Dolar 32,5888
%-0.17
Euro 35,0621
%-0.08
Altın 2.435,160
%-0.51
Bist-100 10.436,00
%0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ve İzmir Atatürk Müzesi'ne kavuştu: Bakan Çelik'ten İzmir'e net mesaj

Ve İzmir Atatürk Müzesi'ne kavuştu: Bakan Çelik'ten İzmir'e net mesaj

Alsancak Birinci Kordon'da bulunan, Atatürk Müzesi'nin tadilatı tamamlandı. Yaklaşık 4 yıldır kapalı halde bulunan Atatürk Müzesi'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda ziyarete Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından açıldı. Bakan Çelik, açılışın bu tarihte gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, "İzmir'in altını özenle çizilmeli. Dünyaya İzmir'i daha çok anlatılması Bakanlığımın görevleri arasında" dedi. Ve İzmir Atatürk Müzesi'ne kavuştu

  • Ege Postası
  • 19.05.2015 - 13:18
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - 2011 yılında çürük olduğu gerekçesiyle kapatılan Atatürk Müzesi'nin kapısına 2 yıl boyunca "Ziyarete kapalıdır" yazısı asılmıştı. 2013 yılına kadar ödenek gelmesini bekleyen müzede İzmirlilerin tepkisi ve konu ile ilgili haberlerin basına yansıması sonucunda gerekli projeler hazırlanarak çalışmalar tamamlandı. Alsancak Birinci Kordon'da, iki katlı konak olarak yapılan İzmir Atatürk Müzesi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda açıldı. Açılışa İzmir Valisi Mustafa Toprak, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, milletvekilleri, milletvekilleri adayları ve vatandaşlar katıldı. 

BAŞKA BİR BAKIŞ AÇISI 
İzmir'in önemine değinen Bakan Çelik, "19 Mayıs günü Atatürk Müzesi'ni açmanın müstesna bir önemi vardır. Başangıç noktası Cumhuriyetin kuruluşunun tamamlandığı yer İzmir'dir. Kurtuluş mücadelemize bakarken özel bir hasasiyetimiz olduğunu belirtmek isterim. Bakanlığımız  Atatürk müzeleri ve evlerine kadar vatandaşlarımızın ziyaretine açarken başka bir bakış açısıyla geliştiriyoruz" dedi. 


BAKANLIĞIMIN GÖREVİ
İzmir'in tanıtılmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade eden Bakan Çelik şunları söyledi: "Yaşadığı yeri ve eşyaları görmekle sınırlı olsun istemiyoruz geçmişten günümüze kat ettiğimiz mesafeyi görsünler diye yapıyoruz. Kültür bir milletin sorun çözme kapasitesidir. Daha yaratıcı zihinlerle yürüyeceğiz. izmir'in çok özel yeri var farklı kimlerin ir arada yaşıyor olmasıyla dünyaya en açık kentlerin biri olmuştur. Kültürel ve siyasal açıdan fevkalede önemlidir. İzmir'in altını özenle çizmeli dünyaya izmir'i daha çok anlatılması Bakanlığımın görevleri arasında. İzmir'in sahip olduğu çoğulcuğun ve barışın Anadolu'nun en dünyalı şehri olarak tanıtılmasına çok önem veriyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve fedakar evlatlarını şükranla anıyorum."

TOPLUMSAL BARIŞIN ÖNEMİNİ VURGULADI
Türkiye'yi 2023'e ekonomisi daha güçlü hale getirmek için uğraştıklarını söyleyen Bakan Çelik, "Atatürk'ün devletimin kuruluş aşamalarına baktığımızda bu unsurların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini daha çok görüyoruz. Dokuz ülke yönetilemez hale gelmiştir. 2 bin metre sınırımızda bir devlet kalmamıştır. Tabloyu belirleyen ana unsurlar etnik çatışmalar, ve maalesef din ve mezhep çatışmalarıdır.  Etnik ve mezhebi ortamın doğmaması için toplumsal barışın ortaya çıkması için laikliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Geçmişte bir takım yanlış uygulamalar görüldü. Türkiye demokratik olgunluğa gelmiştir. Diğer bir konu Cumhuriyet ilkesidir. Pek çok ülkede insanlar sandığa dahi gidemezken ülke uzun süredir sağlıklı seçimler yapabilmektedir. Çünkü Türkiye Cumhuriyet kavramını demokrasi olarak tanımlamış bir ülkedir" dedi. 

TOPRAK: AYRI BİR ÖNEMİ VAR
Atatürk Müzesi'nin 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı'nda açılmasının ayrı bir önemi olduğunu belirten İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Şüphesiz ki onarım tehşir ve tanzim çalışmalarından sonra yeniden bu şekliyle açılması çok önemlidir Kurtuluş Savaşı'nın  fiilen başkladığı günün yıldönümde açılmasının ayrı bir anlam ve önemi bulunmaktadır. İzmir'in Mustafa Kemal'in hayatında ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Modern müzecilik anlayışıyla baştan sona yenilenmiş ve Mustafa Kemal'in yaşamından bir kesit haline getirilmişti" diye konuştu. 
NELER YAPILDI'
2014 yılının Ocak ayında Atatürk Müzesi'nin etrafı bariyerlerle çevrildi, Restorasyon ihalesinin yapılmasının ardından yüklenici firma Ermiş İnşaat çalışmalara başladı. Restorasyon sürecinde evin içinde bulunan değerli eşyaların listesi hazırlanırken, taşınabilecek olan eserler folyolarla yenilemeye gönderildi. Taşınamayacak kadar büyük dolap gibi materyaller de üzeri korunarak restorasyona başlandı. Ardından ilk olarak yağmurdan zarar gören, akan çatı onarıldı. İçduvarlarda bulunan çatlaklar alçıyla kapatılırken, evin içinde bulunan merdiven ve diğer bölümlerde de düzenleme yapıldı. Süreç içinde mobilyalar ve yenilenirken, iç bölümde bulunan kapılar değiştirildi. Esas değişim ise denize bakan bölümde yapıldı. Atatürk'ün İzmir'i seyrettiği belirtilen cumba, güçlendirildi. Ahşapla kaplanan bölümde camlar da yenilendi. Ayrıca cephede demir pervazlar da griye boyandı. Müzenin içine ayrıca asansör yapıldı. Yüklenici firma Ermiş İnşaat yetkilileri, 2 katlı yapının engelliler ve yaşlı turistlerin ziyaretine elverişli hale gelmesi açısından böyle bir yola başvurduklarını kaydetti. Yetkililer ayrıca yapının tarihi dokusuna zarar vermediklerini ifade etti.

İzmir'in kurtuluşunda simge haline gelen konak, restorasyon nedeniyle kapatılmıştı. Müzenin restorasyonunun 2013 yılında tamamlanması beklenirken, bu tarih 24 Kasım 2014 olarak değiştirildi. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan, 3 milyon 42 bin 600 TL sözleşme bedelli restorasyon çalışmaları tamamlandı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.