Dolar 32,3606
%0.13
Euro 34,9545
%-0.32
Altın 2.325,550
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asya'da savaş çanları; 4 füze birden...

Asya'da savaş çanları; 4 füze birden...

Japon ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne doğru dört balistik füze fırlattığını duyurdu. Kuzey Kore geçen hafta, bölgede başlayan ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatını savaş hazırlığı olarak gördüğünü açıklamıştı.

  • Ege Postası
  • 06.03.2017 - 09:05

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin Dongchang-ri bölgesinden yerel saatle 07.36’da (TSİ 01.36) dört adet balistik füze fırlatıldığını açıkladı. Açıklamada, Japon Denizi’ne doğru yaklaşık 1000 kilometre seyir mesafesi kat eden füzelerin türünün değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

Tokyo merkezli haber ajansı Kyodo, füzelerin üçünün münhasır ekonomik bölge içine düştüğünü bildirdi. Münhasır ekonomik bölgeler, genel olarak bir ülkenin kıyı başlangıcından itibaren denize doğru 200 mil uzanıyor. Japon Denizi’ndeki münhasır ekonomik bölgesinde, Tokyo yönetimi 230 mil uyguluyor.

ABE: SON DERECE TEHLİKELİ EYLEMLER
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore’nin "yeni bir tür tehdit" teşkil ettiğini söyledi. Parlamento üyelerine hitap eden Abe, "Fırlatmalar, Güvenlik Konseyi kararlarının aleni ihlalidir; son derece tehlikeli eylemlerdir" dedi. 

Güney Kore’de milli güvenlik kurulunu acilen toplayan Devlet Başkan Vekili Hwang Kyo-ahn ise toplantının başlangıcında yaptığı açıklamada, THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırma sürecinin bir an önce tamamlanması için hızla hareket edeceklerini ifade etti.

ABD'ye ait THAAD sistemi (Yüksek İrtifa Son Aşama Alan Savunması), güçlü radarları nedeniyle Pekin’den şiddetli muhalefet görüyor.
Uzmanlar, Kuzey Kore’nin uydu fırlatmaları için kullandığı Seohae Üssü’nün Dongchang-ri bölgesinde yer aldığına işaret ederek, roketlerin harp başlığı taşıyabilen kıtalararası balistik füze kategorisinde yer alabileceğine dikkat çekiyor.

GÜNEYDE ORTAK TATBİKAT
ABD ve Güney Kore silahlı kuvvetleri, geçtiğimiz hafta ay sonuna kadar sürecek olan geniş çaplı ortak tatbikata başlamıştı. Kuzey Kore, yılda bir yapılan düzenli tatbikatlara her yıl tepki gösteriyor. Pyongyang yönetimi, tatbikatları kendisine karşı topyekûn savaş provası olarak algılıyor.

Kuzey Kore, Trump’ın Beyaz Saray’a oturmasının ardından ilk roket denemesini 12 Şubat’ta gerçekleştirmişti. ABD’yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Abe’nin Florida’da Başkan Trump ile birlikte bulunduğu sırada Japon Denizi’ne doğru ateşlenen roketin orta ve uzun menzilli Pukguksong-2 olduğu anlaşılmıştı. 

Pyongyang yönetimi, Abe ve Trump’ın ortak basın toplantısıyla ortaya koyduğu tepkinin ardından, yeni stratejik silahlar denemeyi sürdüreceğini ilan etmişti.

KUZEY’DEN SİNYAL GEÇEN HAFTA GELDİ
Kuzey Kore İşçi Partisi’nin yayın organı Rodong Sinmun tarafından geçen hafta yayımlanan değerlendirmede,  "Birleşik Devletler ile kukla rejim, işgal provasını sürdürdüğü müddetçe yalnızca Pukguksong-2 değil, yeni stratejik silahlar da ihtişamla gökyüzüne havalanacaktır" denilmesi dikkat çekmişti. 

Geçtiğimiz yıl iki nükleer deneme gerçekleştiren Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik roket denemesinden endişe ediliyor. Pongyang’ın bu türden bir testi başarıyla icra ettiği takdirde, teorik olarak ABD kıyılarını vurma kapasitesine erişeceği varsayılıyor. 

Trump yönetimine yakın kaynaklar, Kuzey Kore stratejisinin gözden geçirilmekte olduğuna dikkat çekiyor. 

“GÜÇ KULLANIMI VE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ”
Son olarak geçen hafta Wall Street Journal gazetesi, strateji revizyon sürecinde güç kullanımı ve rejim değişikliği seçeneklerinin değerlendirildiğini öne sürdü. 

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in geçen ay Seul ve Tokyo’ya yaptığı resmi ziyaretlerin ana gündeminde Kuzey Kore meselesi yer almıştı. Ziyaretler, Mattis’in ilk yurtdışı seyahatiydi. 

Hali hazırda, Güney Kore’de 28 bin, Japonya’da ise 50 bin dolayında Amerikan askeri görev yapıyor.

BM Güvenlik Konseyi, 2006 yılından bu yana nükleer faaliyetleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yaptırımlar uyguluyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.