Dolar 32,3473
%0.09
Euro 35,1165
%0.15
Altın 2.332,310
%0.51
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Antrenman sonrasında kaslar neden ağrır

Antrenman sonrasında kaslar neden ağrır

Antrenmanların en zorlayan tarafları sonrasında yaşayacağınız ağrılardır. Ancak bunu herkesin yaşaması söz konusu değildir.

  • Ege Postası
  • 26.05.2017 - 12:43

Öncelikli olarak bunun altında yatan sebepleri bilmeniz gerekir. İlk sebeplerden bir tanesi uzun süreli olan hareketsiz yaşam tarzı ve spor yapamamaktır. Düzenli bir şekilde spor yapan birisi değilseniz o zaman spor yaptığınız zaman kaslarınızda ciddi ağrılar meydana gelecektir.  Bu kas ağrılarına geç başlayan ağrılar ismi verilmektedir. İkinci sık olarak karşılaşılan ağrı durumu ise ağırlık hareketleri sonrasında bir gün sonrasında başlayan ağrılardır. Bunun nedeni ise o bölgedeki kaslarınızda hareketiniz esnasında enerji açığı meydana gelmesidir. Oksijen olmadan enerji harcanması neticesinde kaslarda asit birikimi meydana gelir ve bu da kas ağrılarının oluşmasına sebebiyet verir.  Bu ağrıların oluşmaması için harekete birden ve hızlı bir şekilde başlamak değil yavaş yavaş kaslarınızı ve vücudunuzu harekete geçirerek yani esnetme hareketleri yaparak başlamanız gerekir. Bu ağrılar çok fazla önemli değildir. Siz harekete devam ettikçe kaslarınıza kan pompalanmaya devam edecek ve bu sayede kaslarınızdaki ağrılarda yakın zaman içerisinde geçecektir.

Kas Ağrılarının Sebebi Nedir'

Kas ağrılarının oluşmasına neden olan ağrılar arasında uzayan kas hareketleri gelir. Bu hareket için gecikmeli kas ağrıları denilmektedir. Bu tür hareketlerde kaslar önce gevşetilip sonrasında uzatılır buna bir örnek vermemiz gerekirse merdivenden aşağı doğru inmenin ya da yukarı doğru çıkmanın ön baldır kaslarınızın harekete geçmesi ve uzamasına neden olacağı için ağrılar görülebilmektedir. Buradaki amaç baldırlarınızın çaba göstermesidir. Bu hareket esnasında kaslar ciddi anlamda hareket içerisindedir. Bunu aynen dambıl ile çalışırken de düşünebilirsiniz. Elinize aldığınız dambılı kolunuzla aşağı yukarı doğru hareket ettirdiğinizde kaslarınız da uzamaya başlayacaktır. Bu sayede kol kaslarınızın harekete geçmesi sağlanır bu sık yaptığınız bir hareket değilse burada gecikmeli ağrıların görülmesi normaldir. İlk kez ağrıyı yaşadığınız da hareketin sürekliliğini kazandırdığınız takdir de ağrılarında artık oluşmayacağını görürsünüz.  Dambıl bir anlamda kaslarınıza fazla yük bindirmek demektir.

Aslında bu ağrılara neden olanın kaslarınızın uzaması olduğunu söyleyebiliriz ancak neden bu kaslar uzadığında ağrı hissediyorum diye de düşünebilirsiniz. O zaman size şu şekilde açıklama yapalım.  Kasların uzamasının amacı daha rahat hareket etmenizdir ancak kaslarda uzatılırken üzerinde bir hasar durumu meydana gelecektir. Oluşan bu hasarın bir an önce yok edilmesi için hareketin devam etmesi gerekir çünkü bu sayede o bölgeye kan akışı daha fazla olacak ve bu sayede de kaslarınızdaki iyileşmenin hızı da artacaktır. Siz egzersizlerinizi azalttığınızda ise hasarlı olan kasların iyileşmesi uzun süreceği için ağrı sürenizde o kadar uzayacaktır. Kaslardaki bu hasarın nedeni kasların etrafını bir zırh gibi saran fascia dokusunun kasılmalardan fazla etkilenmesidir. 

Ağrıyan Kaslarınızın Üstüne Gidin!

Bu ağrıların nedeni genelde sık antrenman yapılmamasıdır bu nedenle de bu ağrıların üzerine gittiğinizde zaman içerisinde yok olacağını ve de daha sonrasında harekete devam etseniz dahi ağrıların oluşmayacağını bilmeniz gerekir. İnsanlar genelde günlük yaşam tarzlarından dolayı egzersizlerine ve spor hareketlerine çok fazla ağırlık vermezler dolayısıyla halk arasında bilinen anlamıyla hamlamalar meydana gelebilecektir. Sürekli aktif bir yaşam tarzı olan kişiler egzersiz yapmasalar dahi ağrılar meydana gelmeyecektir.

Genelde spor yapmak isteyenlerin ancak spordan da uzak duranların en büyük nedeni de antrenman sonrasında çekecekleri ağrılardır. Ancak bu ağrıların ilk gününde kendinizi biraz daha iyi hissederek devam etmeniz daha sonrasında ağrılarınızdan da hızlı bir şekilde kurtulmanızı sağlayacaktır. Bununla birlikte BCAA denilen besin takviyeleri de kas ağrılarınızın ciddi derecede azalmasını ve kas onarımını sağlamaya yarar. Tadı protein tozu veya kilo aldırıcılar gibi güzel olmasa da fayda bakımından gayet iyi bir besin takviyesidir. Özellikle BCAA'ları tadı kötü diye içemeyenler için besin takviyesi bu sorunu çözmüş görünüyor.

Spor kaslara ve de vücuda faydası olduğu kadar sağlığınıza da doğrudan fayda sağlayacak bir konudur. Özellikle de gün boyunca oturarak çalışmak zorunda olan kişilerin spor yapmaları önerilir. Spor aynı zamanda kilo almanızın da önüne geçeceği için daha fit bir görüntüye kavuşabilirsiniz. Sonuç olarak şunu belirtmek doğru olacaktır. Her ne kadar da spor anında kaslarınızdan dolayı ağrıda yaşamış olsanız hiçbir şekilde bırakmamalısınız. Bu sizi sağlığa ve fit bir görüntüye kavuşturacak olan en önemli şeydir.  Bir gün rahatsız olabilirsiniz ancak bundan sonraki günlerde de rahat etmemeniz için hiçbir neden yoktur.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.