Dolar 32,3217
%0.22
Euro 35,1296
%0.02
Altın 2.298,910
%0.94
Bist-100 9,06
%2.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Avukatlardan TBMM'ye yaz saati faksı

Avukatlardan TBMM'ye yaz saati faksı

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ile Çocuk Hakları Merkezi üyesi avukatlar, yaz saati uygulamasının ve yıl boyunca sürdürülmesi kararının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne faks çekti.

  • Ege Postası
  • 15.12.2016 - 14:06

Özcan, "Yaz saati uygulaması sonucunda yalnızca eğitim ve iş hayatı değil ekonomi de olumsuz etkilenmektedir. Öğretmen, öğrenci, hatta anne babalar dahi güne verimsiz ve asık suratlı başlamakta ve bu şekilde sonlandırmaktadırlar" dedi.

İzmir Adliyesi Baro Birimi'nde yapılan basın açıklamasına, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Baro'nun Çocuk Hakları Merkesi sorumlusu ve yönetim kurulu üyesi İlke Erol ile avukatlar katıldı. Türkiye'de sabahları uyanabilmenin, okula, işe uykuya yenilmeden varabilmenin çok zor hale geldiğini, bunun sebebinin bir kararname ile gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'te başlatılan yaz saati uygulamasının bu yıldan itibaren her yıl sürdürülmesi kararı olduğunu belirten Aydın Özcan, şöyle dedi:

"Toplumsal sonuçları hiç araştırılmadan, uzmanlara danışılmadan verilen yaz saatinin sürekli olması kararının olumsuz sonuçları öngörülmemiş ve gereken önlemler alınmamıştır. Yapılan araştırmalar ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarının sayısının, aynı durumdaki erkek çocuk sayısından 600 bin fazla olduğunu gösterirken, sadece son iki yılda örgün eğitime devam etmeyen kız öğrenci sayısının açık lisede okuyan öğrenci sayısına oranla 458 bin kişi arttığını göstermektedir. Kız çocukları eğitim aldıklarında, güvende ve güçlü olduklarında toplumlarına, ülkelerine ve dünyaya öncülük etme potansiyellerini gerçekleştirebileceklerdir. Yaz saati uygulamasının devamı nedeni ile kış günlerinde sabahın zifiri karanlığında evden çıkmak zorunda kalan kız çocuklarının güvenlik gerekçesi ile okullara gönderilmediğine, eğitim hayatları ve geleceklerinin ellerinden alındığına tanık olmaktayız."

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Baro Başkanı Özcan, uygulamanın çocukların eğitimini olumsuz etkilemesi, yetişkinlerde depresyon ve strese sebebiyet vermesi, güneşin sağlık için önemi düşünüldüğünde yaz saati uygulamasının giderek ciddi tehlikeler oluşturmaya başladığını söyledi. Uygulamanın verimsizliklere yol açtığının yaşanarak öğrenildiğini de dile getiren Özcan, "Öğrenci ve çalışan servislerinin yola çıktığı saat erkene çekilmiş, trafiğin yoğun olarak yaşandığı saatler karanlığa kalmış, dikkatsizlik ve çevresel faktörlerle kaza riskleri artmıştır. Gün aydınlanmadan başlayan hayat nedeniyle bu durumdan da yine en çok çocuklar etkilenmeye başlamıştır. Geçtiğimiz günlerde KKTC'de bir okul servisiyle TIR'ın çarpışması sonucu, 2'si liseli 3 kişi hayatını kaybetmiştir. Kazanın, okul yolları karanlık olduğu için yaşandığını gerekçe gösteren öğrenci, veli ve sendikalar, saat değişikliği kararını protesto etmek için KKTC Meclisi'ne yürümüştür" diye konuştu.

KAMPANYALARA DESTEK VERİYORUZ

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiği görüşlerini destekleklediklerini belirten Aydın Özcan, bu saat dilimini kullanan ülkelerde güneşin Türkiye'den yaklaşık iki saat önce doğduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Özellikle büyükşehirlerde okulların yetersizliği nedeniyle 9 bin 700 okulda ikili öğretim sistemi uygulanmakta, derslerin yetişmesi için sabahçı öğrenciler saat 07.00'de derse başlamakta, derse yetişebilmek için de en geç 06.30'da evden çıkmaktadırlar ve güneşi ancak ikinci derste görebilmektedirler. Sınıflarda lambalar yakılarak ders işlenmekte ve güneş ışığı olmadığı için sınıflar daha geç ısınmaktadır. Yani enerji tasarrufu sağlanması söz konusu olmamaktadır. Öğrencilerin çoğu ilk ders uyuklamakta öğretmenler de gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamamaktadırlar. Dolayısıyla çocukların bir kısmı karanlıkta okula giderken, bir kısmı da karanlıkta okuldan çıkmaktadırlar. Yani yurdumuz karanlıkta eğitim görmeye çalışmaktadır. Öğretmenler, öğrenciler hatta anne babalar dahi güne verimsiz ve asık suratlı başlamakta ve sonlandırmaktadırlar. Uzmanlar da yaz saati uygulamasının ve saatlerin geri alınmamasının özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki yarattığını, okuldan faydalanmaları gereken en az beş saatin tamamını işlevsel olarak kullanmalarına, öğrenmenin gerçekleşmesine, odaklanmaya engel unsurlardan olduğunu savunmaktadırlar."

Yaz saati uygulaması sonucunda ekonominin de olumsuz etkilendiğini dile getiren Özcan, son dönemde terör olayları ve güvensiz ortamın giderek arttığı Türkiye'de  veli de çocuklarının karanlıkta sokağa çıkmasını istemedikleri için ailece yollara düştüğünü söyledi. Özcan, "Çocuğunu okula bırakmak için işine geç kalan aileler ise işyerinde de olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktadırlar ve bir çözüm getirilmesi gerektiğini dile getirmektedirler. Verilen karardan geri dönülmeli ve kış saati uygulamasına geçilerek saatler bir saat geri alınmalıdır. Ya da eğitim sisteminde ikili eğitimden vazgeçilerek çocukların gelişimine uygun saatlerde eğitim verilmesini içeren bir düzenleme yapılmalıdır" diye konuştu.

Basın açıklaması ardından Özcan ve avukatlar, yaz saati uygulamasının uygun hale getirilmesi için TBMM'ye topluca faks çekti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.