Dolar 34,2538
%0.09
Euro 37,6216
%0.39
Altın 2.877,200
%0.26
Bist-100 9.132,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'e Sayıştay markajı: Dönüşüme yakın takip!

Büyükşehir'e Sayıştay markajı: Dönüşüme yakın takip!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yıla ait mali hesapları ve faaliyetlerini mercek altına alan Sayıştay tarafından hazırlanan raporlara ilginç bulgular yansıdı. Yapılan denetimlerde belediyenin faaliyet raporlarında yer alan kentsel dönüşüm çalışmalarında ilerleme kaydedemediğini tespit eden Sayıştay, cadde ve bulvar düzenlemeleri ile yeşil alanların arttırılmasına yönelik projelerde de hedeflerin tutturulamadığına dikkat çekti. Büyükşehir'den üç soruya yanıt istedi

  • Ege Postası
  • 02.12.2015 - 13:32
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2014 yılına ait hazırladığı kapsamlı raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik planı doğrultusunda devam eden faaliyetlerine ve projelerine dikkat çeken Sayıştay, performans denetim raporlarında bazı önemli tespitlerde bulundu. Kurum tarafında yapılan yıllık olağan denetimde, Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyet raporunda yer alan bazı hedeflerin gerçekleşmediği de raporlandı.
 
 
SAYIŞTAY BELEDİYENİN FAALİYETLERİNİ YETERLİ GÖRMEDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik planı, performans programı ve geçen yıla ait faaliyet raporlarını inceleyen Sayıştay Başkanlığı, belediyenin kentsel dönüşüm, ulaşım ve yol düzenlemeleri, kent genelindeki yeşil alanların arttırılmasına yönelik çalışmalarda önemli eksiklikler tespit etti. Belediyenin çalışmalarını kanun ve yönetmelikler çerçevesinde değerlendiren kurum, yapılan proje ve çalışmaların büyük ölçüde güvenilir ve doğru bilgiler içerdiğine kanaat getirirken, hazırlanan raporlarda söz konusu eksiklerin nedenleriyle ilgili olarak da belediyeden detaylı açıklama istedi.
 
BÜYÜKŞEHİR KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SIFIR ÇEKTİ
Yapılan denetimlerde belediyenin çeşitli tartışmalara yol açan ve muhalefet tarafından eleştiri alan konuların başında gelen kentsel dönüşüm faaliyetleriyle ilgili önemli bulgulara rastlandı. Sayıştay, toplam 4 bin 700 hektarlık alanda ve 6 ayrı bölgede dönüşüm çalışması yürüten Büyükşehir Belediyesi'nce Yeşildere haricindeki riskli bölgelerde yaşayan vatandaşların tahliyesi için herhangi bir çalışma yürütülmediğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüme başlayabilmek için afete maruz bölgelerde tahliye işlemi yapmadığını da tespit eden Sayıştay, faaliyet raporlarında vurgulanan yüzde 5'lik hedefin de yerine getirilemediğini raporladı. Hedeflenen tahliye çalışmaları için hiçbir faaliyet yürütülmediğinin ve yüzde 0'lık gerçekleşme oranı bulunduğunun altını çizen Sayıştay Başkanlığı, yaşanan durumla ilgili açıklayıcı ve detaylı bilgi verilmesi gerektiğini vurguladı.
 
ÇEVRE YATIRIMLARINDAKİ YÜZDE 50'LİK DÜŞÜŞ MERCEK ALTINDA
Raporlarda bir diğer önemli bulgu ise kent genelindeki yeşil alanların arttırılmasına yönelik çevre yatırımlarıyla ilgili oldu. Söz konusu çalışmaları yetersiz gören Sayıştay, 10 bin ağaç dikilmesi hedeflenirken, bu rakamın 4 bin 380 kaldığına dikkat çekti ve yine açıklamaları yetersiz gördü. Kent ormanlarının arttırılması için dikilecek ağaç sayısında yarıya varan kayıp olduğunu raporlayan Sayıştay, belediyeden söz konusu projelerindeki yüzde 50'nin üzerindeki sapmayla ilgili de detaylı bilgi istedi.
 
33 ADET CADDE VE YOL PROJESİNDEN 22 TANESİ GERÇEKLEŞTİ
Sayıştay ayrıca, detaylı inceleme raporunda Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde ulaşım alanında yürütülen bazı çalışmaları da yetersiz gördü. Faaliyet raporunda yer almasına karşın, toplam 33 cadde ve bulvarda yapılması planlanan bakım, onarım ve düzenleme çalışmalarından sadece 22'sinin hayata geçirildiğini belirterek, konuyla ilgili geçerli ve ikna edici bilgilerin yer almadığını raporladı.  Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada sonraki dönemlerde hazırlanacak faaliyet raporlarında söz konusu açıklamalara yer verileceği ve raporlar hazırlanırken eksikliğin giderilmesi için özen gösterileceği ibarelerine yer verildi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.