Dolar 32,6922
%0.1
Euro 35,4117
%-0.09
Altın 2.480,150
%-1.25
Bist-100 10.864,00
%0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi’nde Çevik Bir Meydanı tartışması!

Büyükşehir Meclisi’nde Çevik Bir Meydanı tartışması!

Temmuz ayının ilk meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde “Darbeci general” krizi yaşandı. AK Parti’li meclis üyelerinin Buca’da AK Parti’li Belediye Başkanı Cemil Şeboy döneminde Çevik Bir Meydanı ismi verilen alanın adının “Yaşar Kemal Meydanı” olarak değiştirilmesine yönelik teklifi çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. Büyükşehir Meclisi'nde

  • Ege Postası
  • 13.07.2015 - 20:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen belediye meclis oturumunda AK Parti grubu tarafından verilen önergeler oturuma damga vurdu. Buca’daki Orgeneral Çevik Bir Meydanı’nın adının değiştirilmesi ve Yaşar Kemal Meydanı yapılmasını isteyen AK Parti grubunun teklifi meclis tarafından kabul görmezken, oturumda “darbe” tartışmaları yaşandı.
 
 
KOCAOĞLU KARŞI ÇIKTI
Meclis açılışında AK Parti grubu tarafından sunulan önergeye dair açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, öneriye karşı çıkarak, “11 senedir belediye başkanıyım ve belli konularda da titiz davranıyorum. İsim değişikliği konularında nasıl davrandığımızı çok iyi biliyorsunuz. O meydana o ismi birisi koydu. Bu isim değişikliklerinin yapılamamasından yanayım. Bunu daha önce de söyledi. O geldi ismi değiştir, bu gitti isim değiştir, bu etki-tepki yaratır. Başımıza ne geldiyse bu etki tepkiden geliyor. Artık uzlaşı kültürünü içimize sindiremediğimiz takdirde belli sorunları aşamayız” dedi.  
 

“MEYDAN İSMİ DARBECİLERLE ANILIYOR”
Toplantıda AK Parti grubu adına söz alan Azad Fazla “Geldiğimiz noktada Çevik Bir ismi darbecilerle anılıyor ve militarist bir çağrışım yapıyor. Türkiye genelinde de bu tür isimlerin artık yavaş yavaş kalkması gerekiyor. Belediye meclislerinin bundan sonraki dönemde daha duyarlı davranması gerekiyor. Yaşar Kemal AK Parti’li değil. Üniversite kentinde bir meydanın adının generaller ile anılmasını istemiyoruz. Bu ismin kaldırılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz” diyerek görüş sundu.
 
“PRENSİP OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”
Fazla’nın sözlerinin ardından AK Parti’den gelen öneriye dair konuşan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, isim değişikliğinin meclis kararı gereği mümkün olmadığını ancak yeni açılacak bir cadde bulvar veya meydana önerilen isimleri verebileceklerini belirterek şunları kaydetti: “Geçmişte isim konulan yerler her dönemde değiştirilmemeli, bu yanlıştır. Sayın Fazla ve arkadaşlarının generallerin isimlerinin neden her yerden silinmesi gerektiğini ya da neden gocunduklarını anlamadım. Geçmişteki birçok önemli isim askerdir. Biz asker kökenli bir milletiz. Bu isimleri her dönem değiştirirsek, olmaz. Prensip olarak yeni açılan meydanlara isim vermekten yanayız.”
 
“TABELAYI ASMASINI DA BİLİRİZ”
Kocaoğlu ve Aydoğan’ın ardından yeniden söz alan AK Parti’li meclis üyesi Fazla, Narlıdere’de geçtiğimiz aylarda “Berkin Elvan Sokak” krizini hatırlattı ve “Mustafa Kemal Atatürk de askerdi. Sizi 80’li yıllarda Narlıdere’ye götürenler de askerdi. İsterseniz o isimleri de verin. Biz darbecilerle darbeci olmayanları ayırt etmek istedik. Yurttaşlar olarak oraya Yaşar Kemal tabelası asmayı da biliriz” dedi.
 
ÇEVİK BİR MEYDANI OLARAK KALDI
Fazla’nın sözleri sonrasında mecliste kısa süreli gerginlik yaşanırken, meclis üyelerince gündeme sunulan önerge CHP’li üyelerin oyçokluğu ile reddedildi. Buna göre Çevik Bir Meydanı’nın ismi aynen korundu.
 
“BUGÜN CEVAP VERMEYECEĞİM”
Diğer yandan, toplantının sonunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Bornova’da hizmet veren İZULAŞ garajının çevredeki vatandaşlara rahatsızlık verdiği ve diğer yöndeki şikayetleri ileterek belediyeyi beceriksizlikle suçladı. İZULAŞ’ın Bornova EVKA-3 yakınlarında hizmet veren söz konusu otobüs garajı ve bakım istasyonun Gediz, İnciraltı ve Halkapınar’a dağıtılmasını istedi. Doğan’ın eleştirilerine yanıt veren Aziz Kocaoğlu ise “Bugün mübarek Kadir Gecesi. Bugün cevap vermeyeceğim. Bir konuşma yapılır, yeri, zamanı vardır. İZULAŞ’ın otobüs garajını zevkimizden alıp götürmedik. Sen bu konuşmayı yapmamış ol kardeşim, İzmir de, meclis de duymamış olsun…” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.