Dolar 33,9762
%0.11
Euro 37,6709
%-0.39
Altın 2.727,450
%-0.69
Bist-100 9.771,00
%-1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de radyoaktif krizi: Temizlik çalışmaları şeffaflık tartışmalarını alevlendirdi

Gaziemir’de radyoaktif krizi: Temizlik çalışmaları şeffaflık tartışmalarını alevlendirdi

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki radyoaktif bölge, kamuoyunda "İzmir’in Çernobil’i" olarak anılıyor ve bu bölgedeki temizleme çalışmaları yeni bir tartışma konusu oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) ve Nükleer Atık Kurumu (NAK) gözetiminde iki gün önce başlatılan temizleme çalışması, şeffaflık eleştirilerine neden oldu.

  • Ege Postası
  • 26.07.2024 - 11:31
  • Güncelleme: 26.07.2024 - 13:31

Emrez Mahallesi sınırlarında bulunan ve Aslan Avcı Döküm Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait olan eski kurşun fabrikası, 2010 yılında kapatılmış olmasına rağmen, sahada hala temizlenemeyen radyoaktif atıklar mevcut. 1940 yılında kurulan ve 63 bin 500 metrekarelik alanıyla dikkat çeken bu fabrikanın kapatılmasının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, bölgedeki ağır metal kirliliği devam ediyor.

20 Bin Ton Tehlikeli Atık Hesaplandı

Yapılan araştırmalar sonucunda, bölgede ağır metal kirliliğine neden olan kurşun, arsenik, çinko ve mangan gibi toksik elementlerin hacimsel miktarının 20 bin ton olduğu belirlendi. Bu atıkların toplanması ve uzaklaştırılması için ÇŞİDB ve NAK gözetiminde uzman ekipler görevlendirildi.

CHP’li Bozoğlu: "Verdiğimiz Tekliflerin Bir Sonucu"

CHP’nin Çevre Politikalarından Sorumlu Gölge Bakan Yardımcısı ve Parti Meclisi (PM) üyesi Baran Bozoğlu, bölgede yapılan çalışmaların şeffaf bir şekilde yönetilmediğini belirterek, "İzmir Gaziemir’deki radyoaktif ve tehlikeli atıkların çıkarılması, toplanması ve alandan uzaklaştırılması konusunda ÇŞİDB ve NAK’ın gözetiminde bir işlem gerçekleştirildiğini öğrendik. 31 Mart yerel seçimlerinden önce bu konuda belediye başkan adaylarımızla birlikte bir basın toplantısı düzenlemiştik. Bu toplantıda bu atıkların İzmir’den kaldırılması gerektiğini vurgulamıştık. Verdiğimiz tekliflerin bir sonucu olduğunu sevinerek gördük" dedi.

"Şeffaflıktan Uzak, Ben Yaptım Oldu Yaklaşımı"

Bozoğlu, sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Burada binlerce ton radyoaktif ve tehlikeli atığın olduğunu biliyoruz. Ama alanın bu manada temizlenmesi, doğru teknik çalışmalarla temizlenmesi ve artık İzmir’in, Gaziemir’in bir radyoaktif atık çöplüğü olarak anılmaması gerekiyor. Yapılan işlem şeffaflıktan uzak, ‘Ben yaptım oldu’ yaklaşımının bir parçası. Çevre Bakanlığı’nı bu konuda şeffaf olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

"Dünyada Eşi Benzeri Görülmemiş Bir İşlem"

Bozoğlu, temizleme işleminin dünyada eşi benzeri olmadığını belirterek, "Bu kadar yoğun radyoaktif kirliliğin ve tehlikeli atığın olduğu bir sahanın temizliğinin bir örneği yok. İşlemlerin doğru yapılması lazım. Daha önce bu konuda bir çalışma başlatılmıştı, fakat çalışmayı yapan firma işi bırakıp kayboldu ve atıklar yine orada kaldı" dedi.

Bakan Kurum’a Çağrı

CHP’li Bozoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a çağrıda bulunarak, "Şu anda bizim edindiğimiz bilgiler bütün izinlerin alındığı yönünde. Bu işin doğru bir şekilde tamamlanması gerekir. Sayın Murat Kurum’u bu manada göreve davet ediyorum. Şeffaflığı sağlamaya ve mutlaka bilgilendirme süreçlerinin yapılmasını davet ediyorum. İçeriye mutlaka kameralar konulmalı. Çıkan atıklara dair anlık olarak bilgi, çevrimiçi olarak toplumla paylaşılmalı" ifadelerini kullandı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.