Dolar 34,6902
%0.26
Euro 36,6784
%0.18
Altın 2.966,960
%1.1
Bist-100 9.629,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte Başkan Kocaoğlu’nun İzmir manifestosu

İşte Başkan Kocaoğlu’nun İzmir manifestosu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 hizmet dönemine ilişkin strateji ve projelerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği toplantıyla açıkladı. İzmir’i geleceğe taşıyacak dev projeleri kamuoyuyla paylaşan Başkan Kocaoğlu’nun, yeni döneme ilişkin mesajları arasında demokrasi ve katılımcılık vurgusu öne çıkan ayrıntılar oldu.

  • Ege Postası
  • 08.03.2014 - 13:27
İZMİR- Başkan Kocaoğlu, yeni dönemde yapılacak 5 metro, 6 tramvay, 2 ayrı banliyö hattı ve devam eden projelerle birlikte İzmir’de raylı sistemin 302 km.’ye çıkarılacağını açıkladı. İzmir Metrosu’nda Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğini müjdeleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olan bölümde deneme seferlerinin başlayacağını söyledi.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014-2019 vizyonunu, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen geniş katılımlı toplantıyla İzmirlere anlattı. Türkiye’nin demokrasi tarihi açısından bir milat olarak kabul edilen “Gezi Direnişi”nin izlerini taşıyan Başkan Kocaoğlu’nun seçim bildirgesi, dev projelerin yanı sıra, daha fazla demokrasi ve daha fazla katılımcılık vurgusuyla dikkat çekti.
Toplantıya milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, CHP il ve ilçe yöneticileri, İzmir iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Türk basınını önemli isimleri katıldı. Başkan Kocaoğlu, "İzmirli'nin İzmir"i için projelerini sahneye kurulan dev perde üzerine yansıtılan görseller eşliğinde anlattı. Başkan Kocaoğlu toplantının sonunda ilçe belediye başkan adaylarını tek tek anons ederek sahneye davet etti.

Rant değil yaşam kalitesi üreten projeler hazırladıklarını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, belirlenen hedefleri, “Kente dışarıdan empoze edilmemekte, aksine şeffaf olarak geliştirilmektedir. Söz konusu nitelikleriyle, hepsi birer “yerel demokrasi” projesidir” sözleriyle tanımladı. Başkan Kocaoğlu, “Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir kez daha sizlerle birlikte yürüyebilmek, hayatım boyunca yaşayacağım en büyük onur olacaktır” diye konuştu.

Toplantıda yeni projelerin yanı sıra devam eden çalışmalara da değinen Başkan Kocaoğlu, İzmir Metrosu’nda Göztepe İstasyonu’nun 25 Mart’ta hizmete gireceğinin müjdesini verdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, 30 Nisan’dan itibaren de Üçkuyular’a kadar olan bölümde deneme seferlerinin başlayacağını söyledi. 
Ankara ve İstanbul’un yarım kalan metrolarını üstlenen Ulaştırma Bakanlığı’nın bitme aşamasına gelen Üçyol-Üçkuyular hattına da talip olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Biz hiçbir zaman başladığımız işi yarım bırakmadık. Bizi başkalarıyla karıştırmayın. Ama devlet imkanlarıyla yapmak istiyorsanız, buyurun diyerek Halkapınar ve Narlıdere hatlarını devrettik” diye konuştu. O günden bu yana söz konusu hatlara ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Projesiz tünel yapan Ulaştırma Bakanlığı, devrettiğimiz projelere rağmen ‘projesi yoktu’ diyor.  İnsan yapmaya niyetli olmayınca her türlü gerekçe bulunuyor” diye konuştu.
 
GEZİ DİRENİŞİ VE 17 ARALIK
Gezi Direnişi ile onurlu yaşam hakkına saygı, katılımcılık ve paylaşımın öneminin ortaya çıktığını belirten Kocaoğlu, 17 Aralık depremine vurgu yaptı.



 
AYDINLIĞIN VE ÖZGÜRLÜĞÜN KENTİ 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin yaşadığı olağanüstü dönemi aşma konusunda en kritik görevlerden birinin İzmir’e, İzmirlilere düştüğünü belirterek, “Çünkü İzmir Cumhuriyet’in kentidir; çünkü İzmir aydınlığın kentidir; çünkü İzmir özgürlüğün kentidir. İzmir, her ayağa kalkışında, ülkenin geleceği açısından çok önemli adımlar atılmıştır. Biz, Atatürk’ün deyimiyle İzmir’in güzel insanlarının 30 Mart seçimlerinde Türkiye’ye yeni ve çok önemli bir mesaj daha vereceğine yürekten inanıyoruz” dedi.
 
ÇİFTE STANDARTLAR
Görev süresi boyunca onurlu yaşam hakkına saygılı olduklarını, katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmeye; İzmir’in ve İzmirlilerin projeleriyle rant değil yaşam kalitesi üretmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, bu dev yatırımları yaparken pek çok engel ve çifte standartla karşılaştıklarını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu hükümet ve bağlı kurumlarının İzmir’e yönelik çifte standart uygulamalarını şu örneklerle anlattı:

“Taksim'deki arsasını Kasımpaşaspor'a bedelsiz olarak tahsis eden Ziraat Bankası, üzerinden 23 yıldır yol geçen Konak'taki 2.9 dönümlük arazi için bize dava açıp İzmir’in tam 42 milyon lirasını aldı. Metro hattının yapımında İstanbul’a 3 günde çıkan keşif artışı onayı için İzmir tam 8 ay bekletilmişti. Kamu İhale Kurumu kararları nedeniyle metro, teleferik, yeni fuar merkezi, çamur çürütme ve kurutma tesisi gibi pek çok projemizin yapımı geciktirildi. İzmir kamu yatırımlarından da hak ettiği payı alamadı.Örneğin, 2013 yılında toplam kamu yatırımı içinde Ankara’ya yüzde 17.5, İstanbul’a yüzde 11.8 pay ayrılırken, İzmir’in oranı sadece yüzde 4.41’de kaldı. Yani sadece belediye değil İzmir cezalandırıldı.”
 
BÜYÜKŞEHİR OPERASYONU
Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonu ve baskıları da unutmadıklarını belirterek, “Türkiye belediyecilik tarihinde böyle bir olay yaşanmamıştır. Ve bugün gururla söylüyorum ki hakkında dava açılan, gözaltına alınan ya da tutuklanan hiçbir bürokratımızın evinde; ne içinde dolarlar olan ayakkabı kutuları ve para sayma makineleri bulunmuş, ne de şişkin banka hesaplarına rastlanmıştır. Onlarla gurur duyuyorum” diye konuştu. 
 
RAKAMLARLA BÜYÜYEN İZMİR
Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in son 10 yıldaki gelişimini ise rakamlarla anlattı:

“Büyükşehir Belediyesi olarak, yıllık bazda yatırım miktarımızı 10 yılda 12 kat birden artırdık. 10 yılda Hükümet’in İzmir’e yaptığı toplam yatırım tutarından daha fazla yatırım gerçekleştirdik. Son 5 yılda ulusal kredi notumuzu 6 basamak, uluslararası kredi notumuzu ise tam 9 basamak birden yükselttik. Kentin yerel yönetimi olarak çok önemli hamleler yaparken, İzmir’i de büyüttük. 2011 yılında, dünyadaki 200 metropol içinde en hızlı büyüyen 4. metropol seçildik. 2013 yılında Türkiye ekonomisi maksimum yüzde 4 büyürken, aynı dönemde İzmir’in merkezi bütçeye ödediği vergi yüzde 10.7 oranında arttı. İzmir, Türkiye ekonomisinden 2.5 kat daha fazla büyüdü. 90 dk. ücretsiz ulaşım uygulamasıyla Türkiye’nin en ucuz ulaşımını İzmir’de sağladık. Bu sürenin 120 dakikaya çıkarılacağı söylemi bugünlerde konuşuluyor, bununpopülüst bir yaklaşım olarak değerlendirilmesini rica ediyorum. Örneğin Ardahan, Tunceli ve Bayburt’un nüfusundan daha fazla bir nüfusa, haftada 2 litre süt dağıttık. Hükümete örnek olduk. Üreticiye alım desteği, işçiye iş güvencesi, dar gelirliye ücretsiz sağlık hizmeti verdik. Sofralara ucuz ve sağlıklı ekmekle katkı sağladık. Çevreye yaptığımız yatırımlarla Türkiye şampiyonu olduk. Örneğin Türkiye'deki ileri biyolojik arıtma tesislerinin yüzde 25'ini tek başımıza İzmir’de yaptık. Örneğin döşediğimiz 2906 kilometrelik sağlıklı içme suyu hattı, İzmir’den Fransa'ya ulaşacak mesafeyi bile geride bıraktı. Yatırımlarımızla İzmir’i adım adım yerel kalkınma hedefine ulaştırdık. Örneğin, dünyada hiçbir belediyenin tek başına yapamadığını başararak, 400 milyon TL yatırımla kente yeni bir fuar kompleksi kazandırıyoruz. Bu, doğrudan kentin ticaretine, sanayisine, turizmine, hizmet sektörüne çok ciddi bir katkı demektir. Örneğin Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna gidip gelecek uzunlukta, tam 3 bin 500 kilometre ova yolunu asfaltlayıp tarımsal ürünlere değer kazandırdık.”
 
 


AVM TEPKİSİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hükümetin İzmir’e yönelik her planının altından bir AVM projesi çıktığını belirterek statların yapımı ve İnciraltı’nın planlanması konusundan örnekler verdi. Spor Bakanlığı’nın ihalesini yaptığı Karşıyaka ve Güzelyalı’daki statların altında ticari kaygıların yattığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Zihniyet bakın! Şu anda içinde bulunduğumuz salonun bir blok ötesi Gürsel Aksel Stadı. Biz burada sadece ve sadece Türkiye’nin en nitelikli salonunu yaptık, onlarsa aynı bölgede stat yapıyoruz diye AVM, dükkan, tezgah peşinde koşuyorlar. İnciraltı’nda sağlık kampüsü olacak bir yere 300 dönüm AVM yapalım zihniyeti, İzmirli’yi bu işten vazgeçme noktasına getirdi. Bu olacak iş değil”  dedi.
 
5 STRATEJİK HEDEF
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmirliler ve İzmir dostu bilim, iş, kültür ve sanat insanlarıyla peş peşe çalıştay ve forumlar düzenleyerek hazırladıklarını belirttiği 2014-2019 dönemine ilişkin İzmir vizyonu 5 ana stratejiden oluşuyor:
 
1-  Yaşam biçimini koruyarak yaşam kalitesini geliştiren bir kent,
2 - Dünya ekonomisindeki yerini geliştiren bir kent,
3-  Birlikte yaşam kültürünü geliştiren dayanışmacı bir kent,
4 - Sürdürülebilir bir kentsel gelişme ve
5 - Katılımcı demokratik bir yerel yönetim.

Açıklanan manifestoya göre 5 metro, 6 tramvay, 2 ayrı banliyö hattı ve devam eden projelerle birlikte İzmir’de raylı sistem 302 km.’ye çıkarılacak. Yüzülebilir Körfez’den yeni iskelelerle güçlendirilen deniz ulaşımına, kent içi ulaşımı rahatlatacak karayolu geçitlerinden, yeni otoparklara kadar birçok önemli proje hayata geçirilecek. Alsancak Tüneli ile trafik rahatlayacak, Körfez’de doğal yaşam adası kurulacak.
 
 Raylı sistem 
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde raylı sistem yatırımlarına büyük ağırlık verecek. 11 km. olarak devralınan ve 96 km'ye çıkarılan mevcut ağ, devam eden metro, banliyö, tramvay ve monoray hattı yatırımları ile 302,6 km'ye ulaşacak..
 
Buca, Narlıdere, Urla ve Otogar’a metro geliyor
5 yeni metro hattının yapımına başlanacak. 8,5 kilometrelik Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam hattı, 30 kilometrelik Narlıdere İstihkam-Urla İYTE banliyö hattı,  9,5 kilometrelik Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü hattı, 1 kilometrelik derin tünelle Ege Üniversitesi - Evka 3 metro hattı, Bornova merkezine kadar uzatılacak.4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı hayata geçirilecek.
Önümüzdeki aylarda hizmete açılacak Torbalı hat kuzeyde Bergama'ya (52 km), güneyde Selçuk'a (56 km) kadar uzatılacak.
 
40 km yeni  tramvay hattı
Fahrettin Altay-Halkapınar arasında 13 km, Alaybey-Mavişehir arasında 9,7 km, Bornova Merkez- Bayraklı Adliye arasında 4,5 km, Şirinyer-Tınaztepe arasında 4,9 km, Fevzipaşa Bulvarı- Yenişehir Hastaneler Bölgesi- Fatih Caddesi-Halkapınar Aktarma İstasyonu arasında 5,5 km tramvay hattı oluşacak.
 
Kordon’a nostaljik tramvay
Alsancak'taki Toprak Mahsulleri Ofisi siloları ile Cumhuriyet Meydanı arasında, Kordon’da tek hat üzerinden ring seferi yapan 2,2 km uzunluğunda tramvay hattı çalışması başlatılacak.
 
Alsancak trafiği tünelle aşılacak
Talatpaşa, Şair Eşref ve Ziya Gökalp bulvarlarının bağlandığı Vahap Özaltay Meydanı ile Havagazı Fabrikası arası güzergahta, 2 gidiş 2 geliş olacak şekilde gerçekleştirilecek aç kapa tünel çalışması ile kentin en sorunlu kavşak ve güzergahına çözüm getirilecek.
 
Yeni iskeleler
Üretimi devam eden 15 yeni yolcu vapurunun tamamı 2017 yılına kadar hizmete sunulacak. 3 yeni arabalı vapur da 2016 yılına kadar hizmete alınacak. Güzelbahçe, Foça, Urla, Karaburun, Mavişehir, Karataş, Adliye ve Göztepe'de yeni iskeleler kurulacak. Çevreci ulaşımı hedefi doğrultusunda elektrikli otobüsler kademeli olarak toplu ulaşım filosuna dahil edilecek.
 
Doğal Yaşam Adası
İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyon Projesi kapsamında körfezden çıkan tarama malzemelerinden, canlılar için üzerinde alternatif yaşam ve üreme alanının yer aldığı “Doğal Yaşam Adası” oluşturulup turizme kazandırılacak.
 
Körfez’de yüzeceğiz
"Yüzülebilir Körfez” hedefi doğrultusunda tarama ve kanal çalışmalarıyla dış körfezden iç körfeze su sirkülasyonu sağlanacak. Bu amaçla Körfez’de 250 genişliğinde, 8 metre derinliğinde 13 kilometre kanal açılacak. Rehabilitasyon çalışmalarında Körfez’den çıkarılan kum, bilimsel araştırmalar sonucunda ekonomiye kazandırılacak, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesi % 35 artırılacak, yeni yüzey temizlik tekneleri alınacak ve "birleşik sistem" çalışan yağmur suyu ve kanal hatları birbirinden ayrılacak.
 
İZMİRDENİZ
İzmir’in stressiz yaşamını koruyarak geliştirmesi için başlanan İzmirdeniz Projesi'nde İç Körfez bir gösteri mekanına dönüştürülerek İzmirlinin yaşamında daha fazla yer tutacak. Tasarımı tamamlanan ve belli parçaları ihale edilerek uygulanması başlanan proje, 40 km'lik sahil boyunca hayata geçirilecek. Bu kapsamda kıyı boyunca gezinti yolu, bisiklet yolu, kafeler, servis birimleri, çocuk oyun alanları, spor alanları ve özel peyzaj tasarımı oluşturularak kıyının kullanım değeri yükseltilecek. Özel tasarlanmış kentsel mobilyalar ile tüm kıyının görsel kalitesi zenginleştirilecek. İzmirdeniz projesi kapsamında Göztepe, Karataş, Alaybey, Bostanlı’da semt marinaları oluşturularak İzmir’in deniz kenti kimliği güçlendirilecek. Kentte kıyı ile buluşan dereler yeşil koridorlar olarak ele alınarak düzenlenecek.
 
Kültürpark-Kadifekale arasına teleferik
İzmir Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi’nin en iddialı projeleri arasında yer alan Gaziemir’deki Yeni Fuar Kompleksi ile kentteki fuarcılık ekonomisi yaklaşık 5 kat büyütülecek ve İzmir, dünya ölçeğinde önemli fuar merkezlerinden biri haline getirilecek. Gaziemir Fuar Kompleksi'nin yanındaki alana fuar ile bağlantılı otel ile kongre merkezi yapılacak.
Kültürpark fuar holleri “Kongre ve Sergi Sarayı”na dönüştürülerek İzmir, kongre turizminin önemli destinasyonlarından biri haline getirilecek.
Kültürpark Kongre ve Sergi Sarayı ile Kadifekale arasında teleferik hattı kurma çalışmaları başlatılacak.
 
63 alt ve üst geçit
İzmir Büyükşehir Belediyesi trafik akışına kolaylık sağlamak ve ulaşımı hızlandırmak için yeni dönemde İZBAN hattı ve karayolu güzergahları üzerinde 63 adet alt ve üst geçit inşa edecek.
 
İZBAN hattı üzerinde yapılacak yeni karayolu alt ve üst geçitleri şunlar:
Gaziemir ESBAŞ Karayolu Üst Geçidi, Gaziemir Hava Ulaştırma Okulu Karayolu Üst Geçidi, Menemen 136 Sokak Karayolu Üst Geçidi, Menemen 1211 Sokak Karayolu Üst Geçidi, Menemen 98 Sokak Karayolu Üst Geçidi, Şemikler Karayolu Üst Geçidi, Tepeköy Selçuk arası 4 adet karayolu üst geçidi, ve 6 adet karayolu alt geçidi, Bergama Aliağa arası 11 adet karayolu üst geçidi ve 23 adet karayolu alt geçidi, Selçuk Çamlık arası Karayolu Üst Geçidi, Torbalı İsmetpaşa Caddesi Karayolu Üst Geçidi, Torbalı Taşocağı Yolu Karayolu Üst Geçidi"
 
"Karayolları üzerinde yapılacak yeni üst ve alt geçitler şunlar:
Adnan Kahveci Üst Geçidi Altınyol bağlantısı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Karayolu Alt Geçidi, Selçuk Taşköprü Karayolu Köprüsü, Karabağlar Yaşayanlar Kavşağı Karayolu Üst Geçidi, Otogar Kavşağı Karayolu Üst Geçidi, Anadolu Caddesi Şemikler Kavşağı Karayolu Üst Geçidi, Menderes Tekeli-Develi Köprüsü, Torbalı-Pancar-Karakuyu ana ulaşım yolu köprüsü, Kahramanlar Karayolu Alt Geçidi, Marina Kavşağı Karayolu Alt Geçidi"
 
Ayrıca kent genelindeki yoğun kavşaklarda yer altı ve üst geçitleri de yapılacak.
 
Homeros Bulvarı Otogar ve Çevre Yolu’na bağlanacak
Metropol alanda mevcut yol güzergahlarında trafik düzenlemesi ve yol yenileme çalışmaları devam ederken, terki yapılan ve kamulaştırma çalışmaları ile kazanılan imar yolları da kente kazandırılacak. Ulaşımda yeni alternatifler, kent yaşamını daha da kolaylaştıracak.
Homeros Bulvarı, Otogar‘a ve Çevre Yolu’na bağlanacak. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi  hem sahille hem de Manisa yoluyla birleştirilecek. Menemen Cumhuriyet Mahallesi Sevgi Caddesi, Çiğli Esentepe Mahallesi, Menemen 30 Ağustos Mahallesi, Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi, Şemikler 6274/1 Sokak imar yolu, Halkapınar Şehitler Caddesi-Gaziler Caddesi bağlantı yolu, Karabağlar Yaşayanlar Kavşağı-Koşuyolu bağlantısı, Boğaziçi Caddesi -Buca Otogar yolu bağlantısı, Gürçeşme Caddesi-Boğaziçi Caddesi bağlantısı, Güzelbahçe'ye 24,5 km'lik yol, Karşıyaka Ordu Bulvarı devamı, Eski İzmir Caddesi, Buca Doğuş Caddesi ve kent genelinde yeni imar yolları açılacak.
 
Trafikte teknolojik devrim: Akıllı Trafik Yönetim Sistemi
Dünyanın gelişmiş kentlerinde uygulanan akıllı, çevreci, engelli dostu  “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” Türkiye’de ilk kez İzmir’de devreye alınacak. 1000 kavşak kapasitesine sahip bu yeni sistemle seyahat süreleri kısaltılırken yakıt sarfiyatının da azaltılması sağlanacak.
 
134 km yeni bisiklet yolu
İzmir’de bisiklet ulaşımını kent hayatının bir parçası haline getirecek yatırımlara hız verilecek. BİSİM projesindeki bisiklet ve istasyon sayısı arttırılarak bisiklet kullanımı teşvik edilecek. BİSİM'in toplu ulaşım kartı ile kullanılmasına olanak sağlayan sistem hayata geçirilecek. İlçe merkezlerinden kent merkezine ulaşımı sağlayacak kuzey, güney, doğu ve güneydoğu akslarında toplam 134 km'lik bisiklet yolları oluşturulacak. Seferihisar- Sığacık arasındaki güzergahta bisiklet yolu açılacak. Kent merkezindeki konut-iş, sosyal ve kültürel mekanlar, vapur iskeleleri, metro istasyonları, terminaller, sosyal ve turizm alanları, alışveriş merkezleri, üniversite kampus alanları, pazaryerleri gibi mekanlara bisikletle erişimi sağlamak amacı ile ilave güzergahlar ve park alanları yapılacak. Bisiklet parkları yaygınlaştırılacak, yeni gemilerde bisiklet park alanları oluşturulacak, Metro istasyonlarına bisiklet rampaları yapılacak.
 
Şehir Tiyatrosu ve Filarmoni Orkestrası
Mavişehir'de, mimarisiyle kentin yeni sembolü olmaya aday, Türkiye'nin en nitelikli opera binası kente kazandırılacak. Tiyatro ve tiyatrocuların daha geniş kitlelerle ve özgürce buluşmalarını sağlayacak Şehir Tiyatrosu kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sanatı-sanatçıyı destekleme hedefi doğrultusunda Filarmoni Orkestrası kuracak.
 
İzmir Antik Roma Tiyatrosu ile dünya turizmine açılacak
Tarihsel mirası kent kimliğinin parçası kılacak ve İzmirlilerin tarihe ilişkin belleğini güçlendirecek çalışmalara hız verilecekİzmir-Tarih projesi kapsamında 17 alt bölgeye ayrılan Kemeraltı ve çevresi ekolojik yöntemlerle aydınlatılacak, üst örtü ve kent mobilyaları projeleri gerçekleştirilecek. Tarihi Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışmış 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu gün yüzüne çıkarılarak kent içindeki turizm hareketliliğine yeni bir ivme kazandırılacak. Antik Roma Tiyatrosu’nun bulunduğu bölgede kamulaştırmalara başlanan alanda, tarihsel dokuyla uyumlu ve mimarisi yarışmayla belirlenecek Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi kurulacak. Tarihi Kadifekale surları ile sur içi, etkinlik ve festivallere evsahipliği yapacak şekilde yeniden düzenlenerek turizmin önemli unsurlarından biri haline getirilecek.  Cici Park ile Fevzipaşa Bulvarı arasında kalan tarihi İkiçeşmelik aksı üzerindeki bina cepheleri sağlıklaştırılarak İzmir'e yeni cazibe merkezi kazandırılacak. Cici Park karşısında konumlanan Roma döneminden kalma antik yol koruma altına alınacak ve içinde bulunduğu alan bir seyir terası olarak düzenlenecek.
 
İki süper stat ile yeni havuzlar geliyor
İzmir’e uluslararası standartlarda iki yeni stat kazandırılacak. Örnekköy'de ve Uzundere'de içinde sosyal tesisleri, antrenman sahaları, spor salonu, tenis kortları, açık hava voleybol ve basketbol sahaları, yüzme havuzu, donatı alanları yer alan 25 bin kişilik stat ve spor kompleksi yapılarak spor altyapısı zenginleştirilecek.
Kentin spor altyapısında önemli eksiklerin başında gelen açık ve kapalı olimpik yüzme havuzları ile yeni buz pateni salonları kente kazandırılacak.
 
İnciraltı sağlık turizmi ile parlayacak
Daha önce bir kısmında EXPO faaliyetlerinin tanımlandığı, içerisinde 70 hektarlık lagün ve kent ormanı barındıran 400 hektarlık bölge, “sağlık konsepti” çerçevesinde planlanacak. Bu alanda sadece sağlık temasına uygun tıp fakültesi, sağlık araştırma merkezi, hastaneler, sağlık yüksek okulu, geriatri merkezi ve termal oteller kurulacak.
Bölgenin uluslararası kabul görmüş, özellikle Avrupa'nın yaşlı nüfusu tarafından tercih edilen bir turizm destinasyonu haline gelebilmesi için gerekli tanıtım çalışmaları yapılacak. İnciraltı'na yapılacak sağlık yatırımlarının teşvik kapsamına alınması için gerekli çalışmalar sürdürülecek.  Bu bölgenin tamamının turizm tesis alanı olarak planlanması durumunda, 20 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
 
Marina Kavşağı’na alt geçit
İnciraltı-Balçova-Otoyol kesişme noktasında yapılacak Marina Karayolu Alt Geçidi, bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltacak.
 
Yarımada kalkınmanın lokomotifi olacak
İzmir’in kalkınmasına büyük ivme kazandıracak Yarımada Bölgesi planlanarak kent ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olması sağlanacak.
Toskana ve Kaliforniya örneklerinde olduğu gibi Urla'da şarap vadisi oluşturularak butik şarapçılık geliştirilecek, tadım evleri kurulacak, ulaşım ve konaklama olanakları arttırılacaktır. Geleneksel bağ bozumu şenlikleri uluslararası boyutlara taşınacak. Ege Üniversitesi’ne ait Mordoğan’daki Deneme, Araştırma ve Uygulama İstasyonu ile işbirliği yapılarak Mordoğan Nergis Çiçeği Parkı oluşturulacak. Yarımada’da ekolojik sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve bölgedeki pazar kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla üretici pazarı, ekopazar, kadın üretici pazarı, gece pazarı, antika pazarı, e-pazar kurulacak. Sakız ve keçiboynuzu ağaçları; nergis, sümbül ve kum zambakları gibi aromatik, süs ve tıbbi bitkiler ile enginar ve bamya gibi endemik türlerin üretimi teşvik edilecek. Tarıma elverişsiz arazilerde badem üretimi teşvik edilerek verimli 80 bin ağaçtan 8 bin aileye geçim kaynağı olanağı sağlanacak. 1997 yılından beri boş tutulan Yaşar Neng Lisesi'nin mevcut binaları yıkılarak “Sağlıklı Yaşam Köyü” olarak yeniden tasarlanacak. Kurslar, atölyeler ve hobi merkezlerinin yoğun olarak kullanıldığı, izleyici değil aktif katılımcıların olduğu, beceri geliştirmeye dayalı "Yaratıcı Turizm" potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yapılacak.
 
İzmirli çiftçi dünya pazarlarına açılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımı kalkındırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya yönelik çalışmaları devam edecek. Sözleşmeli üretim çalışmalarının kapsamı genişletilerek, üreticinin yurtdışı pazarlara açılmasına olanak sağlayacak yeni bir örgütlenme modeli oluşturulacak.
 
8 bölgede kentsel dönüşüm
Bugüne dek uygulanan ilkeler doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilecek. İzmirlilerin sağlıklı ve güvenli konutlarla, yüksek standartlarda yaşam alanlarına sahip olması için, yerinde dönüşüm sağlanacak. Belirlenen hedefler, katılımcı karar süreci, şeffaflık, sürdürülebilirlik ilkeleri ışığında gerçekleştirilecek. Bu ilke ve hedefler doğrultusunda başlatılan yerinde dönüşüme yönelik Kentsel Yenileme projeleri tamamlanacak.
 
  • Alparslan, Cengizhan ve Fuat Edip Baksı mahallelerinde 60 hektar alanda yaklaşık 8000 konut yerinde dönüştürülecek.
 
  • Karabağlar'ın Yurtoğlu ve Uzundere mahallelerinde 32 hektar alanda yaklaşık 3200 adet yeni konut üretilerek Kentsel Dönüşüm Uygulaması tamamlanacak.
 
  • Konak'ın Ballıkuyu, Akarcalı, Kocakapı ve Kosova mahallelerinde 48 hektar alanda Kentsel Tasarım Projesi tamamlanarak uygulamaya geçilecek.
 
  • Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Projesi'nde yer alan 7 hektarlık alan tümüyle yenilenerek kentin en renkli merkezlerinden biri haline getirilecek.
 
  • Karşıyaka'nın Örnekköy Mahallesi’ndeki 18 hektarlık alanda Kentsel Tasarım Projesi tamamlanarak uygulamaya geçilecek.
 
  • Gaziemir'in Aktepe ve Emrez mahallelerindeki 122 hektarlık alan, tasarım ve uygulama projeleriyle yenilenecek.
        .Bayraklı'daki ilk etap Kentsel Dönüşüm çalışmalarının ardından, yaklaşık 250 hektarlık alanda yeni dönüşüm çalışmaları başlatılacak. 
  • Kadifekale'de oluşturulan 46 hektar büyüklüğündeki kent ormanı ile bütünlük sağlayacak şekilde Meles Deresi boyunca Yeşildere Vadisi yerinde dönüşüm hedefi ile canlandırılacak.
 Hedef: 250 bin “Süt Kuzusu”
Halen 120 bin hanede 0-5 grubundaki çocuklara haftada 2 litre olarak gerçekleştirilen süt dağıtımı artarak sürdürülecek. Hedef 250 bin aileye ulaşabilmek. Spor Sütü ile proje bir adım daha gelişecek.
 
Atıklar ekonomik kazanca dönüşüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları yeni dönemde de hız kesmeden devam edecek. Bu amaç doğrultusunda evsel atıkları enerjiye dönüştürecek katı atık bertaraf tesisleri kurulacak. Atık suların arıtılarak kentsel hizmetlerde ve sulamada kullanılması sağlanacak. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nden elde edilen nihai ürün ekonomik kazanca dönüştürülecek.
 


Katılımcı demokratik yerel yönetim
İzmirlilerin, kentle ilgili projelerde daha katılımcı hale getirilmesi ve İzmir'in demokrasi kültürü konusundaki liderliğinin pekiştirilmesi sağlanacak. Proje ve hizmetler, meslek odalarından iş dünyasının temsilcilerine, üreticilerden dezavantajlı gruplara kadar toplumun her kesimiyle paylaşılmaya devam edilecektir. Semt ve bölge ölçekli halk forumları düzenlenecek. İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu, Kent Konseyi ve Kent Meclisleri daha aktif hale getirilecek. Büyükşehir Belediyesi’yle ilçe belediyeleri arasındaki iş bölümünde dayanışmayı ve karşılıklı sorumluluk anlayışını geliştiren, ilçe belediyelerinde katılımcı pratiklerin gelişmesini kolaylaştıran mekanizmalar oluşturulacak. İlçe Muhtarlık Masaları kurularak, belediye-muhtarlık ilişkileri, katılımı arttıracak biçimde yeniden düzenlenecek. Kent yönetiminde etkili  katılımcılık ve şeffaflık mekanizmalarının geliştirilmesi için projeler, hazırlık aşamasından itibaren paylaşılacaktır. Bu şekilde İzmir’de aktif yurttaşların oluşumu hızlandırılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütçe hazırlama sürecinde, ilçe ve mahallelere kaynak tahsisinde, interaktif web sitesi ve kısa mesaj servisi hizmetiyle vatandaşların tercih ve önceliklerini belirleyecektir. Bu şekilde vatandaşların bütçeleme sürecine aktif olarak katılımı sağlanacak.


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.