Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark çıkmazında son perde: Oda'dan koruma planı talebi

Kültürpark çıkmazında son perde: Oda'dan koruma planı talebi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurul onayına sunduğu günden bu yana tartışmaların odağı haline gelen Kültürpark Projesi'ne Şehir Plancıları Odası'ndan bir tepki daha geldi. Meslek odası yaptığı açıklamada alan için özel koruma planı taleplerini yineledi. Oda'dan koruma planı talebi

  • Ege Postası
  • 20.12.2016 - 12:14

EGE POSTASI- Kültürpark'ta yapılacak revizyon çalışmaları için Koruma Kurulu'ndan onay bekleyen Büyükşehir Belediyesi'ne meslek odalarından bir itiraz daha geldi. Proje öncesinde belediyeyi göreve davet eden TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, hazırladığı raporda projeye dair eksikleri açıklarken kent merkezindeki en büyük yeşil alanda öncelikle plan değişikliği yapılmasını istedi.

İzmir için tarihsel, kültürel, ekonomik ve doğa açısından en önemli değerlerden bir tanesinin Kültürpark olduğunun altını çizen Şehir Plancıları Odası, hazırladığı raporda önemli tespitlerini kamuoyu ile paylaştı. Kültürpark'ın büyük ölçüde doğal ve tarihsel SİT alanı olduğunun altını çizen raporlarda mevcut plan kararlarının da yetersiz kaldığı vurgulandı. Mevcut alan için bilimsel ölçekte hazırlanacak yeni bir koruma amaçlı plan gerektiğini duyuran meslek odası ayrıca, yaklaşık 35 bin metrekare inşaat yapılmasını öngören revizyon projesinin de hatalı olduğunu açıkladı.

Kent genelindeki çeşitli STK'lar ve meslek odalarının da üyesi olduğu "Kültürpark'ıma Dokunma" adlı platform tarafından yapılan eylemlerde sıkça eleştirilerini dile getiren meslek odası hazırladığı ve taleplerini 7 ayrı madde olarak duyurduğu teknik raporda Kültürpark'ın İzmir için önemine de şu sözlerle değindi:

"Geçmişin   deneyimlerden   elde   edilen   bilgiler   kentlerin   bellek   ve   kimliklerinin   oluşumunda, toplumsal saygı ve anlayışın tesis edilmesinde önemli   rol oynamaktadırlar. Tarihsel alanlar kentler için; hatırlama, anı, bellek, kimlik, buluşma, tarihsel katmanlar, çok kültürlülük vb. kavramların mekânsal karşılığını oluşturmaktadır. Nitekim Avrupa Konseyi’nin 2005 yılında Faro’da   imzaya   açtığı   “Toplum   için   Kültürel   Mirasın   Değeri   Çerçeve   Sözleşmesi“’nde bu konunun altı çizilmekte ve tarihsel varlıkların toplumlar için; bir anı, anlayış, kimlik,birlik ve yaratıcılık  kaynağı oldukları belirtilmektedir. Doğal ve Tarihi Sit alanı olarak tescil edilen Kültürpark alanı da İzmir kentinin bellek ve kimliğinde önem taşıyan, kentin; anı, yaratıcılık ve birlik alanlarından birisini oluşturmaktadır. Kültürpark alanı İzmir’in ve hatta ülkemizin hem kentleşme ve planlama tarihi açısından, hem de kültürel ve iktidisadi tarihi açısından taşıdığı önem düzeyinde tescillenmiştir. Alan üzerindeki Tarihi ve Doğal Sit kararları bölgenin doğal yapısının ve tarihsel mekansal izlerin korunarak sürdürülmesini garanti etme amaçlıdır. Alan aynı zamanda rekreatif ve  kültürel nitelikleri çerçevesinde kentte toplumun farklı kesimlerinin karşılaştığı ve buluştuğu bir önemli bir kamusal alandır. Kültürpark alanının sahip olduğu tarihsel, doğal   ve   kamusal   niteliğin   korunarak,   gelecek   kuşaklara   aktarılması   İzmir   için hassasiyetle yaklaşılması gereken bir konudur. Bu bağlamda kentte simgesel ölçekte de değer taşıyan alanın uluslararası normlarda bilimsel koruma yaklaşımlarıyla ele alınması gereklidir. Alan için gerçekleştirilecek olan koruma çalışmalarının toplumun tüm katmanlarını kapsayacak şekilde; geçmişin bilgisinin sürekliliğini garanti edecek, kent belleği ve kimliğinin oluşumuna katkıda bulunacak nitelikte olması önemlidir. Çalışmaların amacına ulaşabilmesi alanın tüm toplumsal sınıf ve katmanlar için erişilebilir, ziyaret edilebilir ve kullanılabilir olmasına bağlıdır. Tüm bu parametrelerin sağlanması doğru bir koruma planlaması süreciyle gerçekleşebilecektir. Nitekim yasal mevzuatımız gereğince de sit alanı olarak tescillenen bölgelerin koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması zorunludur. Kültürpark alanında yapılacak her türlü uygulamanın alanın sit niteliğine uygun bilimsel koruma planı kararları doğrultusunda ortaya konulması gereklidir. Aksi halde koruma amaçlı imar planı kararları olmadan yapılacak uygulamaların kentin belleğinde önemli kayıplara yol açma riski taşıdığı unutulmamalıdır. Kamu yararından ve hukuktan yana çalışmalar gerçekleştiren, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan TMMOB'ye bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin projeye ilişkin kaygıların ve yasal mevzuata aykırılıkların aktarılması kentimiz için çok önemli olan bu alanı geleceğe sağlıkla taşımamızı sağlayacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.