Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli'de işçilere akrepli abluka, Soylu'dan sert tepki

Çiğli'de işçilere akrepli abluka, Soylu'dan sert tepki

Çiğli Belediyesi’nde, maaşlarında düşüş olduğu için eylem yapan işçilerden 13’ünün, kavga sonrası çıkışlarının verilmesinin ardından başlayan gerginlik tırmanıyor. Bugün sabah saatlerinde şantiyeye Çevik Kuvvet polisi gelirken, işçilerin TOMA ve akrepler gölgesinde sessiz bekleyişi sürüyor. CHP'li Belediye Başkan Aday Adayı Birol Soylu, yaşananlara ve Belediye Başkanı Hasan Arslan'a sert tepki gösterdi, "Halkçı zannettik, faşist çıktı" dedi.

  • Ege Postası
  • 26.08.2014 - 11:07
EGEPOSTASI -  Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ile İşçiler arasında yaşanan gerilim had safhaya ulaşırken, polis akrep ve TOMA’yla önlem aldı.  Akşam Belediye binası önüne protesto için gelen işçilerle CHP’li meclis üyesi Hüseyin Kalkan arsanda çıkar tartışmada, belediye binasının cam ve  çerçevelerinin kırılmasının ardından bölgeye Çevik Kuvvet polisi gönderildi. Şantiye binasını saran polisler de sessiz şekilde beklerken şantiyede iş bırakma eylemi yapan işçiler Belediye Başkanı Hasan Arslan’a öfkelerini dile getirdi.. İşçiler işten çıkarılan sendika yöneticileri ve işçiler yeniden işe alınıncaya kadar süresiz eylem yapacaklarını ifade etti.

Maaşlarında düşüş yaşayan işçilerin dün belediye önündeki eyleminin ardından, Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın talimatıyla aralarında sendika yöneticisi de olan 13 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler ve yakınları soluğu belediye binası önünde aldı. Belediye binası önünde CHP Meclis üyesi Hüseyin Kalkan ile işçiler arasında tartışma çıkarken, CHP delegesi Erdal Mahsuroğlu ile işçiler arasında ise kavga yaşandı. Belediye binasının girişindeki kapının camları kırılırken, olay yerine çevik kuvvet geldi.


 
SÜRESİZ İŞ BIRAKMA EYLEMİ BAŞLADI
 
Genel İş Sendikası 5 No'lu Şube Başkanı Naci Çetin, yaşananları değerlendirirken, "Belediye Başkanı'nı yanlış yönlendiriyorlar” dedi Çetin şunları söyledi:
“Belediye Başkanı her ne kadar maaşlarda 200 TL indirim olduğunu söylese de durum öyle değil. 400-500 TL gibi bir indirim yapılmış durumda. Ücretlerde indirim yapılamaz. Eğer bu arkadaşlar KAFESAN’dan çıkarılmış olsaydı yeni bir sözleşme yapılabilirdi. Ama arkadaşlarımızın KAFESAN’dan doğan hakları devam ediyor. Böyle bir uygulama yapması yasal değil. Biz 13 arkadaşımız yeniden işe alınıncaya kadar süresiz iş bırakma eylemi yapacağız.
 


YETKİ BELGEMİZİ 15 GÜN İÇİNDE ALACAĞIZ
 
Belediye Başkanını birileri yanlış yönlendiriyor. Bizim yetkimiz ile bir sıkıntı yok. Burada çalışan arkadaşlarımız yine bizim üyemiz ve aynı yerde çalışmaya devam ediyorlar. Dolayısı ile sendikamıza üyelikleri devam ediyor. Bizim CİBEL’de yeni sözleşme yapma hakkımız yok. Bu konuda yetkimizi de 15 gün içinde almış olacağız.
 
BELEDİYE DAHA BÜYÜK SIKINTI YAŞAYACAK
 
Bizim Belediye Başkanını sıkıştırdığımız falan yok. Biz sadece eğer burada ücret indirimine giderseniz burada sıkıntı yaşarsınız. İndirime gidilemez ilkesi var, bu yapacağınız uygulama hukuki olarak doğru değil. 200-300 liradan kaçarken belediyeyi daha büyük sıkıntıya sokarsınız, çünkü, biz istesek de istemezsek de işçiler dava açacaktır.  Belediye başkanımızı bu konularda uyardık. Bunun avukatlık ücreti, mahkeme masrafı vs bu belediyeye çok daha büyük maliyete patlayacaktır.


 
ALDIĞIMIZ ÜCRETİN ALTINA İNMEYİZ
 
Kendisine bordroyu tam çıkar işçilerin alacak bakiyesi olsun, geçmişte de böyle olmuştu. Ancak; Belediye Başkanı bize 'ÇİBEL üzerinde bordroyu  bu şekilde çıkaramam. İhale bedelini aşamam” diyor. Bizim bütün sendikalı iş yerlerimizde ihale bedelleri üzerinde ücret alıyoruz. Bunu diğer belediyeler nasıl ödüyorsa, ÇİBEL şirketinde de o şekilde ödeyebilir.


 
Bir de soruyorum hangi sendikacı aldığı ücretin altına düşer. Biz bu ücretin altına düşmeyiz. Eğer bu tavrı devam ederse arkadaşlarımız hukuksal haklarını arayacaktır. Yeni hazırlanan bordrolarda dengesiz bir ücret politikası olmuş. Aynı işi yapan insanlar arasında saçma sapan ücret dengesi olmuş."





SOYLU'DAN SERT TEPKİ;"Halkçı dedik faşist çıktı"

CHP’nin Çiğli Belediye Başkan Aday Adayı Birol Soylu, Çiğli’de yaşanan olaylara sert tepki gösterdi. Soylu, “CHP’li olmak, halkçı olmaktır ve Çiğli belediye başkanımız, halkçı başkan sloganlarıyla seçim kampanyasını yürüttü. Ama maalesef zaman içinde insanları yanılttı Hem Çiğli halkını, hem partilileri, hem de tüm İzmir kamuoyunu yanılttı. Eylemleriyle söylemleri arasında alaka yok. Son gelişen olaylar neticesinde bırakın halkçılığı faşizan bir başkan olduğunu gözler önüne serdi” dedi.
 CHP’li belediyelerin sosyal ve halkçı belediyecilik kavramını Türkiye’ye yerleştiren belediyeler olduğunu vurgulayan Soylu, şunları söyledi:
 

İSTİFA ÇAĞRISI
“Bunun bir örneği, gelmiş geçmiş hiçbir CHP’li belediye başkanında yok. 13 sosyal demokrat, partili sol kökenli arkadaşımızın iş akdini feshetmesini kınıyorum. Tabii eylemlerin çıkış noktasına bakmak lazım.

Eylemler çalışan insanların maaşlarının ciddi oranda düşürülmesiyle başladı. Madem belediyeyi bu kadar koruyor, kolluyor, önce kendi maaşını, müdürlerinin maaşını düşürsün ya da maaş almadan bu hizmeti yapsın ki inandırıcılığı olsun. Çalışan arkadaşlarımızın sömürülmesiyle halkçılık olmaz. İşine son verilen işçilerimiz, genel müdürlüğünü, il yöneticisi Niyazi Aslan’ın yaptığı bir şirketin mensuplarıdır.

Dolayısıyla il yöneticisi Niyazi Aslan’ı derhal il yönetiminden istifa etmeye davet ediyorum. Polisle, TOMA’larla faşizanca insanların üstüne gelinmesini kabul etmiyorum. Eylemleri haklı buluyorum ve destekliyorum, CHP genel merkez yönetimini de gereğinin yapılması açısından göreve davet ediyorum. Aylardır ortada hava atan, mutluluklarını dile getiren, ‘Çiğli Belediye Başkanını ben tayin ettim’ diyen il başkanımız parti meclisi üyemiz Hüseyin Saygılı da yapmış oldukları eserle gurur duyabilirler. Zaten il başkanımızın da paralel yapılarla ne kadar iç içe olduğunu biliyoruz.

Aynı güzergahta siyaset yapan Hasan Arslan’ın da TOMA’larla halkın üzerine gitmesini yadırgamıyorum, hiç şaşırmadım. Halkçı zannettik faşist çıktı.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.