Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de gündem KİK'in iptal kararı! Mecliste opera tartışması

Büyükşehir'de gündem KİK'in iptal kararı! Mecliste opera tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli kültür sanat projeleri arasında yer alan opera binasının KİK tarafından iptal edilen ihalesiyle ilgili tartışmalar meclis toplantısına taşındı. AK Parti'li Bilal Doğan, “429 milyon liralık proje Kocaoğlu ve ekibinin beceriksizliğine kurban edildi. Biz opera reklamı değil, opera binası yapılmasını istiyoruz” dedi. Büyükşehir'de gündem KİK'in iptal kararı

  • Ege Postası
  • 18.08.2017 - 18:08

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşen belediye meclis oturumunda ana gündem iptal edilen son opera binası ihalesi oldu. Oturumda AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Nisan ayında 2’inci kez çıkılan ancak KİK tarafından iptal edilen “Mavişehir Operası Yapım İşi” ihalesiyle ilgili sert eleştirilerde bulundu.

DOĞAN’DAN FLAŞ ÇIKIŞ: OPERA REKLAMI DEĞİL, OPERA BİNASI YAPIN

Meclis oturumunda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından açıklanan ve belediyede şok etkisi yaratan Mavişehir Operası’nın ihalesiyle ilgili iptal haberiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Doğan opera projesinin de 3 kez ihale edilen elektrikli otobüs, 9 kez ihale edilen elektronik ücret toplama sistemi, 3 defa ihale edilen Mithatpaşa Altgeçidi ve 7 kez güzergah değişikliğine giden tramvay projesiyle aynı kaderi paylaştığını savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, “Büyük umutlarla yola çıkılan opera projesi ne yazık ki içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Bu projeden yana büyük umutlarımız vardı, ancak 429 milyon liraya mal olacak mega yatırım Sayın Kocaoğlu ve ekibinin başarısızlığına kurban edilmiştir. Demek ki geçmişte yapılan onca hatadan ders alınmamış. Aynı yanlışlarda halen ısrar ediliyor. Geçmişte "Bu ihale iptal edilir, yeterli rekabet koşulları yok” dedik ama eleştirilerimize kulak tıkadınız. Bu ısrar nedeniyle bu proje de tıpkı diğerleri gibi Kamu İhale Kurulu'na takıldı ve haklı gerekçelerle ihale iptal edildi. Belediyeyi zarar ettirmek pahasına yaklaşık maliyetin üstünde bir fiyatla proje ihale edildi. Toplam 4 teklif sunulan bu ihalede 3 itiraz gelirken, iptal de haliyle kaçınılmaz oldu. Aylar öncesinden bas bas geliyorum diyen bu iptale karşın haklı itirazları da kabul etmeyerek bu ihaleyi KİK'e aslında kendiniz göndermiş oldunuz” diye konuştu.

İZMİR’İN PARASI İZMİR’DE KALSIN

AK Parti’li Doğan sözlerinin sonunda 9 aydır tamamlanamayan ihale sürecinde yaşananları paylaştı ve şunları söyledi: “İlk olarak 2007'da duyurduğunuz ve neredeyse 10 yılda ancak projesi çizilebilen koskoca yatırımda halen çivi dahi çakılamadı. Bırakın bu tesisin inşaatını, daha 9 ayda yer teslimi bile yapamadınız. 3 yılda bitireceğinizi ilan ettiğiniz operanın projesi 10 yılda çizilip, ihalesi 1 yılda yapılamazken, inşaatı acaba kaç yılda bite? Ya bu belediye ihale yapmayı beceremiyor, ya da bürokratlarınız belediyeyi bilerek tartışılır hale getirmeye çalışıyor. Sayın Kocaoğlu'nun artık şapkasını önüne koyup iyice düşünmesi gerekmektedir. Elektrikli otobüsleri yerli üretim yaptırdınız, gemilerinizi yerli üretim yaptırdınız, teleferiği yerli bir firma inşa etti, tramvayı da yerli bir firma yapıyor, Gaziemir'deki yeni fuar alanını yine yerli bir firma yaptı. Bırakın Opera Binası’nı da yerli bir firmaya yapsın. Opera Binası projesi iki etaplı olarak ihale edilmelidir ve yeterli rekabet koşulları oluşturulmalıdır. Projenin kaba inşaatı ve sahne tasarımı ve özel mimari gerektiren işler ayrı ayrı ihale edilmelidir. Böylece hem proje daha çabuk şekilde tamamlanır, hem de İzmir'in parası İzmir'de kalır. Dileğimiz, bitmek bilmeyen bu ihale kazalarının artık son bulması ve projelerin vaktine tamamlanıp hizmete açılmasıdır. Biz opera binası reklamı değil, opera binası istiyoruz. Üç seçimdir propaganda malzemesi yapılan bu projenin bir seçim vaadi olarak kalmamasını temenni ediyoruz.”

AYDOĞAN: PARASI CEBİMİZDE, YAPILACAK

AK Parti’den gelen eleştirilere yanıt veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan ise, “Tüm işlemlerimizi kamu ihale yasasına göre yapıyoruz. Cebimizde paramız var, gücümüz var. Aksilikler olabilir, ama yaptık. Parası cebimizdedir, yapılacak. Keşke ben işi istediğime verebilsem. Keşke devlet benim elimi ayağımı boş bıraksa. Ya hileli ihale yaparsınız, ya da düzgün ihale yaparsınız… Herkes bu ihaleye girebilir, bu işi alabilir. Yaparız, bitiririz, önemli olan bu eseri İzmir’e kazandırabilmek” diye konuştu.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.