Dolar 32,3731
%0.17
Euro 35,0661
%0
Altın 2.326,230
%0.25
Bist-100 9,10
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Sürekli'den Aliağa'da referandum mesaisi

AK Partili Sürekli'den Aliağa'da referandum mesaisi

Yeni bir hükümet modeli inşa edildiğini anlatan Sürekli, ”Bu modelde hem hükümeti hem de yasama organını doğrudan doğruya sandıkta millet belirliyor” diye konuştu. AK Partili Sürekli'den Aliağa'da referandum mesaisi

  • Ege Postası
  • 06.04.2017 - 12:05

Referandum turlarını ara vermeden sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Aliağa’da mesaisinde esnafları ziyaret ederek başladı. Kahvehane ziyaretlerinde vatandaşlardan evet oyu isteyen Sürekli, yerel bir radyoda canlı yayın konuğu oldu. Buradaki programlarının ardından 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı ve Başbakanın birlikte gerçekleştirecekleri İzmir programı için Bayındır’da gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Sürekli, Tire’ye geçerek Tire-Belevi yolu açılışı ile ilgili bilgi aldı. Sürekli, ilerleyen saatlerde Bayındır ilçesine dönerek Ergenli Mahallesinde vatandaşlarla bir araya geldi.

“HÜKÜMET OLABİLMEK İÇİN EN AZ YÜZDE 51’E İHTİYAÇ OLACAK”
Ergenli Mahallesindeki konuşmasında yeni bir hükümet modeli inşa edildiğini anlatan Sürekli, “Bunun adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bu modelde hem hükümeti hem de yasama organını doğrudan doğruya sandıkta millet belirliyor. Yürütme organı çok nitelikli bir oranla seçiliyor. Cumhurbaşkanı hem hükümetin başı hem devletin başında olacak. Cumhurbaşkanının yürütme yetki ve görevini kullanabilmek Cumhurbaşkanı sıfatını kazanabilmek için en az yüzde 51 oy alması lazım. Bundan sonra hükümet olabilmek için en az yüzde 51’e ihtiyaç vardır” dedi.

Yüzde 51 ile hükümet olan bir Cumhurbaşkanının yargılanmasının da yolunun açıldığına dikkat çeken Sürekli, “Mevcut anayasanın 105. yani Cumhurbaşkanının sorumluluk ve sorumsuzluk hali maddesini sizler için okumak istiyorum. Bu maddede aynen şunu söylüyor; ‘Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır; bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur. Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz. Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla sonuçlandırılır.’ Bu maddede göreceğimiz üzere Cumhurbaşkanının yargılanabilme imkanı mevcut sistemde yoktur. Yeni sistemle bir Cumhurbaşkanı hem yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile iktidara gelecek hem de yargılanabilecek” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.