Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eğitim merkezlerinde KHK şoku

Eğitim merkezlerinde KHK şoku

29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle eğitimde düzenlemeye gidildi. Buna göre belediyeler eğitim kurumları açıp işletemeyecek. Kararname, İzmir’de ilköğretim ve lise öğrencilerine kurs veren çok sayıda belediyeyi etkiledi. Eğitim merkezleri kapanıyor

  • Ege Postası
  • 11.11.2016 - 15:30

EGEPOSTASI- Anadolu liseleri ve üniversitelere hazırlanan binlerce öğrenciye kurs veren belediyelerin eğitim merkezlerinde KHK şoku yaşanıyor.

Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’nin altıncı bölümünde, Milli Eğitim ile ilgili düzenlemelere yer verildi. Buna göre 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na aşağıdaki madde eklendi. 
“EK MADDE 2- Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez.”

İzmir’in birçok ilçesindeki belediye eğitim merkezlerinin buna göre faaliyetini yürütemeyeceği belirtildi. Maddi durumu iyi olmayan, çocuklarına kurs aldıramayan ailelerin yararlandığı belediyelerin eğitim merkezleri kapatılmaya başlandı.

İZMİR'DE KAPATILMALAR BAŞLANDI

Bu kapsamda İzmir'de Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca'daki belediye dersanaleri kapatıldı. Bornova'da dört ayrı merkezde 5 bin 500 öğrencinin dersanesiz, 40 öğretmenin işsiz, Bayraklı 'da 860 öğrencinin dersanesiz, 30 öğretmen işsiz kaldığı ve diğer bölgelerdeki kapatmalarda yüzlerce öğrencinin ve öğretmenin mağdur olduğu belirtildi.

KARABAĞ BAŞBAKAN'A MEKTUP GÖNDERDİ

Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, 14 Ekim'de İzmir'e gelen Başbakan Binali Yıldırım'a AK Partili bir belediye meclis üyesi aracılığıyla mektup gönderdiğini orada soruna çözüm istediğini ancak tam tersi yönde karar çıktığını belirterek, şunları söyledi: 

"Bayraklı'da fakir aileler yaşıyor. Dersane dar gelirli ailelerin çocukları için çok önemli bir fırsat. Başarımız üniversiteye girişte yüzde 100, liseye girişte yüzde 85. Başbakan Binali Yıldırım'a mektup yazarak belediyelerin dersane hizmeti verebilmesinin önünün tıkayan yönergenin bir maddesinin düzeltilmesini istedim, 'protokol yapamıyoruz' dedim. Ancak karar tam tersi çıktı. Bu çok acı oldu."

ATİLA: ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ

2000 yılından beri faaliyette olan Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi'de(BELGEM) eğitim hizmetini sonlandırdı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, sosyal medyadan konu hakkında açıklama yaptı. Atila şunları söyledi;

“Bornovalı çocuklarımızın daha iyi eğitim alabilmeleri, dar gelirli ailelerimizin eğitim eşitliğinden yararlanabilmeleri için 2000 yılında BELGEM dershanemizi hayata geçirmiştik. BELGEM dershanemiz bugün itibariyle 6 bin 250 öğrenciye hiçbir din dil ırk ayrımı yapmadan Atatürkçü Cumhuriyet ilkelerine sadık şekilde hizmet vermekteydi. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından OHAL kapsamında bazı düzenlemelere gidilmiş olup ilgili kanunda yapılan yönetmelik değişikliğiyle alınan karar gereği dershane hizmetini eğitim hizmetini belediyelerimiz veremeyecektir. Karar belediyelerimize iletilmiştir. Belediyeler olarak öğretim programlarını durdurmamız gerekmektedir. CHP milletvekilleri tarafından yasada gerekli değişiklikler yapılması için çalışmalar sürüyor. Gelişmeleri vatandaşlarımızla paylaşacağız. 16 yıldır Bornova'ya hizmet veren BELGEM'in eğitim faaliyetlerini sonlandırdIk, büyük üzüntü içindeyiz. Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Bornova halkı ve çocuklarımız için çalışmaya devam edeceğimize söz veriyorum." 

TEKİN: İVEDİLİKLE ÇÖZÜLSÜN

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, yeni KHK’yla belediyelere bağlı dershaneler kapatılmasına yönelik yazılı açıklama yaptı. Tekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

 "15 Temmuz gecesi yaşanan darbe kalkışması sonrası AKP’nin FETÖ ile etkin ve hızlı mücadele etmeyi gerekçe göstererek aldığı OHAL kararı ve devamında ülkeyi yönetme biçimini Kanun Hükmünde Kararnameleriyle yapması birçok konuda mağduriyetlere yol açmaya da devam etmektedir. 

Çıkartılan 676 sayılı KHK’da “Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez” ifadelerine yer vererek Belediyelerin verdiği Dershane Eğitimini durdurmalarını istedi.

Türkiye Genelinde ve İzmir’de başta Gaziemir, Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Çiğli Belediyeleri gibi birçok Belediye’nin ücretsiz olarak verdiği Dershane hizmetinden her yıl binlerce öğrencinin bu eğitimi almalarının önüne geçecek KHK maddesinin ivedilikle düzeltilmesini; eğitim alan öğrenciler,  öğrenci velileri, o kurumlarda emek veren öğretmenler ve çalışanları adına istiyor, CHP Gaziemir İlçe Başkanı olarak bu çağrımıza kapatma kararını alan Hükümet yetkililerinin kulak vermesini talep ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."

BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI OLGUN ATİLLA'NIN AÇIKLAMASI

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.