Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Menderes’te tarih çıktı: Koruma altına alındı

Menderes’te tarih çıktı: Koruma altına alındı

İzmir Menderes’te bulunan Notion Antik Kenti’nde Geç Antik Dönemine ait tarihi kalıntılar bulundu. Bölge, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile koruma altına alındı.

  • Ege Postası
  • 28.03.2024 - 09:56
  • Güncelleme: 28.03.2024 - 10:00

EGEPOSTASI- İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, koruma kararlarına bir yenisini daha ekledi.

TARİH ÇIKTI

İzmir’in Menderes ilçesi Ahmetbeyli Mahallesi Denizyolu Mevkii’nde bulunan 151 adada kayıtlı olan ve 3. Derece arkeolojik sit sınırları içerisinde kalan taşınmazda yapılan kurtarma kazısı sonucu açığa çıkan Notion Antik Kenti’nin, Geç Antik Dönemine tarihlenebilen yapılar, cam ve pişmiş toprak kapaklar, pipo, bronz sikke, cam obje, altın kolye ucu, cam boncuk, in- situ seramik grupları ile amorf ve profil veren seramik parçaları bulundu.

3. DERECE ŞEHRİ KALDIRILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, alan 1. Derece arkeolojik sit olarak tescillendi. Tapu kütüğündeki 3. Derece arkeolojik sit şerhi kaldırıldı.

ÇİVİ BİLE ÇAKILMAYACAK

Alınan kararla birlikte bölgede çivi dahi çakılamayacak.

Kurulun kararı şu şekilde:

 İzmir İli, Menderes İlçesi, Ahmetbeyli Mahallesi, Denizyolu Mevkii'nde bulunan, tapunun 151 ada, 53 (e: 364) parselinde kayıtlı olan ve 3. derece arkeolojik sit sınırları içerisinde kalan taşınmazda yapılan kurtarma kazısı sonucunda açığa çıkan Notion Antik Kenti'nin, Geç Antik Dönem'ine tarihlenebilen dikdörtgen planlı 4 mekandan oluşan yapı ve bu yapı ile bağlantılı denize doğru devam eden duvar sırası yanı sıra, cam ve pişmiş toprak kapaklar, pt. Pipo, bronz sikke, cam obje, altın kolye ucu, cam boncuk, in- situ seramik grupları ile amorf ve profil veren seramik parçaları, yoğun miktarda amphora, ağız, kulp parçaları vb. gibi küçük buluntuların ve mimari kalıntıların bitişiğindeki parselde de devam ettiği anlaşıldığından 151 ada, 53 ve 56 parsellerin; "1. Derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesi, parsellerin tapu kütüğündeki; "3. Derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin kaldırılarak "1. Derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulması, derece değişikliğine yönelik sit fişinin onaylanmasına karar verildi.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.