Dolar 32,5112
%0.18
Euro 34,5683
%0.07
Altın 2.493,040
%0.27
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Atatürk'ün altında dinlendiği çınar ağacının korunmasını istediler

Atatürk'ün altında dinlendiği çınar ağacının korunmasını istediler

İzmir'in Dikili İlçesi'nde biraraya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kabakumaltı Sahili'nde denize 25 metre mesafede bulunan ve Atatürk'ün altında dinlendiği söylenilen çınar ağacının daha iyi korunması ve kayıt altına alınması istendi. Dikili'de asırlık çınar içim kampanya

  • Ege Postası
  • 02.10.2017 - 14:48

Çevreciler, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında geldiği Dikili'de altında dinlendiği çınar ağacına sahip çıktı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Dikili Şubesi ile TEMA Vakfı Dikili temsilcileri birlikte basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, Dikili ADD Başkanı Ahmet Tutan, TEMA Vakfı Dikili üyeleri, Atatürk'ün 1934 yılında Dikili'ye gelişine tanık olan emekli belediye çalışan Resul Yay (92), yerel araştırmacı tarih öğretmeni Murat Solmaz ve Dikili ADD üyeleri katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün bir ağaç için köşkü yerinden taşıttığını hatırlatan ADD Dikili Şube Başkanı Ahmet Tutan, "Mustafa Kemal'in Bergama'dan Dikili'ye oradan da Ayvalık'a geçişinde bu ağacın altında ayran içtiği ve dinlendiği iddia ediliyor. Ancak herhalde Mustafa Kemal sağ olsaydı, ‘Bırakın benim nerede ayran içtiğimi, çay içtiğimi, bu ağaçları bir an önce koruyun' derdi. Biliyorsunuz Mustafa Kemal bir çınar ağacı için koca köşkü yerinden oynatıp, ileriye taşıtmıştı. Bundan dolayı TEMA Vakfı'ndaki arkadaşlarımızla birlikte bu ağacın çevre düzenlenmesinin yapılıp, ağacın künyesinin çıkarılmasını, koruma altında olduğunu gösteren bir tabela dikilmesini istiyoruz" dedi.

"ATATÜRK'Ü GÖRDÜĞÜM İÇİN ÇOK MUTLUYUM"

13 Nisan 1934 tarihinde Atatürk'ün Dikili'ye gelişine tanıklık eden 92 yaşındaki Resul Yay ise, "Atatürk 13 Nisan 1934 yılında cuma günü geldi. Sınıf arkadaşım Ali Nail Çağlayan, Kabakum Köyü'nde, ben de Dikili'de törene katılarak Atatürk'ü gördük. O günlerin canlı şahitleriyiz. Arkadaşım Nail Çağlayan o gün tatil olduğu için köyden okula gelememişti. Ancak Atatürk'ü buradan geçerken görmüş, karşılamışlar, ilgilenmişler. Atatürk'ü ilkokul öğrencisi olarak karşılayanlardan biriyim. O'nu gördüğüm için çok mutluyum" diye konuştu.

Çevre sakinlerinden Beytan Altıntaş ise "Buraya bir Atatürk büstü konulmasını ve her yıl 13 Nisan'da Atatürk'ün Dikili'yi ziyareti nedeniyle bir anma yapılmasını istiyoruz" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.