Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Askerler için son açıklama Bakan'dan

Askerler için son açıklama Bakan'dan

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’da hiç yemek yemediği halde etkilenen askerlerin de olduğunu belirtti.

  • Ege Postası
  • 18.06.2017 - 15:53

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa’da hiç yemek yemediği halde etkilenen askerlerin de olduğunu belirterek, “Oradaki hem doktorlar ve yetkililerden aldığım bilgiler dahilinde, hiçbir ihtimalin dışlanmadan çalışmaların yapılması gerektiğine karar verdik. Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz” dedi.

Manisa'daki asker zehirlenme vakalarıyla ilgili TBMM Genel Kurulu’nu bilgilendiren Bakan Işık şunları kaydetti:

* Yemediği halde etkilenenler var, tüm ihtimalleri hesaba katıyoruz
* Hayati tehlikesi olan asker yok
* Yemek pişirme sonlandırıldı, hazır yemek paketi uygulamasına geçildi
* Firmanın sözleşmesini fesih ettik
* Kışlaya beş hafta asker alınmayacak, bütün altyapı gözden geçirilecek
* Depremler var, acaba yeraltı sularından buraya karışma mı var bakacağız.

OTOPSİ RAPORU BEKLENİYOR
“İlk zehirlenme vakası 23 mayıs 2017 tarihinde akşam yemeğinde görüldü. Bu yemekte toplam 5 bin 820 askerimizden 1047 tanesinin yediği yemekten etkilendiğini biliyoruz. 1047 askerimizin 209 tanesi hastanelere sevkedildi. Bu askerlerimizden Hüsnü Özen hayatını kaybetti. Hayatını kaybetme sebebi henüz otopsi raporu kesinleşmediği için resim olarak açıklanmamakta. Bu otopsi raporu geldikten sonra kesin ölüm sebebi ortaya çıkacak. Burhan Güvenen yoğun bakımda olan askerimiz, tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi yok. Olayın hemen ardından gerek idari, gerekse adli tahkikatı başlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda o gün akşam yemeğinde verilen hindi etinde salmonella bakterisi tespit edildi. Bunun üzerine firmanın yemek ihalesinin fesih edilmesi süreci başlatıldı ve bu sürecin sonucunda fesih yazısı, 16 Hazian 191 sayılı belgeyle Bakanlığımızdan hem ihaleyi yapan bölge tedarik başkanlığına hem de birlik komutanlığımıza gönderildi. Bu vakadan hemen sonra da birlikteki yemek kontrol teşkilatının mensupların tamamı da değiştirildi.

DIŞ ETMENLER DE OLABİLİR
Bu olaydan sonra 16 Haziranda, aynı kışlada 69 askerimizin şikayeti oldu ve hemen müşahade altına alındı. Bunların 62’si aynı bölükten olması dikkat çekici. Aynı bölükten olması vakanın sadece yemekten dolayı zehirlenme olmayacağı, dış etmenlerin de olabileceğini ortaya çıkardı. Bu konudaki araştırmalarımızı da sürdürüyoruz. 17 Haziranda verilen akşam yemeğinde batı kışlada bu defa benzer olayla karşılaştık. Bu olayda yemek yiyen 5 bin 420 askerimizin 617’sinin etkilendiği ve 372’sinin hastanelere veya revire sevkedildiğini biliyoruz. Şuan itibariyle dün akşamdaki olaylardan dolayı hayati tehlikesi olan askerimiz yok. Yoğnu bakımda olan da yok sadece tedbir amaçlı müşahade altında tutulan 24 askerimiz var. Bu askerlerimizin de gün içerisinde hastaneden taburcu edilmelerini bekliyoruz. Olayı haber alır almaz hazırlıklarımızı yaptık, Kara Kuvvetleri Komutanımızla Manisa'ya hareket ettik. Birliğin bağlı olduğu EDOG Komutanı da bir ekiple bölgeye hareket etti. 

YEMEDİĞİ HALDE ETKİLENENLER VAR
Biz de askerlerimizi ziyaret ettik. İşin ilginç yanı hiç yemek yemediği halde etkilenen askerimiz var. Sadece çorba ve cacık yediği halde etkilenen var. Çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlı yediği halde etkilenen askerimiz de var. Bu askerlerimizin ifadesi. Ordaki hem doktorlar ve yetkililerden aldığım bilgiler dahilinde, hiçbir ihtimalin dışlanmadan çalışmaların yapılması gerektiğine karar verdik. Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz. Sağlık Bakanlığı iki çadır kurdu kışlaya. İlk müdahaleler burada yapıldı. Acilen 15 doktoru kışlaya göndererek olaylara hızlıca müdahale etti. 

HAZIR YEMEK PAKETİ UYGULAMASI
Bu üç olay bizim bazı tedbirleri hemen devreye sokmamızı gerektirdi. Bu son olay olmadan önce cuma gün ilgili firmanın raporlar doğrultusunda sözleşmesini fesih talimatı tarafımdan verilmiştir. Bu vesileyle kışlada yemek pişirme faaliyeti bugün itibariyle tedbir amaçlı olarak sonlandırılmıştır. Hazır yemek paketi uygulamasına geçilmiştir. Mevcut erlerimizin yemin töreni var bu hafta. Tören bitirdikten sonra askerlerimiz kışladan ayrılacaktır. Bu askerlerimizin ayrılmasına müteakip, özellikle bu kışlamıza en az beş hafta süreyle asker alınmayacaktır. Bu süre içerisinde bu tugayımızın bütün alt yapısı gözden geçirilecektir. 

YERALTI SULARINDAN KARIŞMA MI VAR
Son günlerde bölgede depremler var, acaba yeraltı sularından buraya karışma mı var buna bakacağız, altyapımızda sorun var mı hemen değerlendireceğiz. Bütün tesislerimizi başta hijyen şartları olmak üzere gözden geçireceğiz ve beş haftada bu çalışmayı tamamlayacağız. Alınan tedbirleri yeterli görürsek tekrar eğitim faaliyetlerine çalışmaya başlayacağız. Görmezsek başka tugaylara göndereceğiz. Bu süreçte özellikle Tugayımızın tüm denetimini de yapmış olacağız. Bu olay bize bir gerçeği daha gösterdi. Sadece fiyat rekabetine dayanan alım yönteminin TSK’nın ihtiyacına cevap vermediği açıktır. Bununla ilgili de hızlı bir çalışmayla gerekli tüm tedbirlerin alınmasına çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte alacağımız tedbirleri bütün paydaşlarımızla da paylaşacağız. Bizim TSK’mızın hazır yemek alımı 2000’den itibaren başlamış. 2017 itibariyle Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın 40 birliğinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın 14 kurumunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 5 kurumunda hazır yemek hizmeti alımı devam etmekte. Bu şekilde toplam 96 bin 334 personel iaşe edildi. Birlik imkanları ile iaşe edilen 185 bin personel var. Bu konudaki değerlendirmelerimizi de titizlikle sürdürüyoruz.”

Askerin yemeği için geçici olarak bu karar alındı

Yine Manisa! Çok sayıda asker hastaneye kaldırıldı Manisa virüsü KKTC'de Manisa'da 69 asker hastaneye kaldırıldı 69 askerin rahatsızlandığı kışlada son durum

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.