Dolar 32,3606
%0.13
Euro 34,9545
%-0.32
Altın 2.325,550
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asıl sorun mesleksizlik

Asıl sorun mesleksizlik

EBSO ve İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü'nün ortak hazırladığı toplantıda konuşan İŞKUR yetkilisi Anıl Tamburacı, işsizlikte en büyük sorunun mesleksizlik olduğunu söyledi, problemi aşmak için işbaşı eğitimlerinin geliştirildiğini, işyerinde bu eğitimi veren firmalara teşvikler açıklandığını anlattı.

  • Ege Postası
  • 01.03.2017 - 15:38

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İzmir İl Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan toplantıda sanayiciye istihdam kolaylıkları anlatıldı. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan'ın başkanlık ettiği toplantıya, İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmetleri Servis Sorumlusu Anıl Tamburacı ile İş ve Meslek Danışmanı Mehmet Tiril konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ateş İlyas Demirkalkan, 2017 yılı için 6 etkinlik planladıklarını bugünkü toplantının ilk etkinlikleri olduğunu belirterek, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında değişiklikler, İş Hukuku kapsamında değişiklikler, inşaat sektörüne yönelik iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu, haksız rekabet ile SGK teşvikleri ve idari para cezaları hakkında 5 toplantı daha düzenleyeceklerini söyledi.

"İŞİ İŞ BAŞINDA ÖĞRENDİLER" 
Anıl Tamburacı, toplantıda işbaşı eğitimi ve bu eğitimle birlikte işverene sağlanan teşvikleri anlattı. İşsizlikte yapısal sorunlar bir kenara bırakıldığında en büyük problemin mesleksizlik olduğunu belirten Tamburacı, işverenin nitelikli işgücünün temininde sıkıntı yaşadığını aktardı. İşbaşı eğitim programlarını bu sorunu çözmek adına başlattıklarını belirten Tamburacı, "Geçen sene İzmir'de 13 bin katılımcı yararlandı. Bunlar eğitim sürecinde, işi iş başında öğrendiler. Katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı işveren tarafından istihdam edildi" dedi. 

ARTIK ÖĞRENCİLER DE İŞBAŞI EĞİTİME KATILABİLİYOR
Yetişmiş elemanın İŞKUR havuzundan yönlendirilebileceğini ancak işverenlerin, kendi ihtiyaçlarına büyük oranda uyan işçiyi bulamadıklarını belirten Tamburacı, "Verdiğimiz eğitimler staj olarak geçiyor. Özel sektörde faaliyet gösteren, en az 2 çalışanı olan firmalar bize başvurabilir. Katılımcıların ise mutlaka İŞKUR'a kayıtlı ve işsiz olmaları gerekiyor. İşverenin birin veya ikinci derece yakını ve emekliler katılamıyor. Eskiden öğrenciler katılamıyordu ancak yapılan düzenlemeyle artık katılabiliyorlar" dedi. 

SİGORTA PRİMİ 42 AY BOYUNCA DEVLETTEN
İşbaşı eğitim için başvuran firmaların, mevcut çalışanlarının yüzde 30'u kadar işbaşı eğitim katılımcısı alabildiğine dikkat çeken Tamburacı, eskiden 320 gün olan kurs süresinin artık en fazla 3 ay ile sınırlandığını belirtti. Günlük en az 5 en fazla 8 saat, haftalık ise 45 saati aşmayacak şekilde planlanan eğitimin, öğrenciler için ders programına göre düzenlenebileceğini söyleyen Tamburacı şöyle dedi:

"Program süresince işverenin mali yükümlülüğü yok. Biz katılımcılara günlük 54 lira kursiyer harçlığı veriyoruz. Genel Sağlık Sigortası ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı primlerini biz ödüyoruz. Kurs sonunda mezun olanların yüzde 50' sini program bittikten sonra 3 ay içinde işe alınması kaydıyla istihdam edilmesi halinde, imalat sektöründe 42 ay diğer sektörlerde ise 30 aya kadar sigorta priminin işveren payını ödemiyor." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.