Dolar 34,6407
%0.01
Euro 36,6788
%0.23
Altın 2.937,170
%0.01
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İTO'dan kaçak içki uyarısı: Peki sahte içki nasıl anlaşılır!

İTO'dan kaçak içki uyarısı: Peki sahte içki nasıl anlaşılır!

İstanbul'da iki gün içinde sahte içkiden 14 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine İzmir Ticaret Odası Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Meslek Grubu Meclis Üyesi Bedri Artut, kaçak içki uyarısı yaptı, “Hayatınızla kumar oynamayın" dedi. İzmir Ticaret Odası'ndan kaçak içki uyarısı

  • Ege Postası
  • 31.10.2015 - 12:13
Kaçak içkiden ölümlerin ne yazık ki daha da artabileceğine işaret eden Artut, İzmir'de de kaçak içki satışının çok yüksek boyutlarda olduğunu iddia etti. Oldukça endişeli olduklarını belirten Artut, bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını talep ettiklerini söyledi. Alkollü içki üzerine konan yüksek vergiler yüzünden kaçak üretimin cazip haline geldiğini, geçtiğimiz yıllarda da birçok vatandaşın bu yüzden hayatını kaybettiğine hatırlatan Artut, “Türkiye'nin her yerinde su damacalarında litresi 25 - 30 liraya içeriğinde ne olduğu ve nasıl yapıldığı bilinmeyen rakı satışı yapılıyor. Bu yüzden hem vatandaşlarımız hayatlarını kaybediyor hem de devletimiz milyarlarca lira vergi kaybına uğruyor. Biz bu işin çözümü için kurduğumuz ekiplerle uzun yıllardır mücadele ediyoruz. Ancak ne yazık ki alınan birçok önleme rağmen bu sorun bir türlü çözülemedi. 1 litre rakı da 50 liralık ÖTV alınıyor. Kaçak içkinin en büyük sebebi vergi oranlarının yüksekliği. Öncelikle içkideki bu yüksek ÖTV oranları düşürülmeli" dedi.

Kaçak içki üretiminin bu sistemde ne yazık ki teşvik edildiğini, devletin de denetim konusunda yetersiz kalmasının bu sonuçlara yol açtığını anlatan Artut, “İyi bir denetim sistemi kurulmalı. Yıllar önce bandrol uygulamasına geçildi ama bu da çözüm olmadı. Vatandaşlarımızın da bu konuda sorumluluğu var. Keyfin pazarlığı olmaz. Hayatla kumar oynanmaz. Kaçak içkilere rağbet etmesinler. Evlerinde içki yapmasınlar. İçki yapımı göründüğü gibi kolay değil. Vatandaşlarımız da içki şişesini kendileri açmadan hiçbir yerde içki tüketmesinler. Yoksa hayatımızın pamuk ipliğine bağlı olduğu bu ülkede daha çok acılar yaşarız" diye konuştu.


NASIL ANLAŞILIR
Şişenin üzerindeki etiket kontrol edilmeli, Tarım Bakanlığı'nın izni aranmalı. Kapak üzerinde, GİP ve TAPDK logoları taşıyan bandrol bulunmalı. Bandrol, yırtık, yıpranmış olmamalı. Şişe hareket ettirildiğinde bandroldeki renk dönüşümü görülebilmeli. Şişenin daha önce açılıp açılmadığının mutlaka kontrol edilmeli. Şişede bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik olmamalı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.