İTO Başkanı Demirtaş: Turizm açısından zor bir yıla girdik
İZMİR Ticaret Odası (İTO) ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik verilerin bir şekilde çözüleceğini, ancak terör olaylarının bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Demirtaş, "Biz kökleri binlerce yıl öncesine dayanan Türk Milletiyiz. Türkiye'yiz bölünmeyiz. Her türlü tehditle ülke için birleşir, birleştikçe güçleniriz. Her zaman barıştan yanayız. Ama gerektiğinde kanımızın son damlasına kadar savaşırız" diye konuştu. İTO Başkanı Demirtaş
- Ege Postası
- 28.01.2016 - 10:05
İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıya, İTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı. Meclis Başkanı Rebi Akdurak, toplantıyı terör saldırılarında şehit olanları anarak açtı. Terör örgütü PKK üyeleri tarafından ocak ayında 39 güvenlik görevlisinin şehit edildiğini kaydeden Başkan Akdurak, şehitlerin adlarını okudu. Terör örgütünün sivilleri de hedef aldığını, çocukların katledildiğini de söyleyen Akdurak, terörün bir an önce bitirilmesini istedi. Daha sonra şehitler anısına saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu. Üyelere meclisin çalışmaları ve yeni hizmet binasının inşaatıyla ilgili bilgiler verildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un kaybıyla büyük üzüntü yaşadıklarını kaydeden Başkan Demirtaş, oda üyelerinden sağlıklarına dikkat etmelerini istedi.
"TÜRKİYE'YİZ BÖLÜNMEYİZ"
Yeni yılın yeni başlangıçlar anlamına geldiğini, ancak şehit haberlerinin gelmeye devam ettiğini vurgulayan Demirtaş, "Ülkemizin doğusunda pek çok ilçede, kentte sokağa çıkma yasakları günlerdir sürüyor. Yaşanmaz hale gelen yerler var. Çocuklar okula gidemiyor, insanlar evlerinden çıkamıyor. Ya da evlerini bırakıp, canlarını kurtarmaya çalışıyorlar. O nedenle terörle mücadele etkin biçimde sürdürülmeli, taviz verilmemeli. Diğer yandan da masum bölge halkının, esnafın yaraları sarılmalı. Biz kökleri binlerce yıl öncesine dayanan Türk Milletiyiz. Türkiye'yiz bölünmeyiz. Her türlü tehditle ülke için birleşir, birleştikçe güçleniriz. Her zaman barıştan yanayız. Ama gerektiğinde kanımızın son damlasına kadar savaşırız. Ülkemizin parlak geleceğine inanırız. Kurtuluş Savaşı'nın bayrak kenti İzmir'den bir kez daha üniter yapımız, bayrağımız ve bütünlüğümüz için sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.
"BÜYÜME TEMPOSU YAVAŞLADI"
Gelişmiş ülkelerde 2015'in ılımlı ve yavaş büyümenin yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Demirtaş, başta ABD olmak üzere dünyadaki gelişmiş ekonomilerde büyüme temposunun yavaşladığını söyledi. Çin ekonomisinin beklenenden hızlı yavaşlamasının ciddi ekonomik sorunlara yol açtığına değinen Başkan Demirtaş şunları söyledi:
"Dünya Bankası, küresel ekonominin, 2016 ve 2017'de sırasıyla yüzde 2.9 ve yüzde 3.1 büyüyeceği tahmin ediliyor. Çin ekonomisinin beklenenden hızlı yavaşlaması başta petrol olmak üzere tüm emtia fiyatlarını aşağı çekmeyi sürdürüyor. Petrolün varil fiyatı, 30 dolar sınırının altına indi. ABD'nin 3 büyük yatırım bankası 20 dolara kadar düşüşün devam edeceğini öngörüyor. Oysa bundan 1.5 yıl kadar önce 110 dolardı. Petrol ihraç eden ülkelerin ekonomileri sarsılıyor. Suudi Arabistan'da 47 kişinin idama mahkum edilmesiyle patlak veren gerginliğin etkileri tüm Ortadoğu'ya yayıldı. Yaşanan her negatif küresel gelişme ülkemizi de olumsuz etkiliyor. Devletin kendi borçlanma faizi yüzde 8'lerden yüzde 12'nin üstüne çıktı. 10 bin dolarda takıldık, yerimizde sayıyoruz derken, bir de geriye gittik. En kötüsü de, 2016'ya, Rusya pazarının kaybı ve terör sorunu ile girdik."
"3 MİLYON 180 BİN KİŞİ İŞSİZ"
Türkiye'de son 5 yılda faizin en üst düzeyi zorladığını savunan Demirtaş, "Faizin gerilemesini elbette isteriz. Ancak bütün mesele, enflasyon. Merkez Bankası 'Faizi indirdim' der de, piyasa yükseltirse, sonuç kargaşa olur. İşsizlik önemli sorunlarımızdan birisi olmaya devam ediyor. 3 milyon 180 bin kişi işsiz. Suriyelilere çalışma izni verilmesi kararı istihdam piyasasını derinden etkileyecek. Türkiye'ye yaşlılar gelmedi, o nedenle yüz binlerce Suriyeli'nin işgücü piyasasına katılması sürpriz olmaz. Artık Suriyeli sığınmacılar bu kez mevzuata uygun bir şekilde istihdam edilecekmiş. Peki, bizim yüzde 10.5, yani 3 milyon işsizimiz ne olacak" dedi.
"TURİZM İÇİN ZOR BİR YILA GİRDİK"
Turistlerin gidecekleri yerde güven istediklerini ve terör olaylarının turizme büyük darbe vurduğunu söyleyen Başkan Demirtaş, Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısının kruvaziyer turizmi ciddi oranda etkilediğini vurguladı. Kruvaziyer turizmi ile ilgili bilgiler de veren Başkan Demirtaş, "2016 yılı içinde MSC'nin de son iptallerinden sonra, mevcut durumda Yunan adaları turları olan şirketler ile toplamda 49 seferimiz var. 2015 yılında 116 sefer ile 227 bin yolcumuz oldu. Ne yazık ki iptallerden dolayı 2006'lı yıllarımıza geri dönmüş gibiyiz. Sadece Costa Craciere Pullmantur gibi şirketlerin 32 seferi iptali oldu ve 99 bin civarında yolcu kaybı yaşadık. Bu iptaller olmasaydı, 148 sefer ile 326 bin civarında yolcumuz olacaktı. Turizmin gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm Tanıtma Vakfı'nın senedini değiştirdik. Kısır örgüt ve sınırlı üye sayısı geride kaldı. Her turizmcinin, İzmir'e gönül veren her işadamının bu Vakfa üye olması gerektiğini düşünüyorum. Birlikte güç olalım, sorunları aşalım" diye konuştu.
ÇİMENTO TARTIŞMASI
Başkan Demirtaş'ın ardından, meclis üyeleri yaşadıkları sıkıntıları anlattı, çözüm istedi. Söz alan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'deki çimento tartışmasını gündeme taşıdı. İzmir'deki firmaları tekelcilikle suçlayan Nasır, Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal'ın EBSO meclisinde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Ünal'ın hesabının hatalı olduğunu öne süren Nasır, "Biz 2004 yılında İzmir'de beton firmalarının aralarında anlaşarak kartelcilik yaptığını dile getirmiştik. 2004'ten 2016'ya ne değişt? 2016'nın ilk haftasında mıcırcılar zam yaptı. Kayseri'de Konya'da metreküpü 90- 100 TL olan hazır beton fiyatları İzmir'de 120 TL'den 150 TL'ye çıktı. Geçen gün Sanayi Odası meclisinde sektörün temsilcisi konuyu dile getirmiş. 630 TL bedel çıkarmış. Bugün hangisi doğru deniyor. Kendisinin mecliste kullandığı tabirle 120 metrekarelik dairede 45 metreküp beton kullanılıyor. Çok basit bir hesapla söylüyorum Kayseri'deki çimento fiyatıyla İzmir'deki fiyat farkını bu metreküp oranıyla çarptığınızda 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında bir bedel çıkıyor. 100 daire yapsanız bu 300 bin TL yapar" dedi. Konuşmasına bir gazetede çimento firmalarıyla üzerine yazılan köşe yazısını okuyarak bitiren Necip Nasır, sözlerini Ekrem Demirtaş'tan çözüm için adım beklediklerini kaydederek bitirdi.
AKGERMAN CEVAP VERDİ
Daha önce sahip oldukları çimento fabrikasındaki hisseleri sattıklarını, ancak konuyla ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen meclis üyesi Bülent Akgerman, "Çimentaş 1950 yılında kurulup 1953 yılında ilk ürününü verdi. O zaman dağ başında kuruluydu, 1960'lı yıllara kadar Çimentaş gece vardiyasına bekçi bulamıyordu, kurtlar iniyor diye. Ama daha sonra bölge imara açıldı. Otogar Çimentaş'ın kendi arazisiydi aldılar. Sonra oraya geçip 'Çimentaş burayı kirletiyor' dediler. Kendi sektörümüzü korumak adına bazı tedarikçileri eleştiriyor, hedef haline getiriyoruz. Yarın sizden de şikayetçi olacaklar, 'Müteahhitler vergisini düzgün veriyor mu'' dersem doğru olur mu" diye konuştu. Bu sözler üzerine salonda tepki oluştu. Kimseyi suçlamak istemediğini kaydeden Akgerman, "Zamanında bazı illerde daha pahalı çimento sattık, bunlar olabiliyor, esasta doğru söylüyorsunuz ama empatiyle bakalım diyorum. Çimento pahada hafif, yükte ağırdır, başka kentlerden çimento getirmenin maliyeti yüksek olur. Ben çimento firmalarını korumak için çıkmadım buraya, ama bu firmalar aynı zamanda bizim de üye olduğumuz odalara üyeler, incitici olmamalıyız diyorum. Çimento fiyatları için kol kola girip savaşalım ama bu üslupla değil. Eğer kırdıysam özür dilerim" dedi.
Akgerman'ın ardından bir kez daha söz alan Nasır, “İzmir'de ciddi bir plansızlık var. Belki de şu an yapılan odamızın inşaatı kaçak durumda. 2012 yılında çıkartılan 1/5000 ölçekli imar planına göre şehir merkezindeki birçok yapı kaçak durumda. Aklıselim biri çıkıp şikayet etse birçok binaya ruhsat verilmez. Biz sektörün temsilcileri olarak pahalı satılan betonun fiyatının geri çekilmesi için Başkan'ın devreye girmesini istiyoruz. Eğer bir çözüm bulunmazsa, gelecek toplantıda gizli oturum talep edip biz de aldığımız tehditleri ve yaşadıklarımızı anlatırız" diye konuştu.
"ZAM ÇOK FAZLA"
Meclis üyesi Adil Özyiğit'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın son durumunun içler acısı halde olduğunu ve alışveriş merkezlerinin plansız olarak yapıldığını söylemesi üzerine Başkan Demirtaş, Kemeraltı'nın İzmir'in en büyük açık hava alışveriş merkezi olduğunu ve İzmir ticaretinde önemli olduğuna vurgu yaptı. Demirtaş, “Kemeraltı'na gelen insanlar bir şey bulmalı, ne alacakla? Taklit ürünler, Çin malı ürünler, benzer şeyler. Orada ne mağazalar vardı. Ben alışverişimi orada yapardım. Baktığınız zaman birçok marka oradan çıkmış, oraya yeniden ruh getirmek lazım. Bununla ilgili bir toplantı yapalım. AVM'ler olmasın demek mümkün değil. Ama küçük esnafımızı da onlarla mücadele eder hale getirmemiz lazım" diye konuştu.
Diğer meclis üyelerinin anlattıkları sorunlara değinen Başkan Demirtaş, “Çimento konusunda sessiz kaldığımızı düşünmeyin. 1999 yılında Rekabet Kurulu'na şikayet ettik ve bir çimento firması ciddi rakamlarda ceza aldı. Sonrasında Danıştay'a gitti sonucu ne oldu bilmiyorum. Bizim görevimiz ekonomik olarak zayıf olanın yanında olmaktır. O yıllarda bunları yaptık. Çimento firmaları yüzde 15 zam yaptıklarını, bunun da şu şartlarda normal olduğunu söylüyorlar. Ancak liste fiyatıyla bir şeyi değerlendirdiğinizde sonuç alamıyorsunuz. Siz ürünü peşin mi alıyorsunuz, az ya da çok mu alıyorsunuz, bunlar fiyatı etkiliyor. Ama en kısa sürede firmalar arasındaki barışı sağlayacağız. Ben de inşaat yapıyorum, zamdan sonra C25 tipi betonu 108 TL'den alıyorum, liste fiyatını etkileyen unsurlar var. Çimento firmalarının başka bir yere taşınmaları konuşulabilir, firmalara bu konu anlatılabilir. Çünkü orada uzun süre kalmaları mümkün değil" dedi.
Konuşmaların ardından gündemdeki diğer maddeler konuşuldu ve toplantı sona erdi. (DHA)
Yorum Yazın