Dolar 32,5925
%0.36
Euro 34,7627
%0.09
Altın 2.494,150
%0.39
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ara bulacaklar

Ara bulacaklar

İzmir'de, hukukçular Eren İlhan Güney, Ayşe Çakıcı, Metin Altmışkara, Sever Köz Akkaş, Levent Uşkay, Serkan Odaman, Ali Erinç Soyer, İrfan Medet Akpınar ve Ahmet Koyuncu tarafından kurulan Consensus Arabuluculuk Merkezi açıldı.

  • Ege Postası
  • 10.04.2017 - 11:53

Merkezin açılışına, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Feyzi Öztürk, Bayraklı Kaymakamı Adem Arslan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Barosu Başkan Vekili Mustafa Çetin,  savcı, hakim, arabulucu, avukatlar, sanayici ve işadamları katıldı. Consensus Arabuluculuk Merkezi'nin açılışında konuşan Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Vakit nakittir. Yıllarca mahkemeye gidip gelmek yerine, bir günden kısa sürede sorunlarınızı çözebilirsiniz. Bu fırsatı kaçırmayın, arabuluculuk merkezine başvurun. Ben bir hakim olarak kimsenin sorununu ne yazık ki bir günde çözemem. Çünkü yargılama uzun süre alıyor. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, keşif, bilirkişi hep bu sürecin içinde bulunuyor. Benim kararı verip hüküm yazmam bile 15 günlük süreye tabi. Ancak burada, arabuluculuk merkezinde bir günde sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz. Bu da size, hızlı şekilde adalete erişmeyi sağlıyor" dedi.

Mahkemede bir kazanan ve bir de kaybeden olduğunu ifade eden Öztatar, şöyle devam etti:

"Oysa arabuluculuk öyle değil. Hem sorunu çözüyor hem de taraflar arasında husumeti bitiriyor. Taraflar el sıkışıyor ve en önemlisi ticari ilişki veren bir kurumsanız, ticari ilişkinizi devam ettirebiliyorsunu? Bunun için arabuluculara başvurun. İşadamlarımızın, esnafımızın en önemli amacı nedi? Elbette zaman. Vakit nakittir. Kimse sorunla uğraşmak istemez. İşte arabuluculuk merkezi size bu imkanı sağlıyor. Örneğin mahkemeye başvursanız bin liraya yakın gider avansı, mahkeme masrafı, harç gibi giderleriniz olacak. Oysa arabuluculukta bunlar yok. Consensus'taki arkadaşlarımız işte böyle bir iş yapıyor ve bizler bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz."

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fevzi Öztürk ise "Arabuluculuk Türk hukukunda bir kariyer ve marka olacaktır" dedi.

İzmir'in vergi rekortmenleri arasında yer alan Arabulucu Avukat Levent Uşkay ise sisteme neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı:

"Çanakkale'de dededen kalma topraklarımız vardı. 1979 yılında kuzenlerle davalık olduk, tam  38 sene sürdü. Kuzenleri bir araya getirip de '3 kuruşluk tarla var gelin şunu bir paylaşalım, ne didişiyorsunuz' diyemedik. Bunu şimdi söyleyebiliyoruz. Geçen süreçte artık kuzenler birbirini tanımıyor. Değer miydi birbirimizi anlamamaya. İşte bu yüzden arabuluculuk şart ve yaşamı barışçıl kılması nedeniyle Türk hukuk sisteminin geleceğidir."

Türkiye'de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 2012 yılında yayımlanmasıyla başlayan 'arabuluculuk', başta işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar olmak üzere mahkemelerin dosya yükünü hafifletecek. Türkiye'de ekonomik değeri 750 milyon lirayı aşan 12 bin dosya arabulucular sayesinde çözüldü. Ege'de ise bu sayı 2 bin 115'e ulaştı ve dosyaların ekonomik büyüklüğü 211 milyon lirayı buldu. İzmir'de ise bin 974 dosya arabulucular sayesinde çözüldü. 211 milyon liralık ekonomik katkıya en büyük desteği İzmir vermiş oldu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.