Dolar 32,2103
%0.01
Euro 34,8037
%-0.16
Altın 2.426,420
%-0.74
Bist-100 10.191,00
%-0.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SGK esnaf teşkilatını bilgilendirdi

SGK esnaf teşkilatını bilgilendirdi

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Konak Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü'nün işbirliği altında yapılan toplantı ile İESOB'a bağlı odaların genel sekreterleri prim borcu yapılandırmaları hakkında bilgilendirildi.

  • Ege Postası
  • 22.09.2016 - 11:41

İESOB Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında Konak SGM Müdürü Nuri Taşdelen, Müdür Yardımcısı Kader Say ile SGK İl Müdür Yardımcısı Şeref Akça katılımcıları bilgilendirildi. 

Toplantıda SGK uzmanları, bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasını içeren 6736 sayılı Kanun hakkında oda genel sekreterlerini ve başkanlarına ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Bağ-Kur, genel sağlık sigortası, oda aidat borçları konularının işlendiği toplantının sonunda katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. Toplantının esnaf teşkilatı için verimli geçtiğini kaydeden İESOB Başkanvekili İbrahim Bayram, sosyal güvenlik alanında kesimin beklentilerine değindi. 6736 sayılı kanunun tanıdığı imkanlardan memnuniyet duyduklarını kaydeden Bayram, "Ancak sosyal güvenlik alanında esnaf sanatkarların yaşadığı diğer sıkıntıların da giderilmesi gerektiğine inanıyoruz. Örneğin, ihya dediğimiz askıdaki hizmetlerin yapılandırma kapsamına girmemesi bizim için büyük bir eksiklik. Geçmişte 5 yıldan fazla primini ödememiş mükelleflerin hizmetlerini kurum askıya aldı. Bu hizmetlerin de kapsama girmesi gerekiyor. Ayrıca 4.10.2000 ve 1.10.2008 tarihleri öncesi vergi mükellefiyeti ve oda sicil kaydı olanlara da bir seferliğe mahsus olmak üzere geriye dönük Bağ-Kur tescillerinin yaptırılması ve bu hizmetlerden yararlandırılması da uygun olacaktır" diye konuştu.

Emekli olmak isteyen esnaf sanatkarların uğradığı haksızlığa da dikkat çeken Bayram, şunları söyledi: 

"Bizim en büyük arzumuz Bağ-Kurluların 9 bin gün yerine diğer sigortalılar gibi 7200 günde emekli olabilmeleri. Burada adaletsizlik yaşıyoruz. Esnaf sanatkarların yaşadığı bir diğer adaletsizlik de sağlık hizmetleri alanında. Üyelerimizin sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Diğer sigortalılarda böyle bir sıkıntı yaşanmıyor. Yılbaşına kadar hükümet prim borcu bulunan üyemizin de sağlık hizmetinden yararlanmasını öngördü ancak bu kolaylığın yılbaşından sonra da sürmesi lazım. Neticede esnaf sanatkar sağlık hizmet bedellerini de borçlu olduğu prim tutarını öderken ödemiş olacak."

Esnaf sanatkarların askerlik hizmetini bir vatan görevi olarak kabul ettiklerini de sözlerine ekleyen İbrahim Bayram, askerlik günlerinin prim ödemeden sigortalılık süresinden sayılmasını gerektiğini dile getirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.