Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Tramvayı vaktinde tamamlanamadı

Konak Tramvayı vaktinde tamamlanamadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birçok projesinde yaşanan gecikmelerden Konak Tramvayı da nasibini aldı. Güzergah değişiklikleri, altyapı deplasesindeki sıkıntılar, bürokrat rotasyonları ve çeşitli gerekçelerle geciken proje ihale şartnamesindeki bitiş tarihi olan 13 Haziran 2017'de tamamlanamadı. Konak Tramvayı vaktinde tamamlanamadı

  • Ege Postası
  • 05.07.2017 - 10:54

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 450 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilen tramvay projesinin Karşıyaka etabı geçtiğimiz günlerde resmi seferlerine başlarken, Konak'ta ise işler yolunda gitmedi. Proje ihale şartnamesinde öngörülen teslim tarihi olan 13 Haziran tarihine yetiştirilemedi.

KARŞIYAKA BİTTİ, KONAK YETİŞMEDİ

İzmir'de Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile Halkapınar arasında hizmet verecek 18 duraklı Konak Tramvayı bir türlü tamamlanamadı. İzmir halkı tarafından merakla beklenen raylı sistem yatırımı için yürütülen inşaat çalışmaları yaz aylarının başlaması ve kentin büyük ölçüde boşalmasıyla birlikte hız kazandı, ancak öngörüler yine tutmadı. 2014 yılında ihalesi yapılan fakat yüklenici firmaya yer teslimi yaklaşık bir sene gecikmeyle yapıldığından ötürü inşaat çalışmaları da gecikmeli start aldı. İhale şartnamesi gereği 30 Haziran 2014'te yapım çalışmalarına başlanan ve 1078 günde tamamlanması planlanan projede hedefler havada kaldı. Temeli atıldığından bu yana 3 yıl geçen projenin Karşıyaka etabı tamamlandı, ancak Konak bölümünde aksilikler de peşi sıra geldi.

HEM GÜZERGAHLAR, HEM DE BÜROKRATLAR DEĞİŞTİ

Büyükşehir Belediyesi'nin ihale sürecinden sonra art arda yaptığı güzergah değişiklikleri nedeniyle gecikmeli start alan projede ikinci kriz ise altyapı deplasesi nedeniyle yaşandı. Tramvayın geçtiği güzergah üzerinde bulunan telekom, enerji, doğalgaz, su ve kanal hattı gibi kenti yakından ilgilendiren hizmetlere ait teknik altyapı inşaatın başlamasına sayılı günler kala deplase edildi. Projede yaşanan gecikmeler bununla da sınırlı kalmazken, belediye bünyesinde 3 ayrı sefer bürokrat değişikliğiyle sonuçlanan aksilikler bu sefer de kent merkezinde patlak verdi. Sahil Bulvarı üzerinde büyük ölçüde tamamlanan ray döşeme çalışmaları kent merkezinde adeta kaosa yol açtı.

KENT MERKEZİNDE AKSİLİKLER PEŞİ SIRA GELDİ

Konak Meydanı, Çankaya, Şair Eşref Bulvarı, Gazi Bulvarı, Alsancak Gar, Alsancak kesimi gibi kritik noktalarda sürdürülen inşaat çalışmaları, gerek güzergah üzerindeki ağaçlar, gerekse trafik yükü nedeniyle sekteye uğradı. Öte yandan, raylı sistem yatırımı için kritik öneme sahip Meles Çayı üzerindeki köprünün inşaatına da yeni başlandı. Yine projedeki bir diğer sıkıntı da Konak Tüneli çıkışındaki viyadüklerin geçtiği güzergahta yaşandı. Tramvayın darboğaz yarattığı Konak Meydanı bitişiğindeki bu alanda geçeceği güzergaha ait izinler Karayolları Bölge Müdürlüğü'nden ancak Ocak ayında alınabildi. Zaman zaman seçilen güzergah nedeniyle meslek odaları ve vatandaşlar ile belediyeyi karşı karşıya getiren projeye ait güzergah ise henüz geçtiğimiz ay içerisinde imar planlarına işlendi.

KESİN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ DEĞİL

Konak Tramvayı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Karşıyaka Tramvayı'nın açılış töreninde yaptığı açıklamada işaret ettiği Ekim-Kasım aylarına yetişip yetişmeyeceği merak konusu olurken, gözler bir kez daha belediyeye çevrildi. Toplam 3 yıl kadar yapım süresi belirlenen ancak inşaatı 1,5 yıl gecikmeli başlayan projenin ne zaman tamamlanacağı belirsizliğini korumaya devam ediyor.

İŞ ÇOK, VAKİT YOK

Tramvayın Konak etabı için kesin açılış tarihi verilmezken, yaz aylarında yapılması öngörülen deneme seferlerinin de bu gelişmelerle birlikte sonbahar ya da kış aylarına sarkacağı gözlendi. Buna göre, yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde ya işi üstlenen yüklenici firma projenin kalanını cezalı çalışarak tamamlayacak ya da hattın hizmete açılabilmesi için belediye firmaya süre uzatımı verecek. Ayrıca, çalışmalar bununla sınırlı kalmayacak. Tramvay hizmete girdikten sonra, projeyle çakışan Mithatpaşa Altgeçidi'nin imalatı da bitirilecek, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki kıyı tasarım çalışması yapılan alanlar yeniden elden geçirilecek ve sahil bulvarıyla birlikte kent merkezindeki çok sayıda noktada taşıt yolları, trafik sinyalizasyon sistemleri ve caddelerde yeniden tadilat ve bakım çalışması yürütülecek. Yapılacak söz konusu ek çalışmaların okulların açılması, yaz tatilinin bitişi ve İEF'nin açılışından sonraya kalması durumunda, bu sefer de oluşacak yoğunlukla birlikte kent merkezinde yeni sıkıntılar da beraberinde gelecek.

Konak Tramvayı'nda meydan mesaisi

Tramvayda Alsancak eşiği aşılıyor

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.