Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anaksagoras doğduğu yerde yaşayacak

Anaksagoras doğduğu yerde yaşayacak

Dünyaca ünlü Urla doğumlu Felsefenin atası kabul edilen Anaksagoras’ın heykeli Urla Cumhuriyet Meydanı’nda açıldı.

  • Ege Postası
  • 02.07.2017 - 10:09

Açılış törenine Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, Meclis Üyeleri, Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel, Gazeteci Öcal Uluç, heykelin Urla’ya kazanılmasına öncülük eden Dr. Mahmut Tolon, Urla Felsefe Gönüllüleri katıldı.

Urla’nın çok zengin bir mozaik olduğunu ve bu mozaiğin Anaksagoras gibi birçok bilge, sanatçı ve ismini tarihe yazdıran çok değerli insanlar ile renklendiğini, güzelleştiğini ve anlam bulduğunu söyleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar “Bizler yaşadığımız coğrafyaya, geçmişimize karşı sorumluluklarımızın farkında olduğumuzu bugün bir kez daha kanıtladık. Bu coğrafyayı başarılarıyla onurlandıran değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini bugün bir kez daha gösterdik. Bugün çok önemli bir değer yerini buldu. Anaksagoras heykeli evine hoş geldi” ifadelerini kullandı.

Heykelin Urla’ya kazanılmasına öncülük eden Dr. Mahmut Tolon: “Bu heykelinin burada olmasından dolayı çok mutluyum ve gururluyum. Dünya için önemli olan bu kişilerin yaşatılması da çok önemlidir. Emeği geçen Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Başkanımıza çok teşekkür ederim” dedi.
Konuşmanın ardından ise heykelin kurdelesi kesildi.

ANAKSAGORAS KİMDİR

Yunan doğa filozofu. Urla’da M.Ö 500 yılında doğan Anaksagoras Atina'da bir okul açarak Perikles, Euripides, Arkhealos (bazı yazarlara göre Sokrates), vb. bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Bazı parçaları günümüze kadar kalan Tabiat Üzerine adlı bir eser yazdı. Anasagoras bu dönemin en büyük doğa bilginidir. Matematikteki bilgileriyle ün salmıştır. Astronomide de buluşları vardır. Ay ışığını, ay ve güneş tutulmalarını doğru olarak açıklamıştır. Anaksagoras M.Ö 428’de Çanakkale’de ölmüştür.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.