Dolar 32,1993
%-0.01
Euro 34,9803
%-0.08
Altın 2.503,090
%0.1
Bist-100 10.711,00
%0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sabuncubeli'nde tarihi an! Açılış tarihi de belli oldu!

Sabuncubeli'nde tarihi an! Açılış tarihi de belli oldu!

Başbakan Binali Yıldırım’ın bugünkü İzmir programı tamamlandı. Yıldırım, Selçuk ve Torbalı'daki açılışların ardından Sabuncubeli Tünelleri'ndeki 'ışık gördü' törenine katıldı. Yıldırım, tünellerin açılış tarihini açıkladı. Başbakan Yıldırım'dan yoğun mesai

  • Ege Postası
  • 08.09.2017 - 21:34

Başbakan Binali Yıldırım, Selçuk'taki açılış ve temel atma törenlerinden sonra Torbalı Devlet Hastanesi'nin açılışına katıldı. Burada kürsüye çıkan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "SSK hastanelerinde bir başıboşluk hüküm sürüyordu. SSK ayrı, emekli sandığı ayrı olduğu sırada Ak Parti hükümetiyle Türkiye sağlıkta ve diğer adımlarda önemli mesafe kaydetti. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm ve kalitenin arttırılması dönemi başlamıştır. İzmir, sanayinin, kültürün değil, aynı zamanda sağlığın da merkezi olacak" dedi.

Başbakan Selçuk-Torbalı İZBAN hattını hizmete açtı

Demircan'ın ardından kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, "Torbalı'ya verdiğimiz bir sözün daha yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizim gözümüz, kalbimiz hep İzmir'in ilçelerinde, mahallerinde. Ne kadar yoğun programım olsa da memleketim olan İzmir'e gelip dev eserleri, güzel İzmirimize kazandırıyoruz. Torbalı Devlet Hastanesi ve bu gece İzmir Manisa arasında Sabuncubeli Tüneli'nin ay ışığı açılışını yapacağız. Bunlar İzmir'e yaptığımızı eserlerden sadece birkaçı. Yarın Karşıyaka, Alsancak ve Göztepe statlarının temelini atacağız. İzmir için çalışmaya, alın teri dökmeye, akıl teri dökmeye devam ediyoruz. Bu hastanenin hikayesini sizler bilirsiniz. Torbalı'ya geldiğimizde yıllarca bu hastane konuşuldu. Yapılım mı, yapmayalım m? Arsa var, yo? Torbalı'ya Menderes Ovası'nın en güzel hastanesini yapacağız dedik, yaptık m? Hayırlı uğurlu olsun. Hastalara acil şifalar diliyoruz. Hastane değil 7 yıldızlı otel. Ak parti yaparsa böyle yapar, kimileri laf üstüne laf koyar, Ak Parti taş üstünü taş koyar" dedi.

BEBEKLER HASTANEDE REHİN KALIRDI

Ak Parti döneminde sağlık alanındaki gelişmelere değinen Başbakan Binali Yıldırım, "Üzülerek ifade ediyorum, o dönemlerin hastanelerinde kaliteden bahsetmek mümkün değildi. Masrafı ödemediği için doğum yapan kadınlar, bebekler rehin alınırdı. Kışın zor şartlarında, devletin ulaşamadığı arazilerde insanlar kızaklarla hastaneye gitmek için hayatını riske ederlerdi. Bazıları da maalesef hastaneye ulaşamadan hakkın rahmetine kavuşurdu. Bu ilaç işi bir rezalet. Bir tane bulunsun, iki tane bulamazsın. Paranla rezil olursun. Böyle şey olur m? Ak Parti olarak dedik ki, 'Türkiye'ye yakışmaz. Bir devlet vatandaşının en temel hakkı olan sağlık hakkını parası olmadığı için vermiyorsa orda devletten bahsedilmez, orda bir acziyet vardır. Göreve geldiğimiz zaman Türkiye'de 2002 yılında ambulans sayısı neydi biliyor musunu? 618 ambulans. 81 ilde 980 ilçe 50 bin köye 618 ambulans. Şimdi ne kada? 5 bin ambulans var. Sağlığın önemeni Ak Parti bilir. Allah hastaneye düşürmezsin ama hastane düşürürse de böyle 7 yıldızlı hastaneye düşürsün. Sağlıkta dönüşüm projesiyle bütün hastaneleri bir araya topladık. 37 milyon sigortalanın hastanelerden hizmet almasını sağladık. Yetmedi, herhangi bir yavrumuz gözlerini dünyaya açtıktan sonra 18 yaşına kadar devletin sağlık güvencesi altında. Öyle paran var sağlık var. Paran yok, sağlık olsun. Öyle olmaz. Böyle güzel hizmetler yapacaksınız" dedi. 

'İZMİR'İ HİZMETLERDEN MAHRUM ETMEDİK'

Sağlık alanında İzmir'e yatırımlarını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Bütün hastanelerimizde hasta hakları birimleri kurduk. Hastane ilaç lazım, tıbbı malzeme lazım. Yok. İlaç geciktiği her aşamada izleyen ilaç takip sistemi kurduk. Yolsuzluğu, sahteciliği tamamen ortadan kaldırdık. Yatağa bağımlı hastalarımızın bakımlarının evde yapılmasını, hastanede kalma süresinin azaltılması için evde sağlık uygulamasını başlattık. Özel hastanelerde kanser, yeni doğum, organ nakli gibi işlemlerinden ayrıca ücret alınmamasını sağladık. Türkiye'deki büyük sağlık değişim ve dönüşümünde İzmir'i de mahrum etmedik, payını alıyor. 15 yılda İzmir'e ve ilçelerine 103 tane sağlık tesisi yaptık. Bu tesisler için ödediğimiz para 870 trilyon. İnşaatı devam hastaneler buna dahil değil" dedi.

SAĞLIK BAKANI'NA SESLENDİ

Yıldırım, açılışını gerçekleştirecekleri Torbalı Devlet Hastanesinin 250 yatağından 150'sinin faal durumda olduğunu, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ve milletvekillerinin hastane için doktor, hemşire ve personel eksikliğinin bulunduğunu söylediğini aktardı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'a da seslenen Başbakan Yıldırım, bu eksikliklerin karşılanacağını kaydetti. Yıldırım, hastanede 44 polikliniğin yer aldığını, odalarda en fazla 2 yatağın bulunduğunu, acil servis kapasitesinin 23 yatak, doğum bölümünün de 38 yatak kapasitesinin olduğunu, hastane için bugüne kadar 70 milyon lira harcandığını söyledi.

"SAĞLIKTA SESZİ DEVRİM"

Başbakan Yıldırım bugün AK Parti'nin ilçelere bile tam teşekküllü hastaneler kurduğunu dile getirerek, "Eskiden illerde bile yoktu. İllerimiz artık dev şehir hastaneleri ile buluşuyor. Sağlıkta değişim, dönüşüm, sessiz devrim işte budur. Hizmet sizin ayağınıza geliyor. İlk günkü heyecanımızla İzmir'e hizmet getirmeye, yeni yeni eserler kazandırmaya devam edeceğiz. Değil mi ki sizin bu sevginiz, bu samimiyetiniz, bu heyecanınız var, bizim de boynumuzun borcudur, İzmir'i, Torbalı'yı hak ettiği hizmetlerle buluşturmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKAN DEMİRCAN: "SAĞLIK'TA DÖNÜŞÜM TAMAMLANDI"

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise konuşmasında AK Parti iktidarıyla birlikte sağlık sektöründeki kaos ve başıbozukluğun sona erdiğini, İzmir'in yapılan yatırımlarla kültür, ticaret ve sanayinin yanı sıra sağlığın da merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini bildirdi.

Sağlıkta hizmet kalitesini yükseltmeye odaklandıklarını dile getiren Demircan, "Sağlıkta dönüşüm tamamlandı, artık bundan sonra gelişim ve kalitenin artırılması dönemi başladı. Bu güzel mekanları Türkiye bir bir inşa ediyor. 7 yıldızlı otellere denk hastaneler inşa ediyoruz. Burada 250 yataklı hastaneyi açıyoruz. Açılma sırası gelmiş Ödemiş ve Bornova hastaneleri de bitti. Kuzeyde 2 bin 60 yataklı şehir hastanesinin inşaatı başladı. Güneydeki bin 200 yataklı şehir hastanesinin inşaatına ise en kısa zamanda başlayacağız." diye konuştu.

Konuşmalar sonrası açılış kurdelesini kesen Başbakan Yıldırım, Başbakanlığa ait otobüsle Torbalı Belediyesi Kültür Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen nikah törenine geçti.

Başbakan Yıldırım, Bergama İlçe Başkan Yardımcısı Sebahattin Güzel'in oğlu Orkun Güzel ile Ayşegül Özkaya'nın nikah töreninde çiftin nikah şahitliğini üstlendi.

Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra hastanenin açılışını gerçekleştirdi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİ, İŞADAMLARINA ANLATTI

Başbakan Binali Yıldırım, hastane açılışının ardından Torbalı Ticaret Odası ile Torbalı Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Güçlü ekonomi, güçlü İzmir, güçlü Türkiye' toplantısına katıldı. Başbakan Yıldırım, Kültür Merkezi'ndeki yemekli toplantıya geçmeden, aynı Kültür Merkezi'nde yapılan Orkun Güzel ve Ayşenur Orskaya'nın nikah törenine katıldı, şahitlik yaptı.

Toplantıda işadamlarıyla buluşan Başbakan Yıldırım, İzmir İktisat Kongresi'ne değinip "Ortak aklın hakim olduğunu gördük. Bugün de siyasi ve ekonomik hamlelerimizde çok yönlü, ileri bakışı olarak akla verdiği önem bize, geleceğimize ışık tutuyordu. Bu Türkiye, bugün dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip. En dinamik nüfusa sahip ülke. Dev projeler geliştirmiş, ağırlıklı yatırımlarla güçlü kamu maliyesi olan Türkiye'den bahsediyoruz. 15 yılda siyasi istikrar ve uygulanan gerçekçi politikalar vesilesiyle Türk ekonomisi artık eski yıllarını kırılganlığını geride bıraktı. Bunu defalarca ispat etti. Dünyanın en güçlü büyüme performansı gösteren ekonomilerinden birisi Türkiye. Ancak bu yeterli  mi, elbette değil. Sürdürülebilir kapsayıcı büyümenin devamlı hale gelmesi lazım" dedi. 

'TÜRKİYE DÜNYANIN TAM MERKEZİ'

Türkiye'nin dünyanın tam merkezinde olduğunu vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomide neler yaptık. Avrupa'dan, Uzak Asya'ya kadar en dinamik ekonomiye, nüfusa sahip Türkiye, medeniyetlerin buluştuğu Asya ile Avrupa'nın bir araya geldiği bu topraklar, dünyanın tam merkezine oturdu. Bu yeni değil. Nede? Türkiye'den üç saatlik bir uçuşla 56 ülkeye varabiliyorsunuz. Avustralya'da bir şehirden bir şehire gitmek 5 saat. Önemli olan etrafınızda kim var. Coğrafya nedir. Bu bahsettiğimiz coğrafyada 1.5 milyar insan yaşıyor. 30 trilyonluk yıllık ekonomik süreklilik var. Anadolu toprakları dünyanın tam merkezindedir. Türkiye'nin sorumluluklarının farkındayız. Bunun için daha fazla katma değer üretip, üst basamaklara tırmanan bir ekonomi için orta ve uzun vadeli planlarımız var. Türkiye'nin gelecek 15 yılındaki öngörüsünü buna göre şekillendiriyoruz. Ulaştırma, alt yapı teknolojileri alanında 100 milyar doların üzerinde Türkiye yatırım yapacak. Hükümetimizin en çok önem verdiği konuların başında doğrudan yatırımların desteklenmesi geliyor. Geçtiğimiz dönemde ülkemizde yatırım yapacak olan yerli küresel yatırımlara için yasal ve kurumlara engellerin hepsini ortadan kaldırdık. Bu kararın sonucunda doğrudan küresel yatırımları yerel yatarımlar da artışlar görüyoruz" dedi.

2002 ile 2017 Haziran dönemi arasında Türkiye 186 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girdiğini de anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye'de faaliyet gösteren firma sayısı 5 bin 321, bugün bu sayı 55 binin üzerinde. Bu sırada bizim şirketlerimiz Türk şirketleri de boş durmuyor, özellikle müteahitlerimiz ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bacalı sanayi büyürken, bacasız sanayi 15 Temmuz'un tahribatını yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Turizmin canlandığını görmekteyiz. 2017 yılında yabancı turist sayısı ilk altı ayda 2016 yılının üzerine çıktı. Yüzde 14.5 artış var. Alçak darbe girişimi sadece demokrasimize istiklalimize karşı değil, aynı zamanda ekonomimize karşı da yapılmış darbe girişimi oldu" diye konuştu.

'DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜK'

Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Geçen yıl üçüncü çeyrekte küçüldük. ABD seçimleri, 15 Temmuz ve gelişen ülkelerdeki dövizdeki dalgalanma Türkiye'yi olumsuz etkiledi. Bütün bunlarını yanında dünya ortalamasının üzerinde büyüdük. Avrupa büyümesinin neredeyse iki katına ulaştık. 2017 yılını boş geçirmemek için seri bir şekilde tedbirler aldık. 250 milyar liralık kredi hacmi oluştu. Bugün 322 bin firma yararlandı. Bunun yüzde 90'ı KOBİ ve ödenen miktar 206 milyar lira. Bu orta ve küçük ölçekli sanayi tesisleri başta olmak üzere, ekonomimiz için önemli bir can suyu. Bunun sonuçlarını gördük. 2017 büyümesi yüzde 5, ikinci çeyrekte bundan daha fazla olacak. İç talebi hareketlendirmeye yönelik tedbirlerimiz oldu. KDV indirilmesi, gayrimenkul satışlarında oranların düşürülmesi, hızlı kararlar alarak ekonomiyle ilgili kriz gelmeden tedbirin aldık. Ciddi sıkıntılara yaşamadan özellikle 2017 yılının ilk çeyreğini kazasız, belasız, hasarsız atlattık. Ekonomiye ilişkin öncü göstergelere baktığımızda 2017 yılının kalan kısmını da büyümenin artarak devam edeceğini görüyoruz. Bundan sonra odaklanacağımız şey, teknoloji ve insana bugünden yarına hazırlanıyoruz" dedi.

Türkiye'de yaş ortalamasının 31 olduğunu, doğuya gidildiğinde 21'e düştüğünü anlatan Başbakan Binali Yıldırım şöyle konuştu:

"Gelişmiş ülkelerini böyle bir kaynağı yok. Eğer bu kaynağı yerli yerinde kumlanırsak, terörde, orda, burada tüketmezsek, bizim önümüzde kimse duramaz. Gazı, petrolü olanlar var ama sefalet var. İnsan olmayınca olmuyor. Biz hep insanı merkeze koyduk. Osmanlı'yı cihan devleti yapan bir söylem. Gelişmiş ülkelerde yaşanan krizlerin arkasında insanların ihmal edilmesi var. İnsanın makine gibi görülmesi var. Gençlerimiz, insanımıza yatırım yapacağız, Torbalı sanayinin üretimin üssü haline geliyor. Son 9 yılda dünya ekonomisinde zorlu dönem geçti. Yavaş yavaş büyüyor. Bu yıl değerlendirme kuruluşları küresel büyümesiyle yüzde 3.5 seviyesine çıkardı. Türkiye ekonomisi üzerinde doğrudan etkili olan ekonomilere baktığımızda olumlu gelişmeler görüyoruz. Bu olumlu gelişmelere Türkiye'de olumlu yansıyor. Yansımaya da devam edecek. Vizyon sahibi iş dünyanın ülkemizin refahı için en önemli güç olduğunu biliyoruz. İş dünyamızdan istediğimiz, yatırım, üretim konusunda daha cesur davranmalarıdır. Yatarım yapacaksınız, arkanızda devlet var, hükümet var, Hiç merak etmeyin, gereken destek hem burada, hem de doğuda cazibe merkezleri projeleriyle sizlerle beraber olacak. 2010 yılından beri her yılı ortalama 941 bin vatandaşımıza iş sağlıyoruz. Bu kadar iş sağlıyoruz da niye işsizlik yüzde 10 küsür. Her yıl iş gücüne bir milyon insana katılıyor. Daha fazla iş gücüne katılım varsa, istihdam daha fazla olması ylazım. Daha fazla üretim yapacağız. Saratacağız. Ekmeğimizi büyüteceğiz" dedi. 

ÜLKEMİZİN KONUMU ETKİLİYOR

Türkiye'de neden hala faizler yüksek sorusunu da yönelten Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef ülkemiz, bulunduğu konumu itibariyle etrafında istikrarsızlığın hakim sürdüğü ve yönetim boşluklarından kaynaklarını had safhada çıktığı bir yerde, bu bizim olumsuz tarafımız. Dolayısıyla dış değerlendirmeler, küresel yatırımcılar karar verirken bundan etkileniyorlar. 15 Temmuz'u başka ülke yaşasaydı belini doğrultamazdı, ama bizimi milletimiz 15 Temmuz'u yaşadı, iki gün sonra normal yaşama döndü. Bir ay boyunca demokrasi nöbetleriyle ülkeye, bayrağına, istiklaline sahip çıktı. Bankacılık sektörünün sağlam yapısını sürdüreceğiz, yapısal reformları ülkemiz için ekonomimizin geleceği olmazsa olmaz görüyoruz" dedi.

Ege ve İzmir ekonomisini de anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Ege, İzmir çiçek açmış kiraz ağacı gibi. Türkiye ekonomisinin gücüne güç katıyor. Fabrikalar ve işçilerimiz, vardiya vardiya ürünleri limanlara gidiyor. 15 yılda Türkiye ekonomisi gibi Ege ve İzmir'de önemli gelişmeler sağladık. 2002 yılında Ege'de toplam ihracat 4 milyar dolar. Bugün 14.5 milyar dolar. 2002 yılında İzmir ihracaat 3 milyar doların altında. Şu anda ne kadar, 8 milyarın üzerinde, 8.3 milyar dolara çıkmış. Bir taraftan İzmir'de özel sektör üretimi arttırırken, diğer yandan da önemli yatırımlarla İzmir, Ege ekonomisini ön plana çıkartıyoruz. Ekonominin olmazsa olmazı lojistiktir, taşımadır. İzmir İstanbul otoyolu hızla devam ediyor" şeklinde konuştu. 

TEK YÜREK OLACAĞIZ

Teröre karşı amansız mücadele ettiklerini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "FETÖ alçak darbe girişiminden sonra PKK ile amansız mücadelesinden sonra bunların ağa babaları, destekçileri Türkiye'nin dost bildiği ülkelerde yatıp kalkıp Türkiye'yi kötülüyorlar. Dışarı gitmeye de gerek yok. İçerde de kötülüyorlar. Türkiye'yi kötülemenin kime ne faydası var. Herkes siyasetini yapacak ama, dışarıya karşı teke yürek, tek bilek olacağız" dedi. 

SABUNCUBELİ 1 AĞUSTOS 2018'DE

Başbakan Binali Yıldırım, Torbalı’daki programların ardından Sabuncubeli Tünelleri için yapılan ‘ışık gördü’ töreninde konuştu. Tarihi öneme sahip olan projenin 1 Ağustos 2018’de açılacağını bildiren Yıldırım, tüneller ile can kayıplarının, vakit kayıplarının, yakıt kayıplarının önüne geçileceğini söyledi.

Yıldırım’ın konuşmasının satır başları:

Bugün tarihi bir gün. Tünele Manisa tarafından girdik. Manisa’nın kurtuluş günü bitmek üzereyken Manisa tarafından açtık. İzmir’in tarafında ay yıldızlı bayrağımızla karışılandık.

Sabuncubeli ne anlama geliyo? Her biri ayrı tüplerden meydana geliyor. İki geliş iki gidiş şeritli biçimde. Uzunluk 4070 metre. İki tüp 8140 metre. Bağlantı yollarını kattığımızda her biri 6660 metreyi buluyor.

500 milyon liraya mal oluyor. Bu tünel ile mevcut yolda yüzde 10’luk eğim yüzde 1,5 olacak. Konfor artıyor. 14 virajdan kurtulunuyor. Dolayısıyla Evliya Çelebi’nin korkunç Sabuncubeli hatıralarındaki tabir tarihte nostaljiye dönüşüyor. Bu projeye eylül 2011’de başladık. Yap-ilet-devret üzerinden. Yüklenici firma işin için çıkamayınca bilhare kendi imkânlarımızla yapmaya karar verdik. 1 Ağustos 2018’de tamamen bitecek.

İzmir’den Manisa’ya 40 bin araç geçiyor. Sabuncubeli’nde özellikle kışın can kayıpları oluyor. Zaman kaybı, yakıt kaybı bu tünellerle ortadan kalkacak.

Manisa ve İzmir büyümeye devam ediyor. İki komşu ilin arasında mesafe bu tünellerle kısalıyor. 15 dakikada İzmir’den Manisa’ya, Manisa’dan İzmir’e gidilecek. Tünel Manisa’ya 10, İzmir tarafına 12 kilometre. Aşağı yukarı ortada. Ege’nin parlayan yıldızı İzmir ile Manisa’yı birbirine yakınlaştıran, çevreye daha az zarar veren büyük bir proje hayata geçiyor. Bu Manisa ve İzmir’in hayaliydi. Bu proje için bizimle dalga geçtiler. Seçim yatırımı denildi. Onların bilmediği bir şey vardı, AK Parti söylediğini yapar. 35 İzmir 35 proje, 2011 seçimleri öncesinde projelendirilen ve başlayan Sabuncu beli Tünelleri için yapılan bu törenin gururunu yaşıyoruz.

Yüklenici firmaya, Ulaştırma Bakanı ve ekibine, emeği geçen herkese çok teşekkürler. Bu projenin gecikmeden hayata geçmesi için İzmir ve Manisalı vekillerimizin önemli katkıları var.

Bu duygularla gerçekleşen yeni bir projenin ve hizmetin İzmir’e ve Manisa’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. 15 yıl boyunca bir Türkiye’yi 5 Türkiye yapan Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı da buradan selamlıyoruz” (DHA-AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.