Dolar 32,5816
%0.33
Euro 34,6622
%-0.2
Altın 2.527,090
%1.71
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti'den rakamlı 'Çürük bina' çıkışı

AK Parti'den rakamlı 'Çürük bina' çıkışı

Deprem tartışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantısında masaya yatırıldı. Belediyenin 4 milyon lira harcamasına karşın hizmet binasının çürük olduğunu belirten AK Parti Grup Başkanvekili Doğan, "11 yıldır binayı güçlendiremediniz. Kentsel dönüşümü nasıl yapacaksınız" diye sordu. AK Parti'den 'Çürük bina' çıkışı... Kocaoğlu'ndan sert yanıt

  • Ege Postası
  • 10.07.2017 - 20:20

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşen Temmuz ayının birinci meclis toplantısında deprem konusu masaya yatırıldı. Geçtiğimiz ay Karaburun'da meydana gelen 6,2'lik deprem ve ardından devam eden artçı sarsıntılarla kamuoyunda sıkça tartışılan gelişmeleri gündeme taşıyan AK Parti Grubu "Depreme hazır mıyız'" sorusunu yöneltti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun belediye binasının çürük olduğu ve kentsel dönüşümde yol alınamadığına dair eleştirilere yanıtı ise sert oldu.

Büyükşehir'de operasyon başladı

DOĞAN: ÇÜRÜK BİNAYI BOYA BADANAYLA ÖRTBAS EDEMEZSİNİZ

Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, 11 yıl önce depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ve bilimsel raporlar hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki hizmet binasında yapılan son çalışmaları eleştirerek, herhangi bir gelişme kaydedilemediğini dile getirdi. Doğan, ayrıca 1999 yılında hazırlanan deprem master planı kapsamında belediyenin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini de aktardı ve, "Büyük bir deprem karşısında ortaya çıkacak tablo tam anlamıyla bir facia olacaktır. Belediyeye bu plan kapsamında sunulan 12 maddelik tavsiye listesinden kaç madde hayta geçirilebilmişti? İğneyi önce kendine, çuvaldızı ise başkasına batırmak gerekmektedir. Yapı stoğunun yüzde 60'ı çürük olan bu kentte  hizmet veren en önemli devlet kurumlarından bir tanesi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin binası için tam 11 yıl önce çürük raporlarına yansımıştı. Karşımızda böyle bir realite varken, aradan geçen 11 yılda ne yapıld? İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlarımıza çürük binada hizmet veriyor ve can ve mal güvenliği için gereken önlemleri almıyor. Çivi dahi çakılmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde belediye sarayında apar topar bir tadilat çalışması başlatıldı. Yıkılmaya yüz tutan, çürük olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir devlet binasında yapılan bu işler, acaba boya badana işleri m? Göz boyama ve reklama dayalı işler yapıldığını, boya, badana, tadilata dayalı işler yapıldığını söylemiş, sizleri eleştirdik. Depreme karşı güçlendirilmesi gereken bu hizmet binasında yapılan boya badana neyin nesidi? Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana binasında bir an önce ciddi bir güçlendirme çalışması yapılmasını bekliyoruz. Çürük binanın içler acısı bu hali boya badanayla örtbas etmek mümkün değildir. Yaşanan son depremlerin ardından, içinde bulunduğumuz hizmet binasının dış yüzeyinde ciddi derecede çatlaklar oluştuğu, yapının temelinin sarsıldığı söylenmekte. Acaba, apar topar başlayan bu çalışmalar, yürütülen bu faaliyetler binanın bu durumunu gizlemek için mi yapılıyo? Eğer bu binada ciddi bir hasar oluştuysa, bu durum kamuoyundan gizlenmemelidir. Bu bina niçin halen tahliye edilmiyo? Burada çalışan personelin can güvenliği var mıdır'" dedi.

"SIFIRA SIFIR, ELDE VAR SIFIR!"

AK Parti'li Doğan, geçtiğimiz yıllarda 68 bin lirası güçlendirme projesi olmak üzere, yaklaşık 4 milyon lira harcanmasına karşın belediye sarayının halen istenilen noktaya getirilemediğini de söyledi ve harcama kalemlerini tek tek açıkladı. Doğan sözlerinin devamında Halkapınar'daki ek hizmet binasının kiralanma amacını da sorguladı ve şöyle devam etti: "Harcanan bunca paraya karşılık bu bina depreme dayanıklı hale getirilebildi m? Olası büyük bir depremde yaşanacak hasarın ve can ile mal kayıplarının sorumlusu kim olacaktı? Gelin bu binaya hep birlikte bir bakalım, ortaya çıkan manzara sıfıra sıfır, elde var sıfır... 11 yılda bu binayı yıksanız, yerine en az 4 kez yeniden belediye sarayı yapabilirdiniz. Daha kendi binasını bile onaramayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ballıkuyu, Ege Mahallesi, Bayraklı, Aktepe-Emrez, Örnekköy, Gültepe'de kentsel dönüşüm projelerini nasıl hayata geçirece? Vatandaşlarımızın can ve mal güveliklerini sağlayabilecek misini? Bu projeleri de 11 yılda mı bitireceksiniz'"

KOCAOĞLU'NDAN SERT YANIT: KİMİN EVİNİ KİME SORUYORSUNUZ'

AK Parti'den gelen eleştirilere "Verilecek yanıt yok" karşılığını veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şöyle konuştu: "Bu binanın güçlendirme çalışmaları başlamıştır. Safha safha devam edecektir. Kadifekale'deki kentsel dönüşümde sözleşmeye rağmen, koskoca Başbakanlık'a bağlı TOKİ döndü. Parayı verdik, konutları aldık. Ar bizim, namus bizim dedik. Kadifekale'de yaşayan insanlara mahcup olmadık. Protokoller arşivde duruyor. Ardından orada 100 dönüm ve 15 dönüm kamuya terk edilecek açık spor alanları planlandı. Sonra TOKİ bu iki arsayı sattı. 7-8 sene oldu. Bize gelip gittiler, buraya imar veremeyiz dedik. Şimdi buranın imar çalışması geldi. Bir kısmı yeşil alan, bir kısmı konut ve ticaret alanı. Arsa sahipleri TOKİ'den aldıkları arsayı İller Bankası'na satmışlar. İller Bankası da ortak olduğundan buraya kamu menfaati bulaşmış. Ondan dolayı da kamu yararı oluşmuş, imara açılmış. Siz kimin evini soruyorsunu? Siz neyin hesabını soruyorsunu? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 100 dönüm tapulu arazisi... Nered? Karayolları, çevre yolunun kenarında kamulaştırılan arazilerde AVM yapıyor. Mera diye tutturdular, ot bedelini biz verdik. Mahkeme kararıyla tapumuz alındı. Sonra bu mera arazisini iki defa iptal ettirdik yargıdan. Karayolları Bölge Müdürlüğü binasını ve lojmanlarını yapmak istiyormuş. Ağaçlıyol'daki bölge müdürlüğünü sattık ya... Bizim 100 dönüm arazimiz buharlaştı... Karayollarında bir imkan var. İhtiyaç dahilinde kent dışında çevre yollarında kamulaştırmayla dinlenme tesisi yapılabiliyor. Bu kanun maddesine dayanarak, Balçova'ya iki kilometre mesafeye şimdiki AVM yapıldı. Yazıktır bu kente... İstanbul'un ne hale geldiğini giden görüyor. Biz İzmir'in kalkınmasını, yaşanacak bir kent olmasını, gecekondulardan kurtulmasını, istiyoruz. Kent rantı peşinde değiliz. Kamu arsasını satma peşinde değiliz. Kenti satma peşinde değiliz. Biz yaşanacak bir kent yaratmak istiyoruz. Dünyanın en güzel kenti İstanbul'un düştüğü duruma İzmir'i düşürmek istemiyoruz. Mücadelemiz budur. Bunun için çalışıp, üretiyoruz. Yazık bu memlekete... Bu memleket bunu hak etmiyor kardeşim..."  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.