Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: 'Ucu açık bir macera'

Kılıçdaroğlu: 'Ucu açık bir macera'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Anayasa referandumunu değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bu kadar yetkiyi bir kişiye verirseniz Türkiye’yi bir maceraya sürüklemiş olursunuz" dedi.

  • Ege Postası
  • 07.02.2017 - 14:12

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği referandumunun bir parti meselesi olmadığını vurgulayarak, "Referanduma gidip demokrasiyi oylayacağız. Ya tek adam rejimi ya demokrasi diyeceğiz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının eşleri burada. Gazetecilerin hapiste bulunması hepimiz açısından üzüntü verici. Onlarla onur ve gurur duyuyoruz. Gözaltına aldınız, tutukladınız. Yüz gündür iddianame yok. Nasıl bir adalet b? Belli ki bir yerden olur bekliyorlar. Veya iddianameyi geciktirerek gözdağı vermeye çalışıyorlar. Cumhuriyet savcıları... Siz Cumhuriyetin gereğini yapın birilerinin sopası olmayın. Geç gelen adalet en büyük adaletsizliktir. Hiçbir gazetecinin hapiste olmasını istemeyiz. Murat Aksoy, Nazlı Ilıcak, Altan Kardeşler, Ali Bulaç niye hapist? Onların bir an önce kapalı cezaevinden yarı açık cezaevine dönmesini bekliyoruz. 

Şu soruyu her gittiğiniz yerde sorun. 15 yıldır iktidarsınız. 15 yıldır çıkaramadığınız bir kanun oldu m? O zaman bu değişikliğin sebebi n? Neden parlamento yetkisini bir kişiye devrediyo? Bunu herkese sorun. Şimdi tek adam rejimi getiriyorlar. 2010'da ne diyorlardı. Yargının bağımsızlığı, devlet her vatandaşa eşit yanaşacaktır diyorlardı. Ne old? Yargıyı kime teslim ettiler, FETÖ terör örgütüne... Devleti teslim alıp paralel devlet kullandılar. 

TV'DE TARTIŞMA ÖNERİSİ

Şu soruyu her gittiğiniz yerde sorun. 15 yıldır iktidarsınız. 15 yıldır çıkaramadığınız bir kanun oldu m? O zaman bu değişikliğin sebebi n? Bir kişi her şeye muktedir olacak. Son derece tehlikeli. Bir kişi isterse her şeyi yapabilecek. 15 yıldır iktidarlar. Başbakan, bakanların tamamı kendilerinden. Arzu edip de alamadıkları bir karar var m? Başkan yardımcıları getirilecek. Bunlar neyi yapamadıla? Bu değişikliği niye getiriyoru? Bu sonurun cevabı da yok. Sayın Binali Yıldırım’a, Sayın Bahçeli’ye soruyorum, cevap yok. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy veren vatandaşlara soruyorum. Cevap yok. Siyasi parti temsilcileri televizyonda tartışalım. Vatandaş bilgi sahibi olsun.

"MECLİS MALULEN EMEKLİ OLUYOR"

Diyorlar ki ‘Bunu istikrar için yapıyoruz’. Bu, 15 yıldır yönetiyoruz, istikrar getiremedik demektir. Neyin istikrar? Çift başlılığı önleyeceğiz diyorlar. Çift başlığı anayasaya uyduruyorlar. Başkanı illerde kim temsil edece? Vali ve il başkanı. Oldu mu sana iki başlı yönetim. Doğru değildir diyorlarsa çıkıp söylesinler. Devletin sigortası yok oluyor. Cumhurbaşkanlığı yok edilmiş oluyor. İllerde kavga çıkacak, yönetimde kavga çıkacak. Parlamento ile cumhurbaşkanı arasında kavga çıkacak. Başkana diyorlar ki, devletin yapısı ve işleyişini tek başına değiştirebilirsin. Bir kararnameyle bütün bakanlıkları kapatabilir. Muhtarlıkları kapatabilecek. Yetkisi var. Böyle bir yetki devlette bir kişiye verilir mi, verilemez. Bakanlıkları kapattım yerine başka bir şey kurdum. Eğitim Bakanlığını kapattım, valiler eğitimi yapacak. Bu kadar yetkiyi bir kişiye verirseniz Türkiye’yi bir maceraya sürüklemiş olursunuz. Cumhurbaşkanının kararnameleri Meclis’e gelmeden, Resmi Gazete'yle yürürlüğe girecek. Bir kişi devletin yapısını sıfırdan yeniden belirleyecek. Meclis malulen emekli oluyor, hiçbir görevi yok.

"UCU AÇIK MACERA"

Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini başkan tayin ediyor. Tayin edilmeden önce gidip yalvaracak. Kararnamelerim gelecek sakın iptal etmeyin. İptal ederseniz görevden alırım diyecek. Yargı bağımsızlığı bitiyor. Türkiye ucu açık bir maceraya sürüklenmemelidir.

"TÜRKİYE, KUZEY KORE GİBİ OLACAK"

Anayasa değişikliği milletin hangi sorunu çözece? Terör sorununu çözecek m? Hayır. İşsizlik sorununu çözecek m? Hayır. Türk parasının değerini koruyor m? Hayır. Kuzey Kore gibi olacak. Bir kişi konuşacak, 80 milyon dinleyecek. Hiçbir can ve mal güvenliği kalmayacaktır. Komşularımızla bozulan ilişkilerimizi düzeltecek m? Ekonomik istikrar sağlanacak m? Bozulan eğitim sistemi mi düzeltilece? O zaman biz bu referandumda hayırlarımızı çoğaltmalıyız. Bu referandum parti meselesi değil; memleket, demokrasi meselesidir.

Bu referandum bir seçim değildir. Bu referandumda biz demokrasiyi oyluyoruz. Sandığa gidersek hepimizin düşünmesi lazım. Bu seçimin sağı solu yok. Bu seçim hepimizin ortak seçimidir. Referanduma gidip demokrasiyi oylayacağız. Ya tek adam rejimi ya demokrasi diyeceğiz. Hiçkimse edişe etmesin, Kılıçdaroğlu söylerse doğruyu söyleyecek. Sorun Kılıcdaroğlu'nun değil, hepimizin sorunudur. Bu ülkede yaşayan herkesin sorunudur. Ben anlatıyorum, desinler ki şu yanlış. Diyemiyorlar. Niye korkuyorsunu? Allah akıl vermiş.

"BAŞBAKAN HAYIR DİYENLERİ TERÖRİST İLAN EDİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, 'PKK, FETÖ, HDP hayır dediği için biz evet diyoruz' dedi. FETÖ, Binali Yıldırım dediği için adını değiştirecek misi? Başbakan 'hayır' oyu verecekleri terörist ilan ediyor. Savunamıyorlar, karşımıza çıkamıyorlar. Bunlar kendilerine, büyüklerine ihanet ederler. Saadet Partisi de, Erbakan da başkanlık sistemine hayır diyordu. Onlar da mı teröris? Utanma diye bir şey yok mu sizd? Oslo'da bunlar vardı, Dolmabahçe'de bunlar vardı. 'Ne istediniz de vermedik'' diyen kimd? CHP Genel Başkanı mıyd? Memleketi parsel parsel sattınız.

"KAVGAYA GİRMEYECEĞİZ"

Evet diyen de hayır diyen de başımızın üstündedir. Cumhubaşkanı'nın TOBB'da konuşması vardı. Saat 12.30'daki konuşmasını 13.30'a aldılar. Bu korkunun, ne kadar zayıf olduğunuz işaretidir. Tek adam rejimine karşıyız, tek adam her şeyi bilemez. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni tek adamın devleti yapacaklar. Buna izin verecek miyi? Hayır. İstedikleri kadar provokasyonu yapsınlar, buna kapılmayacağız. Hiçbir kavganın içine girmeyeceğiz. Bu mesele demokrasi, gelecek meselesidir.
Gezinti teknesi, yata ÖTV’yi sıfırladılar. Çiftçiden hayırlı bir iş bekliyorum. Senin mazotunda sıfıra indirmeyene senin hayır deme zamanın geldi.

"HAYIRSIZ EVLAT FONU"

Varlık Fonu’nun özelliği n? İhale Kanunu’na tabi değil. Bu milletin onlarca yıldır büyüttüğü kurumları fona devrediyorsunuz, hiçbir denetim yok. Bu doğru mudu? Rekabet Kanunu, Özelleştirme Kanunu’na da tabi değil. Oturan kişi istediğini yapabilir. Niye ‘hayırsız evlat fonu’ diyoruz. Babadan kalan herşeyi har vurup harman savurur. Yazık günah değil m? Fona denetliyorsan bari Meclis, Sayıştay denetlesin. Denetimden niye korkuyorsun. Yok böyle bir şey, olmamalı. Kararnameyle çıkarıyorlar. Terörle ne ilgisi var, niye çıkarıyorlar bu yasayı'

"HUKUKA İHANET EDİYORLAR"

Anayasa Mahkemesi bu konuda karar vermeyecek... O Anayasa Mahkemesi milletin çıkarlarını savunan bir mahkeme olmaktan çıkmıştır. Eskiden çıkardığı kararları reddetmiştir. Nasıl olsa cumhurbaşkanı yarın atama yapacak, o on iki kişiden biri ben olayım. Hukuka ihanet ediyorlar. Hukukun üstünlüğüne ihanet ediyorlar. Kimden talimat bekilyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Dün verdiği kararı iki gün sonra inkar eden mahkeme Anayasa Mahkemesi m? Fonla Türkiye güçlenecek diyorlar. Yeni ne yaptınız ki güçlenece? Türkiye'nin güçlenmesinin rolü üretmekten geçer. Tüketen değil, üreten ülke güçlüdür. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.