Dolar 32,4400
%-0.14
Euro 34,7496
%-0.64
Altın 2.439,490
%0.13
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alman istihbaratı yangına körükle gidiyor!

Alman istihbaratı yangına körükle gidiyor!

Almanya’da Federal Haberalma Servisi’nden (BND) sonra, iç istihbarat servisi BfV de Türk hükümetinin FETÖ’cülere “ilişkin suçlamalarında yeterli kanıtı olmadığını” iddia etti.

  • Ege Postası
  • 28.03.2017 - 16:39

Almanya iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen, Türk güvenlik birimleriyle işbirliğinin şu an sorunlu olduğunu söyledi. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Maassen, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, Türk ve Alman güvenlik birimleri arasındaki mevcut durumu "Zor, çok zor" diye tanımladı.

Hannover'de devam eden CeBIT bilişim fuarında Perşembe günü DPA'ya konuşan Maassen, Türk hükümetinin FETÖ yapılanmasına yakın olduğu iddia edilen kişilere yönelik suçlamalarına dair kanıtlarının yetersiz kaldığını öne sürdü.

Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı, "Sanırım Türkiye dışında hiç kimse darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğuna inanmıyor. En azından Türkiye dışında yaşayıp, Türk hükümetinin buna ikna ettiği kimseyi tanımıyorum" diye konuştu.

Maassen "dostlar arasında casusluk" ile ilgili bir soru üzerine ise "İstihbarat servisinde dost yoktur, partner vardır ve belirleyici olan çoğu zaman kişisel güven ilişkisidir" dedi.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Maassen, geçen Pazar günü Welt am Sonntag'a verdiği demeçte ise siyasi gerilime rağmen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile sıkı işbirliğinin devam ettiğini söyledi.

MİT'in Almanya'da yetkileri dışında da bir takım faaliyetlerde bulunduğuna dair bilgilerinin olduğunu söyleyen Maassen, Federal Savcılığın buna istinaden bazı kişiler hakkında tutuklama kararı verdiğini ancak 'tüm siyasi kanallar sıkıntıya girse bile' istihbarat teşkilatlarının iletişimi sürdürmesi gerektiğini belirtti ve terörle mücadele alanında Türkiye ile olumlu işbirliğinin sürdüğünü kaydetti.

BND BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI KRİZ ÇIKARMIŞTI

Geçtiğimiz haftalarda da Almanya Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. "15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen'in olduğuna ikna olmadık" diyen Kahl'ın açıklamaları, Türkiye'nin sert tepkisine neden olmuştu.

ALMAN İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN 'CASUSLUK' İDDİASINA YANIT

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, MİT’in Almanya’da FETÖ aleyhine casusluk yaptığı iddialarının ardından “Alman toprakları üzerinde casusluk yapmak suç teşkil eder ve biz buna tahammül edemeyiz” diye açıklama yaptı.

Maiziere şunları söyledi: “Bu tür casusluk aktivitelerini Alman istihbaratı takip ediyor. Bunun sonuçları var. Her ülke bizim ülkemize gönderdiği istihbarat görevlisini bize bildirmek zorunda. Büyükelçiliklerde bildirilenin dışında görev yapanlar oturma iznini kaybeder. Eğer suç unsuru varsa, savcılık devreye girer. Bu listeyi tek tek incelemek lazım. Türkiye’de sevilmeyen insanların Türkiye’ye gitmekten korkmaları kabul edilemez. Bu, Türkiye, Almanya ilişkilerinin geleceği olamaz.”

Almanya’nın Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletleri ise listede isimleri bulunan Türkleri “Türkiye’ye gitmeniz tehlikeli” diye uyardığını açıkladı. Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius, “Türk istihbaratının burada yaşayan insanları takibe alması ne tahammül edilir ne de kabul edilir. Bizim bu insanları tehlikeye karşı uyarmak borcumuz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.