Dolar 32,5981
%0.38
Euro 34,8120
%0.23
Altın 2.501,620
%0.69
Bist-100 9.478,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asker zehirlenmesiyle ilgili Başsavcı'dan flaş açıklamalar

Asker zehirlenmesiyle ilgili Başsavcı'dan flaş açıklamalar

Manisa'da, kentte askeri kışlalarda yaşanan gıda zehirlenmeleriyle ilgili gözaltına alınan 24 kişi sağlık kontrolünden geçirildi. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek önümüzdeki günlerde Ankara merkezli birtakım gözaltıların da olabileceğini söyledi.  Başsavcı'dan önemli açıklamalar

  • Ege Postası
  • 20.06.2017 - 09:45

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki zehirlenme şüphesiyle ilgili gözaltına alınan, kışlaya yemek veren özel firmanın kentteki çalışanı 24 kişi, gözaltı süreleri 1 gün uzatıldığı için bugün sağlık kontrolünden geçirildi. 

Manisa 1'inci Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 17 Haziran gecesi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 731 askeri etkileyen olayla ilgili, kışlaya yemek veren özel şirketin Manisa'daki çalışanı 24 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan V.A.G., M.K., E.D., F.Y., M.K., H.D., G.C., M.P., M.S., Ö.Y., L.K., H.Z., C.B., A.K., M.Ş., A.K., Y.K., M.Ş., Y.D., M.K., M.K., V.A., N.Y. ve İ.Y.'nin, Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemleri sürüyor. Şüpheliler, gözaltı sürelerinin uzatılması üzerine bugün sağlık kontrolünden geçirildi. Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında kadın ve erkek şüpheliler ayrı araçlarla Manisa Devlet Hastanesi'nde getirildi. Erkekler otobüsle, kadınlar ise özel polis araçlarında hastaneye getirilip, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra tekrar Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı süresi 1 gün uzatılan şüphelilerin yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. 

HASTANEDE TEDAVİ GÖREN ASKER SAYISI 3'E DÜŞTÜ
Manisa Valiliği tedavi gören asker sayısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Düne kadar 8 olan tedavi gören asker sayısının, bugün saat 11.00 itibariyle, 5 kişinin daha taburcu olmasıyla 3'e düştüğü açıklandı. Tedavisi süren 3 askerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMALAR

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa Adliyesi'nde görev yapan hakim, savcı ve personele iftar yemeği verdi. Adliye bahçesindeki iftar yemeğinde dualar eşliğinde oruçlar açıldı. Yemeğin ardından Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda yaşanan asker zehirlenmeleriyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı. Başsavcı Şimşek, sosyal medyada yayılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Sosyal medyada veya bir takım yayın organlarında iddia edildiği gibi öyle şehit olan herhangi bir askerimiz yok. Israrla bazı gruplar bunu yaymaya çalışıyorlar. Dün sayı 3'tü, bugün 12'ye çıkardılar. Burası büyük bir birlik, 6-7 bin askerin aynı anda temel eğitim faaliyeti icra ediyor. Toplu yaşam alanlarında bazı zamanlarda hijyen sorunu yaşanabiliyor. Kesinlikle bu son olayda vefat eden herhangi bir asker yok. Böyle bir durum olsa bu çocukların aileleri, çevreleri var. Tamamen art niyetli provokasyon ve kaos ortamı yaratmaya yönelik olarak görüyoruz. Tespit edilebildiğimiz kişiler hakkında yasal işlem başlattık. Bu devam edecek" dedi.  

"ANKARA MERKEZLİ GÖZALTILAR OLABİLİR, BU ŞUAN KESİN DEĞİL"
24 kişinin olayla ilgili gözaltına alındığını dile getiren Başsavcı Şimşek, Ankara merkezli gözaltılar da olabileceğini söyledi. Başsavcı Şimşek şöyle konuştu:

"O gece yaşanan olayda birlikten rahatsızlandığını beyan eden 731 askerimiz vardı. Bu sayı akşam itibariyle 8'e indi. Bu arkadaşlarımızın da hayati riski olduğu için tutulmuyor. Gıda zehirlenmesi teşhis ve tanımız şuan en güçlü olan ihtimal. Bu tür şeylerde yapılacak tahliller büyük önem arz ediyor. Bu da öyle hemen olmuyor. Kan alınıyor, dışkı örnekleri alınıyor. Kimyasal laboratuvarlarda bir takım testlerden geçiriliyor. Özellikle asker aileleri müsterih olsun. Yasal süreci zaten biz 23 Mayıs'taki olayda başlatmıştık. 12 askerimizde de ciddi sağlık sorunu oluşacak vaka ile karşı karşıya kalmıştık. Doğu Kışla'da yaşanan bir temizlik çalışmasından kaynaklı. O bir gıda zehirlenmesi değil. Batı Kışla'da en son yaşanan olayla ilgili tanılarımız şuan için gıda zehirlenmesi olduğu yönünde. Ancak raporlarımız netleşecek. Onunla ilgili çalışmalar var. Şuan Manisa merkezde bu işin mutfağından, alımına kadar, yüklenici firmanın çalıştırdığı, sorumlu tuttuğu gıda mühendisleri, aşçılar, servis ve sevk yapanlarla ilgili sorgumuz devam ediyor. Şuan için sayı 24. Sorgulardan sonra özellikle Ankara merkezli de birtakım gözaltılar olabilir. Bu şuan kesin değil. Ama bu grubu muhtemel yarın adliyeye çıkaracağız. Şuan soruşturmanın içeriği ve ifadelerle ilgili bir şey söylemek istemiyorum." 

Yaşanan olaylarda ihmalin söz konusu olup olmadığıyla ilgili soruyu cevaplayan Başsavcı Şimşek, "Daha önce askeri birliklerimiz kendi yemeklerini kendi kışlalarında malzemelerini tedarik ederek yapıyorlardı. Bu işte sorumlu olan kendi birlikleri içinde rütbeli askerler vardı. Denetim yapılıyordu. Günlük öğünlerde yenilecek yemeklerin kalorisine kadar hesabı titizlikle yapılıyordu. Son dönemlerde büyük birliklerde yemeklerin Milli Savunma Bakanlığı'nda yapılan ihalelerin sonucunda özel firmalara verilmesi, o firmaların piyasadan temin ettiği gıdalarla bu yemeklerin yapılması ve devamında maalesef bu sıkıntılar meydana geldi. Başbakanımızın açıklamasını da dinledim. O da bu konuya neşter vurmuş durumda. Bir daha böyle birliklerimizde, yada başka kurumlarda benzer vakalarla karşılaşmayız" diye konuştu. 

"İSTANBUL ADLİ TIP KESİN ÖLÜM NEDENİNİ ARAŞTIRACAK"
23 Mayıs'ta yaşanan gıda zehirlenmesinde hayatını kaybeden Er Hüsnü Özel'in Adli Tıp'tan raporunun geldiğini kaydeden Şimşek, "Türkiye'de bu konuda en donanımlı İstanbul Adli Tıp. İzmir Adli Tıp belli bir noktaya getirmiş. İzmir Adli Tıp'ın raporuyla yetinmeyeceğiz. İstanbul Adli Tıp'a göndereceğiz. Onlardan öncelikli olarak bunu inceleyip, o askerimizin kesin ve net vefat sebebini bildirecekler. Sağlık Bakanlığı'nın buraya gönderdiği bir halk sağlığı heyeti vardı. Onlar bir rapor tanzim ettiler. O da yakın zamanda elimize geçer. Ayrıca EDOK komutanlığının tanzim ettiği bir rapor vardı. Biz bütün bu raporları aynı dosyada birleştiriyoruz. Sorgudaki ifade ve beyanlara bakacağız. Gıda zehirlenmesinin dışında, duyum delil elde edilirse onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Emniyette sadece bu işle ilgilenmesi için özel bir ekip oluşturduk. Adliyedeki 2 savcı da bu büroda işe yoğunlaşacak" dedi. 

"BU KONUDA CİDDİ ARAŞTIRMALARIMIZ VAR"
Cumhuriyet Başsavcısı Şimşek, kamuoyundaki FETÖ iddialarını da yanıtlayarak, "Bu aşamada bir yorum yaparsam çok yanlış olur. Böyle herhangi bir örgütün parmağının olduğuna dair şuan için elde ettiğimiz net bir delil yok. Ancak biz olaya bir gıda zehirlenmesi olayı boyutunda bakmıyoruz. Burası bir askeri kışla. Ülkenin teminatını sağlayan ve hassas bir görev yapan bir kamu kurumunun oradaki mensuplarının bir yaşam alanı. Doğal olarak bu tür yerlerde ve ülkenin geldiği gün ile gündemleri de değerlendiriyoruz. Bu olmaz dediğimiz bir husus yok. Çünkü burada büyük bir birlik ve bir hayli asker var. Askerlerimizin içerisinde Anadolu'nun değişik şehirlerinden gelen çocuklarımız var. Bunların herhangi bir provokasyona veya kaosa alet edilip edilmediklerini şuan için bilmiyoruz. Bu konuda netleştirmedik. Ama bu konularda da ciddi araştırmalarımız var. Bu çerçevede hem askerlerimizde, hem birlikteki rütbelilerle gerekli çalışmalar devam ediyor. İlerleyen zamanlarda o tür bir delil veya bilgi ve belgeye ulaşırsak bunları kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.  

"İDDİA VE BEYANI OLAN HERKES BİZE BAŞVURABİLİR"
Askerlerle ilgili soruşturma başlatılmadığını açıklayan Başsavcı Şimşek, böyle iddiaları olan herkesin Manisa Cumhuriyet Savcılığı'na başvurabileceğini söyledi. Başsavcı Şimşek, "Kesinlikle bu çocuklarla açılan bir disiplin soruşturması ve dayak olayı yok. Biz kesinlikle bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Ben buradan asker ailelerimize bu teminatı veriyorum. Burada Manisa Adliyesi var. Çocuklarının burada herhangi bir darp edildiğine dair, dövüldüğüne dair iddia ve beyanı olan herkesin bize müracaat etme hakkı var. Malum artık askeri kanunlar ve askeri mahkemeler artık yürürlükten kaldırıldığı için bu tür birliklerde meydana gelen her türlü sıkıntı ve problemlerde suç arz eden konular doğrudan sivil savcılık ve sivil mahkeme sıfatıyla bizler yetkiliyiz. Ben o konuda arkadaşların müsterih olmasını ve ailelerin de rahat olmasını istiyorum ve kesinlikle böyle bir şey yok" dedi. 

HER ŞEY ARAŞTIRILIYOR
Kamera görüntülerinin de izlendiğini açıklayan Başsavcı Şimşek, "Aklınıza gelebilecek ne varsa bu konuda emin olun araştırılıyor. Kışladaki kamera görüntüleri bu son olayda o günkü hareketlilik, 112 Acil servisin aranma saatleri, askerlere kaldırıldığı hastanede ilk müdahale eden sağlık ekipleri ile bir görüşme ve istişare ediliyor. Zaman içerisinde ifade ve beyana da çevrilecek, tutanaklara da geçilecek" diye konuştu.

BARO, ÜCRETSİZ HUKUKİ HİZMET VERECEK

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki zehirlenme şüphesiyle ilgili açıklama yaptı. Baro olarak, zehirlenen askerlere yönelik avukatlardan oluşan bir komisyon kuracaklarını belirten Arslan, şunları söyledi:

"Manisa'daki asker zehirlenmeleri son günler kamuoyunun meşgul ediyor. Bilindiği üzere Manisa'da zehirlenme vakaları 4'üncü defa gerçekleşti. Bu son zehirlenme olayıyla birlikte çok sayıda askerimiz hastanelere kaldırıldı, ilk müdahalelerinin ardından taburcu edildi. Şu anda çok az sayıda askerimizin hastanelerde olduğunu görüyoruz. Bu zehirlenme olaylarıyla ilgili titiz bir çalışma yürütülüyor. Bizler de bu çalışmaları gözlemliyoruz ve izliyoruz. Askerlerle görüşüyoruz ve aileleriyle temas kurmaya çalışıyoruz. İlk etapta asker ve ailelerinden talep geldiği takdirde, biz kendilerine ücretsiz olarak hukuki danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Bu anlamda yasal yollara müracaat edecek olan ya da kendi beyanlarını savcılıklara iletecek olan mağdurlarla ilgili her türlü katkıyı Manisa Barosu olarak kendilerine sunacağız. Avukat arkadaşlarımız bu konuda yardımcı olacaklar."

"SORUMLULUKLARI VAR"

Bu olayda bakanlıkların ve komutanların da sorumluluğu olduğunu görüşünü savunan Baro Başkanı Arslan,  "Bu zehirlenme olaylarının üst üste gelmesi aslında olayın çok iyi bir şekilde derinlemesine araştırılma yapılması gerektiğini gösteriyor. İlk aşamadan itibaren bunun yapılması gerekiliyordu" dedi. KKTC'de de Manisa'dan giden askerlerde benzer olayın yaşandığını belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu haberlerin çıkması, bu zehirlenme vakalarının çok ciddi manada olduğunu gösteriyor. Bu anlamda her ne olursa olsun, bu zehirlenmenin sebebi ne olursa olsun bu askerlerimize yemek sağlayan ilgili şirket, can güvenliğimizden sorumlu askerlerin burada en iyi şekilde vatani görevini yapmasını sağlayacak olan ilgili komutan ve ilgili bakanlıkların da bu olaylarda sorumlulukları vardır. Hiç kimse bu konuda sorumluluğunu başka bir sebep göstererek üzerinden atamaz. Zehirlenme sebebi ne olursa olsun, bu sebebin önceden tahmin edilmesi ya da ilk gerçekleştiği andan itibaren önlemlerin alınması gerekilirdi. Bu kapsamda Manisa Cumhuriyet Başsavcılığımızın yapmış olduğu soruşturmanın sonucunu bekliyoruz. Biz de Manisa Barosu olarak bu olaya hem şikayet dilekçemizi hem de müdahil dilekçemizi sunacağız. Çok yakından takip edeceğiz."

TSK'NIN KENDİ MUTFAĞINI KURMASI ÇAĞRISI

Veteriner Hekimler Derneği Manisa İl Temsilcisi Adnan Serpen ise kışladaki gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için, acilen askeri birliklerin içindeki mutfaklarda TSK'nın kendi personeliyle yemek yapımına başlanmasının gerektiğini belirtti. Sarpen, şunları söyledi:

"Tekrar Genelkurmay Başkanı'nın direktifleriyle çalışacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde tüm Kuvvet Komutanlıklarına hizmet verecek şekilde 'Veteriner Sağlık Dairesi Başkanlığı', bu daire başkanlığına bağlı ülke sathındaki birliklerde 'A ve B' Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlıkları' oluşturularak derhal faaliyete sokulmalıdır. TSK'da bu hizmetleri yürütecek şekilde askeri veterinerlik hizmetleri gözden geçirilerek, NATO standartlarına uygun şekilde yapılandırılmalı ve personel ihtiyacı giderilmelidir." 

ASKERLERİN TAMAMI TABURCU EDİLDİ

Manisa'da 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda, geçen 17 Haziran'da akşam yemeğinin ardından zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan askerlerden tedavisi tamamlanan son 3'ü de taburcu edildi. Manisa Valiliği, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'ndaki zehirlenen askerlerin tamamının tedavilerinin ardından birliklerine döndüklerini açıkladı.

'ORTADA BİR SUÇ VAR ÜSTÜ KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise rahatsızlanan askerlerden alınıp teste gönderilen örneklerin kültür sonuçlarının 72 saatte belli olacağını söyledi. Tahlil sonuçlarının 22 Haziran Perşembe günü çıkmasını beklediklerini belirten Milletvekili Biçer, şunları söyledi:

"Her şeyin üstünü kapatmaya çalışıyorlar. İlk olayda kültür sonucu 72 saat sonra belirlenmişti. Zehirlenmelere, salmonelle bakterisini neden olduğu belli olmuştu. Ama sonuçları hastalara vermediler. Hastalar, başhekime gittiklerinde 'Gidin mahkeme kararı çıkarın' dediler. Kültür sonuçları, 22 Haziran Perşembe sabahı belli olur. Hastaların gaitalarından yapılan kültürler, o zamana kadar üremiş olacak. Adli olay olduğu için numuneler hem hastane hem de Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne gidiyor. Gıdalardan alınan numuneler ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın laboratuvarlarına gönderiliyor. En sağlıklı kültür sonucu 72 saatte çıkar. Çünkü, bakteri varsa 72 saat üremesi için beklenmesi gerekiyor. Sonuçları hem ben, hem de hasta yakınları isteyecek. Ortada bir suç var, üstü kapatılmaya çalışılıyor. O tetkikleri yayınlamıyorlar."

İhalelerin bu aşamadan sonra Kamu İhale Yasası'na uygun yapılmayacağına dair açıklamaları da eleştiren Biçer, "Kamu İhale Yasası'nda bunların elini ayağını bağlayan bir iki madde var. Onu by-pass etmiş olacaklar. Tamamen pazarlık usulüne geçiyorlar. Bu da malı en ucuza almak anlamına geliyor" dedi.

GÖZALTI SAYISI 40'A YÜKSELDİ

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa'da 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda, geçen 17 Haziran'da akşam yemeğinin ardından çok sayıda askerin zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmasıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısının 40'a yükseldiğini söyledi.

Başsavcı Şimşek, "Manisa merkezinde, sorumlu gördüğümüz yemek şirketinin bazı çalışanları var. Onlar da gözaltına alındı. Gözaltı sayısı 40'a yükseldi" dedi. (DHA)

Manisa'da kışladaki zehirlenmeye 24 gözaltı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.