Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de Soma yasına müdahale!

İzmir’de Soma yasına müdahale!

Sendika, STK’lar ve vatandaşların oluşturduğu büyük kortej sloganlar eşliğinde Basmane Meydanı’dan Konak’a yürüdü. Belediye önünde barikat vuran polis tepkilerin ardından TOMA'yla müdahale etti.

  • Ege Postası
  • 14.05.2014 - 20:24
İZMİR -  Dün Soma’da meydana gelen facia sonrasında son rakamlara göre yaşamını yitiren 252 maden işçisi anmak üzere meydanlara inen on binlerce İzmirli emekçi polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Konak’ta basın açıklaması yapmalarına emniyet tarafından izin verilmeyen sendika ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık bin kişilik grup ile polis arasında yaşanan çatışma sonrasında biri polis olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı, 15 kişi de gözaltına alındı.
 
 
KONAK MEYDANINDA POLİS BARİKATI
Basmane Meydanı’ndan Fevzipaşa Bulvarı istikametine ilerleyerek Konak’a çıkan DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, TMMOB, TTB, çeşitli sivil toplum örgütleri ve emek örgütleri temsilcilerinden oluşan on bine yakın İzmirli emekçi, Merkez Bankası önünde yoğun güvenlik önlemleri ve polis barikatları ile karşılaştı. Geçtiğimiz eylemlerde olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba emniyet tarafından izin verilmeyince kriz yaşandı. TOMA’ların ve çevik kuvvetin barikatlarından oluşan engelleme sonrasında grubu temsilen İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile görüşen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir yaklaşık yarım saat süren çabalarından bir sonuç alamadı ve ortam bir anda gerildi.



 
UZUNKAYA’DAN ŞOK EDEN ÇIKIŞ: FARZ EDİN Kİ YOL ÇALIŞMASI VAR
Gerçekleşen görüşme sırasında ortaya çıkan gerginlik de dakikalar ilerledikçe artarken, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya basın açıklamasına izin vermeyeceğini belirterek, “Güvenlik nedeni ile müsaade etmiyorum. Farz edin ki yol çalışması var. Siz müdahale etmiyorum, isteseydik şimdiye kadar çoktan müdahale ederdik” diyerek gruptan dağılmalarını istedi. Uzunkaya’nın sözlerine sert tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, “Ben 40 senedir buradayım. Siz nereden geldini? Siz kime hizmet ediyorsunu? Halka değil m? Burada halk var. Kaç sefer basın açıklaması yaptık, bir kez olsun olay çıkmadı. Bizi birbirimize kırdırmayın. Yolu açın basın açıklaması yapıp dağılacağız” dedi.
 
YOLDAN GEÇEN ARAÇLARA DA TAZYİKLİ SU!
Basın açıklaması yapmak üzere Konak Meydanı yönüne ilerlemek isteyen emekçiler barikatları kaldırmaya başlayınca, peş peşe gelen polis anonslarının ardından biber gazı ve tazyikli su ile müdahale başladı ve ortalık bir anda savaş alanına döndü. Uzun süre attıkları sloganlar ve ıslıklarla hükümeti istifaya davet ederek, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı ve İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’yı  protesto eden sendikalar, emek örgütleri, sivil toplum kuruluşlarına mensup binlerce kişi, çevik kuvvet ekiplerinin biber gazı ve TOMA araçlarının da tazyikli suyla başladığı ve yer yer orantısız güç kullandığı müdahale sonrasında Çankaya istikametine doğru dağılmaya başladı.





 
TOMA POLİSE ÇARPTI
Konak’ta yer alan üst geçit civarında yoldan geçen araçlara da tazyikli su sıktığı görülen emniyet birimlerinin biber gazı ile müdahalesi sonrasında eyleme katılan vatandaşlar Kordon ve Alsancak istikametine çekildi. Olaylar sırasında bir çevik kuvvet polisi TOMA’nın çarpmasıyla yaralanırken, aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da yer aldığı birçok sendika yöneticisi yoğun gazdan etkilendi.
 
ALSANCAK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
Eylemcileri Kordon ve Cumhuriyet Bulvarı üzerinden TOMA araçlarıyla Alsancak istikametine kadar takip eden Çevik Kuvvet polislerinin ikinci müdahalesi de oldukça sert oldu. Dominik Caddesi üzerinde toplanan ve çoğunluğu gençlerden oluşan kitleye tazyikli su ile müdahale eden polisin attığı yoğun gaz sonrasında ortalık bir anda dumanla kaplandı. Yoldan geçen vatandaşların ve kafeteryalarda oturan vatandaşların da yoğun şekilde etkilendiği gaz sonrasında civarda da kaos yaşandı. Apartmanlara ve iş yerlerine kaçan eylemcileri kovalayan ve çoğunluğu sivil polislerden oluşan emniyet güçlerinin binaların kapılarını zorladığı ve vatandaşlara karşı şiddet kullandığı gözlenirken, daha sonra olaylar bir süreliğine yatıştı.



 
KIBRIS ŞEHİTLERİNDE OTURMA EYLEMİ
İlerleyen saatlerde çevik kuvvet birimlerini Kıbrıs Şehitleri Caddesi önüne yığılmasıyla birlikte, yaşananlara tepki gösteren vatandaşlar, cadde girişinde oturma eylemine başladı. Kısa sürede sayısı yüzlerce kişiye ulaşan gençler attıkları sloganlar ile polisi ve hükümeti protesto ederken, gözaltına alınan eylemciler serbest bırakılana kadar eyleme devam kararı aldı. İlerleyen dakikalarda cadde girişine getirilen TOMA’ların ve çevik kuvvetin çekilmesi sonrasında grup olaysız şekilde dağıldı.
 
BARO’DAN SERT TEPKİ: TEHDİT EDİLDİK
Yaşananların ardından olaylarda toplam 15 kişinin gözaltına alındığını açıklayan İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, gözaltılar ile ilgili olarak İzmir Barosu’ndaki avukatlarının hukuki destek sunduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Gerçekten anlaşılması zor bir tutum. Emniyet daha en başından müdahale kararı almış gibiydi. Basın açıklaması yaptırmamak konusunda ısrarcı bir tutum sergilediler. Biz yıllardır eylem ve yürüyüşler yapıyoruz. Sendikaların yaptığı görüşmede Konak’a girişimize izin verilmesine rağmen, akşam 10 metrelik mesafe için kıyamet koparıldı. Görüşmeleri tıkayan bizzat emniyet müdürünün kendisi oldu ve bizimle uzun süren bir polemiğe girdi. Bize karşı taraflı bir yaklaşım sergileyerek “Niyetiniz ne'” gibi sorular sordu. Çok net biçimde bizi tehdit ederek sert müdahalede bulunacağını söyledi. Hukuksuz biçimde bize engel olan bizzat emniyetin kendisi olmuştur ve olayların bu aşamaya gelmesine kendileri sebebiyet vermiştir.”
 
ÇAKIR: KINIYORUZ
KESK Dönem Sözcüsü Rukiye Çakır ise Konak’ta meydana gelen olayları şöyle yorumladı: “Yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir facia sonrasında anma etkinliğimizin engellenmek istenmesini ve bu şekilde müdahale edilmesini kınıyoruz. Bir günlük iş bırakma eylemimiz kapsamında üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ve alanları doldurup en güçlü cevabı vereceğiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.