Dolar 32,4360
%-0.16
Euro 34,7801
%-0.55
Altın 2.450,080
%0.57
Bist-100 9.934,00
%2.24

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anaksagoras heykeli yeni yerinde

Anaksagoras heykeli yeni yerinde

İzmir’in Urla İlçesinde bulunan Cumhuriyet Meydanın’daki AVM girişine konan Anaksagoras heykelinin elinde tuttuğu dünya çalınmış ve bazı yerleri ise zarar görmüştü.Eski haline getirilen heykel belediyeye ait Park Kahveye kondu. Vandallar zarar vermişti

  • Ege Postası
  • 07.10.2017 - 12:06

Urla ilçesinde yaşadığı bilinen Yunan doğa filozofu Anaksagoras’ın heykeli, mermer bankta oturur vaziyette Urla ilçesinde tasvir edildi. Heykelin yanına ise Anaksagoras hakkında bilgiler içeren bir yazı yerleştirildi. Dünyaca ünlü M.Ö 500 Urla doğumlu Felsefenin atası kabul edilen Anaksagoras’ın heykeli Urla Cumhuriyet Meydanı’nda açıldı.

Geçtiğimiz 1 Temmuz’da düzenlenen açılış törenine Urla eski Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek,CHP’li Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, 22. Dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları, İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel, Gazeteci Öcal Uluç, heykelin Urla’ya kazanılmasına öncülük eden Dr. Mahmut Tolon ve Urla Felsefe Gönüllüleri katıldı. Heykel açıldıktan sonra Yunus Emre’ye benzetilmesi tartışma konusu olmuştu. Urlalı heykeltıraşlar İsmail Taşoku ve Ferit Furuncu, heykelin vücut kısmının Anaksagoras, kafa kısmının ise Yunus Emre’yi yansıttığını belirtirken, vatandaşlar da heykeli görünce şaşırdıklarını söylemişti.

Yunan doğa filozofu Anaksagoras’ın heykelinin elinde tuttuğu dünya,kimliği belirsiz kişilerce çalınıp,bazı yerleri ise tahrip edildi.

Heykel, tamirat yapılması için yerinden alındı.Anaksagoras heykelini yapan heykeltıraş Tülay Çelikel, çalınan dünyayı ve heykelin tahrip olan kısımlarını tekrar eski haline getirdi.Eski haline kavuşan heykel, belediyenin işlettiği park kahveye yeni yerine kondu.Ancak,Anaksagoras' ın biyografisinin yazdığı bölüm ise eski yerinde olması ,sanatseverler tarafından pek hoş karşılanmadı.Vatandaşlar onunda biran önce heykelin yerine konmasını istedi.

ANAKSAGORAS KİMDİR

Yunan doğa filozofu. Urla’da M.Ö 500 yılında doğan Anaksagoras Atina'da bir okul açarak Perikles, Euripides, Arkhealos (bazı yazarlara göre Sokrates), vb. birçok öğrenci yetiştirmiştir. Bazı parçaları günümüze kadar kalan Tabiat Üzerine adlı bir eser yazdı. Anasagoras bu dönemin en büyük doğa bilginidir. Matematikteki bilgileriyle ün salmıştır. Astronomide de buluşları vardır. Ay ışığını, ay ve güneş tutulmalarını doğru olarak açıklamıştır. Anaksagoras M.Ö. 428’de Çanakkale ‘de ölmüştü. (Bahri KARATAŞ)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.