş yeri sahibinin belediyeye karşı verdiği hukuki mücadele devam ederken, işletmesine ceza üzerine ceza yağdı. Son olarak benzinlik içerisinde yer alan oto yıkama tesislerine kapatma cezası verilen esnaf yaşananlar sonrasında duruma isyan etti.

  • Ege Postası
  • 03.02.2014 - 15:05

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Temeli 2 Haziran 2005'te dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile birlikte atılan ve 24 ayda tamamlanması öngörülen, fakat yapımı yılan hikayesine dönen İzmir metrosu ikinci etap çalışmalarında esnafın ve iş yeri sahiplerinin trajikomik hikayesi bitmek bilmiyor. Poligon'da yer alan istasyonun inşaatı nedeniyle beş seneye yakın süre kapalı kalan taşıt yolunun bitişiğindeki benzin istasyonunun sahibi, milyonları bulan zararına belediyeden gelen cezalar da eklenince duruma isyan etti. Maddi kaybı için belediyeye dava açan iş yeri sahibi, belediyenin kendisinden intikam aldığını ve yıldırma politikası izlediğini belirterek, yaşananlara sert tepki gösterdi.

ZARARININ KARŞILANMASI İÇİN DAVA AÇTI

Metro yapım çalışması nedeni ile trafiğe kapatılan İnönü Caddesi üzerindeki Poligon'da benzin istasyonu işleten Nebioğlu Petrol'un sahibi işadamı Abdurrahman Aras, Temmuz 2013'te İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mağdur olan esnaf adına emsal oluşturabilecek bir karar alınması ve iş yeri sahiplerinin maddi zararının karşılanabilmesi için hukuki mücadele başlatan Nebioğlu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, mağduriyetinin giderilmesini beklerken, belediyeden üst üste gelen cezalar üzerine şoka uğradı.

BİR AYDA 3 CEZA BİRDEN

Son bir ay içerisinde toplam 3 defa cezai işlem uygulanan tesiste, benzin istasyonu içerisinde yer alan oto yıkama tesislerinin aşırı gürültü yarattığı ve çevreye rahatsızlık verdiği gerekçesi ile Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca 6 bin 769 TL para cezası kesildi. Ardından, yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan uyarılara ve verilen sürelere rağmen ruhsat müracaatında bulunulmayan iş yerinin oto yıkama faaliyetinin ruhsat müracaatında bulununcaya kadar faaliyetten men edilerek kapatılması kararı alındı. Karar sonrasında tesisin oto yıkama birimini kapatan iş yeri sahibine, bu sefer de iş yeri önüne koyduğu reklam tabelaları ve reklam flamaları sebebi ile, İzmir Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Yönetmeliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesi ile zabıta birimleri tarafından 182 TL para cezası uygulandı.

"6 TRİLYON ZARAR ETTİM"

Belediye tarafından kendisine ait iş yerine verilen cezalara ateş püsküren Nebioğlu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aras, " Ana cadde üzerinde bulunan yol kapatıldı ve benzin istasyonumun önünde şantiye kuruldu. Böyle olunca istasyona giriş çıkış da kapalı kaldı. İş yerini devralırken, kira öderken, yakıt aldığım firma ile sözleşme yaparken ve verdiğim taahhütler gereği tazminat öderken, kiramı peşin öderken, istasyona tadilat yaparken, iş yerine hava parası öderken, personel gideri ve diğer sabit masraflar derken 3 yılda toplam 6 trilyon zarar ettim. Bu rakamlar şirketin bilançosunda da var kayıtlara geçmiş bir rakam. Başkan Kocaoğlu da esnafın zarara uğradığını kendi beyan etti ve bu durumu kabullendi. Zararım giderilmesi için bir hukuk mücadelesine başladım ve bu dava benim gibi mağdur olan yüzlerce esnafı ilgilendiriyor. Dava devam ediyor. Bilirkişi bizi yüzde 90 oranında haklı buldu ve davadan lehimize sonuç çıkmasını bekliyoruz. Ancak, ben zararımın karşılanmasını beklerken, bir de bu cezalar çıktı" diyerek tepkisini dile getirdi.

"BELEDİYENİN YAPTIĞI TAMAMEN YILDIRMA POLTİKASI"

Nebioğlu Petrol İstasyonu'nun sahibi Aras, belediyenin kendisine karşı yanlı bir tutum izlediğini savunarak, "Açtığım davadan ötürü benden intikam alıyorlar. Bu yapılan yıldırma politikasıdır. Önce gürültü cezası verdiler. Sonra ruhsatsız diyerek oto yıkmayı kapattılar. Ben burada oto yıkamayı ücretsiz bir hizmet olarak sunuyorum. Ruhsata gerek yok. Yönetmelikteki ses sınırını geçmem mümkün değil. Ses izolasyonum da var. Kentin her yerinde oto yıkama tesisleri var, bugüne kadar hangisine ne kadar ceza kesmişle? Gelip özellikle bana ceza keserek beni yıpratmaya çalışıyorlar. Şimdi üstüne bir de reklam bayraklarını yola koydum diye ceza kestiler. Bu flamaların bulunduğu alan yol değil, benim kendi alanım. Her iş yerinin önünde bu reklamlardan vardır. Belediyenin kendi önünde bile var. Belediyenin kendi işlettiği otoparkların önünde de var. Ben burada 6 senelik zararını kapatmak ve daha fazla iş yapmak zorundayım. Benim uğradığım onca iş kaybım ve zararım ne olaca? Büyükşehir Belediyesi bize yardımcı olacağı yerde, onca senelik sabrımız sonrasında uğradığımız zararı gidereceği yerde, hem de seçim yaklaşırken, izlediği bu tutum çok yanlıştır" dedi.

KOCAOĞLU, "GEREKİRSE ZARARI ÖDERİZ" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz aylarda katıldığı bir etkinlikte metro yapım sürecinde İnönü Caddesi'ndeki esnaf ve iş yeri sahiplerinin uğradığı maddi kayıpları karşılayabileceklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Dava açmak her vatandaşın en doğal hakkı. Herkes hakkını aramakta özgür. Vatandaşın hak aramasını hukuka başvurmasını biz de destekleriz. Eğer bir kayıp söz konusu ise, bize karşı kazanacağı bir dava söz konusu olursa da memnuniyetle yerine getiririz. Ona yargı karar verecek. Zaten demokrasi hak araya araya yerleşiyor. Bende o esnaf arkadaşımızın yanında olduğumu belirtmek isterim" demişti.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.