Dolar 32,5343
%0.18
Euro 34,7483
%0.05
Altın 2.490,540
%0.24
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ahilik Haftası, İzmir'de çeşitli etkinliklerle kutlandı

Ahilik Haftası, İzmir'de çeşitli etkinliklerle kutlandı

İESOB Başkanı Mutlu: "Ahiliğin düşünce yöntemini göz önüne almadan günümüz çalışma yaşamını tam anlamıyla düzenleyemeyiz" dedi.

  • Ege Postası
  • 19.09.2017 - 12:05

Ahilik Haftası, İzmir'de çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Ahilik Haftası kutlamaları, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (İESOB) bağlı esnaf odası başkanlarının katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, törende yaptığı konuşmada, ahiliğin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu hatırlattı. 

Kardeşlik anlamına da gelen ahiliğin düşünce felsefesini canlı tutmak istediklerini dile getiren Mutlu, "Ahiliğin kurulduğundan bu yana geçen sürede dünya ve toplum değişmiştir ancak şunu kesin bir şekilde söylememiz gerekir ki ahiliğin düşünce yöntemini göz önüne almadan günümüz çalışma yaşamını tam anlamıyla düzenleyemeyiz." dedi. 

Törenin ardından esnaf teşkilatı, Vali Erol Ayyıldız ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamlarında ziyaret etti. 

"ŞED KUŞANMA" TÖRENİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde (İESOB) gerçekleştirilen programda, Karabağlar Bozyaka Şehit Fethi Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ahiliğin önemli ritüellerinden "Şed kuşanma" törenini canladırdı.

Daha sonra ilin ahisine, kalfasına ve çırağına özel kıyafetleri giydirildi.

İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören, kökleri eskilere dayanan bir gelenek olduğunu söyledi.

Ahilik felsefesinin çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas aldığını aktaran Mutlu, bu geleneğe sıkı sıkıya sarılmak gerektiğini belirtti.

Ahiliğin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ahlaki ve mesleki yönleriyle devlet ve toplum yaşamına yön verdiğini hatırlatan Mutlu, "Ahilik aslında bugünkü sivil toplum örgütlerinin de temelini oluşturmuştur." diye konuştu. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.