Dolar 32,2959
%-0.57
Euro 34,6858
%-0.35
Altın 2.410,850
%-0.49
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 1.5 milyon kişi risk altında

İzmir'de 1.5 milyon kişi risk altında

Ege-Koop Genel Başkanı; Alsancak Rotary Kulübü’nün konuğu olduğu toplantıda kentsel dönüşüm kavramı, İzmir’deki kentsel dönüşüm uygulamaları ve İzmir’in deprem riski ile Ege-Koop’un bu konudaki çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.  Aslan'dan çarpıcı deprem açıklamaları

  • Ege Postası
  • 26.09.2017 - 11:12

Alsancak  Rotary Kulübü’nün düzenlediği toplantının bu defaki konuğu Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’dı. Alsancak Rotary Kulübünün Başkanı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Tranvatoloji Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Kemal Aktuğlu’nun yönetimindeki toplantıda Aslan, kentsel dönüşüm kavramı, İzmir’deki kentsel dönüşüm uygulamaları ve İzmir’in deprem riski ile Ege-Koop’un bu konudaki çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konuşmasında, “kentsel dönüşüm, bozulma ve çökme olan kentsel alanın ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevresel konularının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan stratejik ve eylemlerin bütününü ifade eden bir yöntemdir.” dedi. 

İzmir’in gecekondulaşma, kaçak yapılaşma ve deprem riski ile karşı karşıya olduğunu anlatan Aslan; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklamalarına göre İzmir’de gecekondu sayısı 300 bine ulaşmıştır. Kaçak yapı sınıfına giren ve cezalı duruma düşen 20 binin üzerinde bina bulunmaktadır. Bu tabloda İzmir’de yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın risk altında olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin ve İzmir’in deprem kuşağına ilişkin harita üzerinde de katılımcılara bilgi veren Aslan, İzmir’in ve Ege’nin Güney Anadolu deprem fay hattı üzerinde olduğunu ve bu nedenle de sık aralıklarla sürekli deprem sarsıntısıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

İzmir’de Kentsel Dönüşümün karınca hızıyla sürdürdüğünü belirten Genel Başkan Hüseyin Aslan; Alsancak Rotary Kulubü üyelerinden gelen soru üzerine; “gerçek olan şu ki; yoğun deprem riski taşıyan İzmir’de bugüne kadar kentsel dönüşüm konusunda elle tutulan, gözle görülen herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesine yasal olarak tanınan yetkiler her iki kurum tarafından da amacına uygun kullanılmamaktadır. Ayrıca; kentsel dönüşüm herhangi bir binayı yıkmak yerine yenisini yapmak değildir. Kentsel dönüşüm her şeyden önce ada,parsel veya mahalle bazında, bütüncül anlayışla ve kentleşme kurallarına bağlı olarak fiziki ve sosyal, altyapı ve diğer donatılarla birlikte yapılmalıdır. Kentsel Dönüşüm; hiçbir zaman rantsal dönüşüme evrilmemelidir. Oluşabilecek değer artışı da hakça paylaşılmalıdır.”

Kentleşme konusunda uzman bir kuruluş olan Ege-Koop’un Genel Başkanı sıfatıyla, kentsel dönüşüm konusunda her türlü operasyonu yapmak üzere göreve hazır olduğumuzu hükümet yetkililerine ve Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına bildirdik. Ancak, ne var ki; bu konuda ilgili kuruluşlardan herhangi bir görev çağrısı ve yardım alamadık. Hiç unutmayalım ki; deprem öldürmez, çürük ve riskli binalar öldürür. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.